Kuva: Uponor Suomi OyMuoviputket

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

NPM uutiskirje 2/2014 Hyödyt vesilaitoksille

Vesilaitokset tiedostavat NPM-laatumerkin luotettavuuden


Keminmaan Vesi Oy:n toimitusjohtaja Esa Rauhala toteaa, että Nordic Poly Mark -laatumerkki antaa tärkeää tietoa tuotteesta. Sertifioimattomista tuotteista ei ammattilaisenkaan asiantuntemus riitä kertomaan, ovatko ne korkea- vai heikkolaatuisia. Merkki auttaa myös vertailemaan markkinoilla olevia tuotteita keskenään, koska merkityt tuotteet ovat samalla viivalla.

Niistä on siis testattu täsmälleen samat asiat ja niiden sisäistä ja ulkoista testausta valvotaan samalla tavalla, säännöllisesti ja puolueettomasti.

− Muoviputkien ja niiden osien hinta on vain pieni osa urakan kokonaiskustannuksista, yleensä alle 20 prosenttia. Jos siitä säästetään valitsemalla putkia, joiden soveltuvuudesta oloihimme ei voi olla varma, edessä voi olla kalliita korjaustöitä, Rauhala perustelee laatumerkin tärkeyttä.

Rauhala sanoo, että NPM-merkityssä tuotteessa on kymmeniä olennaisia tarkastettuja ominaisuuksia, jotka tekevät putkista luotettavat käyttää rakentamisessa. Sellaisia ovat esimerkiksi asennettavuus, roudan kestävyys ja liitosten tiiveys eli pitävyys.

− Jo suunnitteluvaiheessa olisi hyvä edellyttää tuotteilta Nordic Poly Mark- laadun täyttämistä. Näin saadaan laadultaan yhteismitallisia tarjouksia.

Houkutus valita halvimmat putkituotteet tarjouskilpailussa voi olla suuri, jos vesijohtoverkostossa on kilometreittäin uusittavaa putkistoa. Ammattilaisten valinnat kohdistuvat kuitenkin Esa Rauhalan mukaan useimmiten laatumerkittyihin tuotteisiin, koska niiden kestoksi taataan vähintään 50 vuotta.

Lisätietoa:
Esa Rauhala, toimitusjohtaja
Keminmaan Vesi Oy
esa.rauhala a keminmaanvesi.fi


NPM-merkitystä tuotteesta testataan jopa sataa ominaisuutta


Testataanko muoviputkiesi paineenkestoa tai liitosten tiiveyttä? Kuka takaa putkiesi turvallisuuden ja soveltuvuuden käyttötarkoitukseensa? Alla olevassa kaaviossa on muutamia esimerkkejä siitä, mitä Nordic Poly Mark -merkitystä muoviputkituotteesta testataan ja mitä CE-merkinnän vaatimukset tulevaisuudessa edellyttävät.
Taulukko1
(kaaviossa: x=valmistajan ilmoittama arvo vaaditaan)

Täydellinen taulukko kaikkine ominaisuuksineen sekä luettelo tuoteryhmistä, joille valmistaja voi hakea NPM-merkin käyttöoikeutta löytyvät NPM-ammattilaisesitteestä alla olevasta linkistä:Vastaa ja voita lahjakortti


Osaatko vastata seuraavaan kysymykseen? Vastaus löytyy jostakin tämän uutiskirjeen artikkelista. Vastaamalla osallistut arvontaan, jossa voittona on 50 euron arvoinen lahjakortti. Arvonta suoritetaan vuoden 2014 lopussa ja arvontaan osallistuvat kaikki, jotka ovat vastanneet oikein ainakin yhteen vuoden 2014 uutiskirjeissä esitetyistä kysymyksistä.

Mikä seuraavista on oikea ja oleellinen ero NPM-merkin ja CE-merkinnän välillä?
a) NPM-merkkiin liittyy vähemmän tuotteen testausta
b) NPM-merkki on valmistajan vakuutus tuotteen käytön turvallisuudesta
c) NPM-merkintä takaa vaatimustenmukaisuuden toteamisen ulkopuolisin testein ja tarkastuksin

Viimeksi kysyimme, montaako eri ominaisuutta NPM-merkityistä muoviputkista tai niiden osista testataan VTT Expert Service Oy:ssä. Oikea vastaus on noin sataa ominaisuutta.

Vastaa osoitteeseen info a vca.fi. Laita viestin otsikoksi NPM-uutiskirje/vastaus. Kerromme oikean vastauksen seuraavassa uutiskirjeessä, joka ilmestyy elokuussa 2014.

Nordic Poly Mark -video YouTubessa


Nordic Poly Mark -video on katsottavissa Muoviteollisuus ry:n sivuilla ja YouTube-sivustolla. Puoleentoista minuuttiin on tiivistetty olennaiset faktat NPM-merkistä käyttökohteineen.
Katso video www.youtube.com/watch?v=r2S50dRmMIQ

NPM-merkki on enemmän kuin CE-merkintä


Mikä merkki takaa muoviputkituotteen iskulujuuden, liitosten tiiveyden, paineen kestävyyden? Oikea vastaus on Nordic Poly Mark. Se on neljän Pohjoismaan yhteinen laatu- ja sertifiointimerkki.

Muoviputkien valmistaja voi saada NPM-merkin käyttöoikeuden muun muassa maaviemäreille ja maaviemärikaivoille, vesijohdoille ja paineviemäreille, kaasuputkille sekä kuuma- ja kylmävesijärjestelmille.

Miksi juuri Pohjoismaiden yhteinen merkki? Kyse on täkäläisistä sääolosuhteista. Rakentamisessa käytettävissä muoviputkissa ja niiden osissa on tärkeää, että ne kestävät pakkasen ja roudan vuosikymmenien ajan. Putkien on kestettävä ainakin 50 vuotta. NPM takaa myös vesijohtoputkien soveltuvuuden juomaveden johtamiseen.
Muoviputkilla ei vielä ole harmonisoituja EN-standardeja eikä eurooppalaista teknistä arviointia (ETA = European Technical Assessment). Siksi niissä ei voi vielä käyttää CE-merkintää, joka tuli v. 2013 pakolliseksi rakennustuotteissa EU-maissa.

CE: valmistajan vakuutus − NPM: puolueeton testaus ja valvonta

CE-merkintä tulee mahdolliseksi muoviputkituotteisiin aikaisintaan vuonna 2015. CE-merkintä on valmistajan oma vakuutus siitä, että tuotteen käyttö on turvallista.

NPM-merkki osoittaa tuotteen täyttävän sekä turvallisuuteen että toiminnalliseen laatuun liittyvät vaatimukset. Nordic Poly Mark tuotteessa takaa, että tuotteen standardin ja sertifioinnin vaatimustenmukaisuus on todettu riippumattomin testein ja tarkastuksin.

NPM-sertifikaatteja on myönnetty noin 170, joten vaihtoehtoisia NPM-laatuvaatimukset täyttäviä tuotteita on runsaasti saatavilla.

Sertifiointijärjestelmä on avoin, joten myös muualla kuin Pohjoismaissa toimivat muoviputkivalmistajat voivat hakea tuotteilleen NPM-merkin käyttöoikeutta. Käyttöoikeus edellyttää pohjoismaisen INSTA-CERTin myöntämää sertifikaattia. Suomessa INSTA-CERT-ryhmää edustaa Inspecta Sertifiointi Oy.

Sertifioitujen tuotteiden laatua valvotaan jatkuvasti senkin jälkeen, kun ne ovat saaneet oikeuden NPM-merkin käyttöön. Suomessa VTT Expert Services Oy on INSTA-CERTin hyväksymä testaaja ja tarkastaja.

Perustietoa Nordic Poly Markista Wikipediassa


Vastaukset yleisimpiin Nordic Poly Mark -kysymyksiin löytyvät nyt myös
Wikipediasta. Artikkelissa mainitaan myös viitteitä muihin lähteisiin,
joiden kautta voi syventää tietojaan NPM-laatumerkistä.

bit.ly/nordicpolymark