Kuva: Medisize OyInsuliinikynät

Muovitieto

Mitä muovi on? Mihin sitä käytetään? Mitä erityyppisiä muoveja on olemassa?

Muovit ovat monipuolinen materiaaliryhmä

Muovit ovat pääosin petrokemian tuotteita. Ne valmistetaan polttoaineiden tuotannosta ylijäävistä hiilivetyvirroista, jotka aiemmin poltettiin öljynjalostamojen soihduissa taivaalle. Muovien yhteinen nimittäjä on ns. polymeeri. Polymeerit ovat hyvin isoja ketjumaisia molekyylejä, joiden yhteyteen voidaan seostaa erilaisia lisä-, lujite- ja täyteaineita, sen mukaan millaisia ominaisuuksia lopputuotteelta vaaditaan.

Muoveja tarvitaan nykyisin käytännössä kaikissa yhteiskunnan kannalta elintärkeissä toiminnoissa. Kaikesta ihmisen käyttämästä öljystä 4 % riittää kaikkien muovituotteiden valmistukseen. Öljy ei siis ole välttämätön muovien raaka-aine.

Muoveja voidaan valmistaa muistakin hiilivedyistä, joita saadaan esimerkiksi biologisista prosesseista. Nämä voivat olla perinteisiä muoveja vastaavia tai biologisesti hajoavia, eli kompostoituvia muoveja.

Muovien tekninen kehitys
Muovien tekninen kehitys mahdollistaa entistä keveämmät, vähemmän materiaalia sisältävät ja yhä pitkäikäisemmät tuotteet. Esimerkiksi litran pesuainepullo on 1970-luvulta 2010-luvulle siirryttäessä keventynyt 64 %. Viimeisen kymmenen vuoden aikana muovipakkaukset ovat keventyneet 28 %.

Muovien käyttö Suomessa
Suomessa käytetään muoveja tuotteiden valmistukseen noin 600 000 tonnia vuodessa. Se edustaa hyvää keskieurooppalaista tasoa talouden kokoon suhteutettuna. Valtamuovien eli polyeteenin (PE), polypropeenin (PP), polystyreenin (PS) ja polyvinyylikloridin (PVC) käyttö on noin 80 % muovien kokonaiskäytöstä.

Valtamuoveja valmistetaan Suomessa PVC:tä lukuun ottamatta. Myös lujitemuoviteollisuuden keskeistä raaka-ainetta, polyesterihartsia (UP), valmistetaan maassamme. Teknisiä muoveja ja erikoismuoveja on käytössä useita satoja ja niiden osalta Suomi on suurelta osin tuonnin varassa.
Avainsanat Biohajoava, Biopohjainen, Erikoismuovi, Hiilivety, Lisäaine, Lujitemuovi, Muovi, PE, Petrokemia, PIR, polyisosyanuraatti, Polymeeri, PP, PS, PVC, Tekninen muovi, UP, Öljy

Lisää tietoa muoveista

Muovit tärkeässä tehtävässä
Usein kysyttyä muoviesta
Muovit tärkeässä tehtävässä
Faktaa ajankohtaisiin muovikysymyksiin
206KB, päivitetty 18.4.2018
Muovi tärkeässä tehtävässä infosivu
Infosivu muovien tehtävistä arjessa ja yhteiskunnassa
35KB, päivitetty 18.4.2018

Muovit rakentamisessa sivusto

Muovitietoutta esitteistä:
Muovi - uuden vuosituhannen materiaali
Muovi on jokapuolella ympärillämme, tutustu muovin hyötyihin
1.9MB, päivitetty 21.5.2013
Materiaalit ympärillämme
Tietoa erilaisista materiaaleista ja niiden hyödyistä
2.5MB, päivitetty 16.5.2013

Plastipedia on mainio kansainvälinen kooste muovien historiasta, sanastosta ja vähän kaikesta muoveihin liittyvästä
Plastipedia -sivustoilta

Mitä jos muoveja ei olisi?
Muovit On Maailma
Esitteessä muovien merkityksestä ihan tavallisessa arkipäivässä
2MB, päivitetty 16.10.2014