Kuva: Medisize OyInsuliinikynät

Muovitieto

Mitä muovi on? Mihin sitä käytetään? Mitä erityyppisiä muoveja on olemassa?

Muovien luokitus

Muovi on yleisnimitys lukuisille erilaisille polymeerisille materiaaleille joitka eroavat ominaisuuksiltaan melko paljon toisistaan.

Muovit voidaan karkeasti jakaa kolmeen eri osa-alueeseen: valtamuovit, tekniset muovit ja erikoismuovit. Muovit luokitellaan myös kestomuoveihin ja kertamuoveihin. Tämä jako kertoo muovien ominaisuuksista prosessoitaessa niitä: kestomuovit voi sulattaa uudestaan ja muotoilla sopivaan muotoon; kertamuovit saavat kerran muotonsa, jota ei enää voi muokata.Kestomuovit lajitellaan vielä kemiallisilta ominaisuuksiltaan amorfisiin ja osakiteisiin, tämä ominaisuus vaikuttaa muovin visuaalisiin ominaisuuksiin. Amorfiset muovit voivat olla läpinäkyviä kun taas osakiteiset muovit eivät ole. Osa muoveista muistuttaa ominaisuuksiltaan paljon kumeja, näitä muoveja kutsutaan elasteiksi.

Muovien luokittelupyramidi
Avainsanat Amorfinen, Elasti, Erikoismuovi, Kertamuovi, Kestomuovi, Kumi, LCP, Muovi, Osakiteinen muovi, PAI, PC, PE, PE-HD, PE-LD, PEEK, PEI, PET, PI, PMMA, Polyesteriharsti, UP, PP, PPS, PPSU, PS, PSU, PTFE, PUR, Tekninen muovi, TPE, UP, Valtamuovit

Tuhansia aineita

Muovit eroavat toisistaan monilla eri tavoin. Yksi kestää hyvin lämpöä, toinen johtaa sähköä, kolmas on vastustuskykyinen syövyttäville kemikaaleille.

Muovien monipuolisuus tekee niistä niin houkuttelevan vaihtoehdon erilaisiin sovelluksiin. Kestävän kehityksen kannalta on tärkeää että jokaiseen sovellukseen valitaan aina paras mahdollinen materiaali.