Kuva: Uponor Suomi OyMuoviputket

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

NPM uutiskirje 1/2014 Ulkoinen laadunvalvonta

Inspecta Sertifiointi Oy varmistaa NPM-merkityn tuotteen toimivuuden

NordicPolyMark -merkin (NPM) käyttöoikeudet Suomessa myöntää Inspecta Sertifiointi Oy. Osoituksena NPM-merkin käyttöoikeudesta on sertifikaatti, joka myönnetään sertifiointiohjeisiin (SBC = Särskilda Bestämmelser för Certifiering) kirjatut vaatimukset täyttäville valmistajille. Vaatimukset määritellään yhdessä käyttäjätahojen, testaajien ja valmistajien kanssa. Niiden tehtävä on käytännössä varmistaa tuotteen laatu ja toimivuus.

Ennen sertifikaatin myöntämistä sertifioija varmistaa, että tuote täyttää vaatimukset ja että valmistajalla on kyky ja valmius myös itse jatkuvasti valvoa tuotteen laatua sisäisen laadunvarmistuksensa avulla.

Sertifikaatin myöntämisen jälkeenkin tuotteen laatua seurataan jatkuvasti ohjeistuksen mukaisella valmistajan tekemällä sisäisellä laadunvalvonnalla ja ulkoisella sertifioijan teettämällä laaduntarkastuksella, johon kuuluu sekä tuotteiden testaus että sisäisen laadunvalvonnan tarkastus.

Jos tuote tai tuotanto ei täytä vaatimuksia, Inspecta vaatii valmistajalta korjaavia toimenpiteitä ja vakavamman vaatimuksesta poikkeamisen ilmetessä peruu luvan NPM-merkin käyttöön, joko määräajaksi, kunnes ongelma on korjattu, tai kokonaan.
Sertifiointiohjeiden mukaista ulkoista tuotteiden ja tuotannon testaus- ja tarkastustoimintaa tekevät pohjoismaisten sertifioijien hyväksymät toimijat. Suomen laboratorioista VTT Expert Services Oy on hyväksytty tähän tehtävään.

Lisätietoja:
Leena Käyhkö, Inspecta Sertifiointi Oy
p. 040 759 9634
leena.kayhko a inspecta.com
NPM-merkin käyttöoikeuden saaneet valmistajat löytyvät osoitteesta insta-cert.com -> Plastic pipes


VTT Expert Services Oy:n testit ovat tarkkoja ja puolueettomia

Kun valmistaja haluaa saada NPM-merkin käyttöoikeuden, hänen on testautettava sertifioinnin piiriin haluamansa tuotteet. Tarkoituksena on varmistaa tuotteen vaatimustenmukaisuus ja siten toimivuus. VTT Expert Services Oy laatii tekemistään testeistä selosteen, joka toimitetaan sertifiointihakemuksen liitteenä Inspecta Sertifioinnille.

− VTT Expert Services Oy tekee myös tuotannon tarkastuksia valmistajan tehtaalla. Tarkastuksessa varmistetaan, että mittalaitteet ovat kunnossa ja että raaka-aineet ja sisäinen laadunvalvontajärjestelmä ovat sertifiointivaatimusten mukaiset. Myös henkilökunnan pätevyys tarkistetaan, muoviputkista vastaava tuotepäällikkö Karl Holmström VTT Expert Services Oy:stä kertoo.

Valmistaja itse valvoo laatua päivittäin tekemällä tarkastuksia jokaisesta tuote-erästä. VTT Expert Services puolestaan tarkastaa valmistajan sisäisen laadunvalvonnan kahdesti vuodessa. Inspecta Sertifioinnin tilaamalla tarkastuskäynnillä VTT Expert Services ottaa ohjeistuksen mukaisesti myös näytteet ulkoisen laadunvalvonnan laboratoriotestaukseen.

− Muoviputkista ja niiden osista meillä mitataan ja testataan noin sataa ominaisuutta. Näitä ovat esimerkiksi iskusitkeys ja paineenkesto. Painekokeessa putken pitää kestää korotettu paine kuumassa vedessä tuhat tuntia. Vesijohdoissa ja paineviemäreissä käytetyt muoviputket ja niiden osat ovat pääsääntöisesti NPM-merkittyjä, koska niiltä vaaditaan erityisominaisuuksia, Holmströn toteaa.

Lisätietoja:
Karl Holmström, VTT Expert Services Oy
p. 020 722 5377
karl.holmstrom a vtt.fi

Ammattilaisten NPM-tuntemusta vahvistetaan edelleen

Nordic Poly Mark -merkin tunnettuuden vahvistamiseksi laatumerkistä kerrottiin muun muassa Infra-alan Yhteistyöpäivillä helmikuun alussa. Suuren ammattilaistapahtuman yhden luennon aiheena oli Muoviputkijärjestelmien pohjoismaiset laatumerkinnät. Muoviteollisuus ry:n asiamies Kari Kuivalainen muistutti luennossaan, että NPM-merkki on Pohjoismaissa korvannut kansalliset laatumerkit.

Luennolle osallistuneet noin 40 ammattilaista osallistuivat aiheesta virinneeseen keskusteluun aktiivisesti. Kuivalaisen mukaan tarve NPM-tietouden jakamiselle on suuri, sillä kaikki ammattilaisetkaan eivät vielä ole sisäistäneet Nordic Poly Markin merkitystä muoviputkijärjestelmien rakentamisessa, käytössä ja ylläpidossa.

NPM-tietoutta on tarjolla myös Infra14 -tapahtumassa 4.3. Helsingin Wanhassa Satamassa, johon kokoontuu satoja infrajohtajia ja muita alan asiantuntijoita.

Lisätietoja:
Kari Kuivalainen
kari.kuivalainen a plastics.fi
p. 040 8439 425

Valmistaja valvoo NPM-tuotteiden laatua päivittäin

Suomessa NPM-merkittyjä muoviputkituotteita valmistavat muun muassa Pipelife ja Uponor. Uponor (1.7.2013 alkaen Uponor Infra Oy) on valmistanut Nordic Poly Mark -merkittyjä tuotteita koko laatumerkin voimassaoloajan, lähes kymmenen vuotta. NPM-merkittäviä putkituotejärjestelmiä on kymmenkunta.

Nastolan toimipaikan laadunvalvontapäällikkö Anna-Marja Laakso sanoo, että ennen kuin tuotteelle saa oikeuden käyttää NPM-merkintää, sen on läpäistävä pitkä ”litania” testejä. Sen jälkeen sisäinen laadunvalvonta jatkuu säännöllisesti toistuvilla testeillä, joita tehdään jokaiselle tuotantoerälle. Osa testeistä, kuten tuotteiden fyysisten mittojen tarkistus, suoritetaan tuote-erästä useita kertoja esimerkiksi muutaman tunnin välein. Oikeuden käyttää NPM-merkintää voi menettää, jos laatu ei säily vaatimusten mukaisella korkealla tasolla.

Lisäksi joitakin muoviputkien ominaisuuksia testataan kerran vuodessa. Tällaisia ovat esimerkiksi tiiveys, sulaindeksi ja painealtaassa testattava pitkäaikaiskesto.

Esimerkki rankasta kokeesta on maaviemäriputken muhviliitoksen tiiveystesti, jossa liitosta puristetaan 15 prosenttia ja liitokseen tulee kestää vuotamatta.
− Riippuu tuotteesta, kauanko sitä testataan, ennen kuin se voi lähteä asiakkaalle. Pisimmillään kokeet voivat kestää noin 165 tuntia, Laakso selittää.

NPM-merkityistä muoviputkituotteista ei juuri tule reklamaatioita, sillä jatkuva laadunvalvonta karsii vialliset tuotteet ennen niiden päätymistä myyntiin.

Katso NPM-video YouTubessa

Nordic Poly Mark -video on katsottavissa Muoviteollisuus ry:n sivuilla ja YouTube-sivustolla. Puoleentoista minuuttiin on tiivistetty olennainen NPM-merkistä käyttökohteineen.

Katso video: "Nordic Poly Mark (NPM) - tae laadukkaasta rakentamisesta"

Lue aiemmat uutiskirjeet Muoviteollisuus ry:n sivuilta

Muoviteollisuus ry on julkaissut uutiskirjettä Nordic Poly Mark -teemalla vuoden 2013 alusta alkaen neljästi vuodessa. Pääset lukemaan aiemmin julkaistut uutiskirjeet tästä:

NPM uutiskirje 4/2013 Harmonisoidut standardit
NPM uutiskirje 3/2013 Suunnittelijan suositus
NPM uutiskirje 2/2013 Laadunvarmistaja
NPM uutiskirje 1/2013 Laatu- ja sertifiointimerkki

Vastaa ja voita

Osaatko vastata seuraavaan kysymykseen? Vastaus löytyy jostakin tämän uutiskirjeen artikkelista. Vastaamalla osallistut arvontaan, jossa voittona on 50 euron arvoinen lahjakortti. Arvonta suoritetaan vuoden 2014 lopussa ja arvontaan osallistuvat kaikki, jotka ovat vastanneet oikein ainakin yhteen vuoden 2014 uutiskirjeissä esitetyistä kysymyksistä.

Montako eri ominaisuutta Nordic Poly Mark -merkityistä muoviputkista tai niiden osista testataan VTT Expert Service Oy:ssä?

a) noin 50
b) noin 100
c) noin 150

Vastaa osoitteeseen info a vca.fi. Laita viestin otsikoksi NPM-uutiskirje/vastaus. Kerromme oikean vastauksen seuraavassa uutiskirjeessä, joka ilmestyy toukokuussa 2014.