Kuva: Suominen Joustopakkaukset OyPuhalluskalvoekstruusio

Muoviala

Tervetuloa tutustumaan muovialaan ja tervetuloa töihin mahdollisuuksien muovialalle. Ammattikouluista yliopistoihin, Suomessa on monen eri tasoista koulutusta muovialalle. Uramahdollisuuksia löytyy myös laidasta laitaan. Oppisopimukset ja rekrykoulutus ovat hyviä väyliä muovialan töihin.

Tuotekehityksen aallon harjallaJesse Syrén
Jesse Syrén, Kehitysinsinööri

Materiaalitekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Jesse Syrén sai suurimman osan polymeeriosaamisestaan työn ohessa asiakkaiden ja yhteistyökumppanien kautta.

- Opiskelin Teknillisessä Korkeakoulussa vuosina 2002-2010. Pääaineeni oli materiaalitiede ja sivuaineeni materiaalien prosessointi. Luin myös kiinnostuksestani johtuen tuotantotaloutta.

Tuolloin 2000-luvulla materiaalitekniikka ei sisältänyt juurikaan kursseja polymeereistä.

-Enemmän keskityttiin metalleihin ja keraameihin. Tämä kuitenkin muuttuu, kun kemian, materiaalitekniikan ja puunjalostuksen kandidaattiopinnot yhdistetään Aalto-yliopistossa Kemian tekniikan korkeakoulun alle.

Carbodeon Oy valmistaa äärimmäisen kovia nanomateriaaleja moniin eri sovelluksiin. Työnkuvaansa pienessä kasvuyrityksessä Jesse kuvailee monipuoliseksi.

- Normaalina päivänä teen tuotekehitystä laboratorion puolella laboratoriotakki päällä ja kirjoitan raportteja. Teen myös yhteistyötä asiakkaiden kanssa ja konsultoin heitä meidän tuotteidemme käytössä. Työhöni kuuluu myös jonkin verran matkustamista ulkomaille yhteisten kehitysprojektien, konferenssien ja laitehankintojen merkeissä.

- Työkielenä on englanti ja sillä kommunikoidaan asiakkaiden kanssa. Kaikki sisäinen raportointi on myös englanniksi.

Jesse on yhä innoissaan siitä, mihin polymeereillä pystytään kun niitä osataan hyödyntää.

- Muovialan imagoa pitäisi parantaa. Sanasta muovi tulee helposti mieleen muovipussit, jäte ja kertakäyttökulttuuri. Pitäisi kuitenkin ymmärtää, että hyvin monessa asiassa käytetään polymeerejä ja ne ovat erittäin tarpeellisia. Suuret parannukset monissa sovelluksissa saavutetaan juuri polymeereillä. Pitäisi tuoda enemmän esiin käytännön käyttökohteita, joissa polymeerit tarjoavat parhaan ratkaisun.

Kun töiltään ehtii, Jesse pitää huolta fysiikastaan ja käy keikoilla.

- Musiikkia laidasta laitaan. Kuntosalia, pyöräilyä, kiipeilyä. Hyvä fyysinen kunto, hyvä henkinen kunto - niin se menee.
---
Sytyte Oy:n Markus Paloheimon tarinaan voit tutustua täällä www.sytyte.com/
------
Teollisen muotoilijan Heino Jukaraisen designajatuksia voit lukea täältä
www.materflow.com/teollinen-muotoilija-on-muotoilun-sekatyomies-joka-tekee-kaikkea/