Kuva: Medisize OyInsuliinikynät

Kysy muovista

Askarruttaako mieltäsi jokin muoviasia? Syötä yläpalkin hakukenttään sana!

Ympäristöasiat

KIERRÄTYS MUOVIN OSUUS

Kysymys 19.01.2024:
Kuinka paljon muovikassien tai kynien runkojen valmistuksessa voi olla kierrätysmuovia?

Vastaus 19.01.2024:
Riippuu täysin kierrätysmenetelmästä. Kemialliset reitit ovat harvinaisia, mutta niissä ei ole rajaa, koska materiaali on neitseellisen veroista. Mekaaninen kierrätys on yleisempää ja siitä tulevan materiaalin laatu riippuu mistä ja miten se on valmistettu. Uusiomuovi asettaa rajoituksia värille ja mekaanisille ominaisuuksille, hajuakin voi esiinyä. Määrä lopputuotteessa voi olla 60..90 p% riippuen sen vaatimuksista ja raaka-aineen lähtökohdista.

PE ja lipeä (NaOH)

Kysymys 02.02.2023:
Tarkoitus on tehdä vaaka-astia 50%:n lipeän punnitsemiseen. PE-LD ei taida kestää lipeää? Kestääkö PE-HD lipeää hyvin?

Vastaus 02.02.2023:
Hei,

Kiitos kun kysyit. Ympäristöasian lisäksi tämä on myös tuotekysymys.

Tällaiseen kysymykseen ei oikein voi vastata ilman testausta tai tarkkaa raaka-ainetietoa. Täyteaine etenkin voi reagoida vaikka polymeeri olisikin ok. Pitää testata tai kysyä toimittajalta. T. Vesa

kierrätys?

Kysymys 20.10.2022:
Hei!
Olen työpaikallani miettinyt aloitetta muovitaskujen uudelleenkäyttöön liittyen, niitä kun tulee käsittämättömät määrät. Osa toki päätyy uudelleenkäyttöön, mutta huomattava osa ei. Onko tällaisille värikkäille muoveille (punainen, sininen, vihreä, keltainen) mitään uudelleenkäyttötapaa, jota suuri yritys voisi hyödyntää esim. materiaalina yrityslahjoihin tms., tai muuhun yleiseen hyötykäyttöön ilman, että ne menevät sekajätteeseen? Prosessoiko mikään taho juuri tätä muovityyppiä?

Vastaus 21.10.2022:
Hei,
Eipä ole tullut vastaan noiden prosessoijaa, Sekajätteeseen taitavat kuulua ja sitä kautta energiantuotantoon kuulua.

Ämpäristöteko-keräys

Kysymys 11.01.2022:
Onko tietoa koska, jos korona sallii, Fortum/Suomen muoviteollisuus järjestää taas Ämpäristoteko-keräyksen, jonne saa viedä muoviset lelut, pulkat, ämpärit, kastelukannut, pakasterasiat ym. muovit, jotka eivät ole pakkauksia ?

www.muovikuuluukiertoon.fi/amparistoteko/

Vastaus 12.01.2022:
#Ämpäristöteon toteuttamisesta vuonna 2022 ei vielä ole tehty päätöstä.
Korona on jo 2 kertaa pakottanut meidät perumaan suunnitelmat.
Jos pääsemme toteuttamaan #Ämpäristöteon sen ajankohta on lähellä maailman ympäristöpäivää 5.6.

(Helsingin seudun ympäristöpalvelut) HSY alueella voi maksua vastaan viedä esim. Sorttiasemille muovituotteita. 2 e/jätesäkillinen 10 e/kuutiollinen Vuoden 2022 hinnastolinkki: julkaisu.hsy.fi/jatehuollon-hinnasto-2022-1.html#c8Yhnphvj2
Jos et asu HSYn aluella, kysy omalta jätehuoltoyhtiöltäsi. #Ämpäristöteon innoittamina aika monet jo ottavat vastaan muovia kierrätykseen.

Muoviteollisuus ry on yhdessä suomalaisen muoviteollisuuden ja jätehuoltoyhtiöiden kanssa toteuttanut #Ämpäristöteko-keräyksen vuosina 2018 ja 2019. www.muovikuuluukiertoon.fi

Muovipullojen kierrätys

Kysymys 27.12.2021:
Mitä mieltä olette miten kannattaa kierrättää esim. astianpesupullot/pyykinpesupullot jne. eli pullot jotka vaativat kyllä aika paljon vedellä "lutraamista" että ne saa "kierrätyskelpoiseksi". Sitten toinen kysymys niin korkithan pitäisi ottaa pois niin laitetaanko ne seka- vai muovijätteisiin.

Vastaus 27.12.2021:
Hei

Suomen Uusiomuovin sivuilta (www.uusiomuovi.fi/usein) löytyy paljon vastauksia muovipakkausten kierrätykseen. Nyrkkisääntönä voi pitää sellaista puhtautta, joka mahdollistaa pakkausjätteen pitempiaikaisen säilytyksen kotona. Eli vähäinen määrä astianpesuainetta ei haittaa kierrätystä. Korkit laitetaan samaan muovipakkausten keräysastiaan, irrotettuna, koska melko usein eri muovia kuin pullo.

Suomen Uusiomuovin sivuilta:
Pitääkö korkit ja kannet irrottaa?
Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa silloin kun se on mahdollista. Esimerkiksi keitto- tai leikkelepakkauksissa on vuoka ja sen päällä kansikalvo. Nämä on hyvä irrottaa toisistaan.
Fortumin laitoksella optinen laite tunnistaa ja lajittelee kerätyt muovipakkaukset eri muovilaatuihin. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu osa pakkausta. Lukulaite tunnistaa muovilaadun yleensä pakkauksen suuremmasta osasta, jolloin pullossa kiinni oleva, eri muovia oleva korkki joutuu väärään muoviryhmään ja heikentää kierrätettävyyttä.

Muovin silppuaminen

Kysymys 31.05.2021:
Kysyisin että onko järkevää silputa kierrätettävä muovi himassa valmiiksi. Lähinnä kun muovin silppuaa, niin monen viikon jopa kuukausien muovit mahtuu yhteen muovikassilliseen, kun vaan jaksaa silputa pieneksi.
Tuleeko tästä jotain ongelmaa kun laitoksella muovia lajitellaan?

Vastaus 31.05.2021:
Hyvä kysymys, kiitos. Pieni silppu käytännössä Riihimäen muovijalostamolla seuloutuu pois tuuliseulalla heti alussa ja ohjautuu polttoon. Kokonaiset, irtonaiset pakkaukset on helpoin käsitellä, tunnistaa ja prosessoida siellä. Tässä on vähän ehkä kuluttaja mukavuus ja lajittelun toimivuus ristissä. Haitallisinta mitä melkein olen nähnyt, on jonnekin kanisterin sisään oikein tiukkaan tungettu epämääräinen muovisilppu. Se voi hankaloittaa jo aika paljonkin prosessia.

Sininen muovitynnyri kasvatusaltaaksi? ?

Kysymys 30.05.2021:
Minulla on autohuoltamolta saatuja sinisiä 200 litran muovitynnyreitä, joissa on ollut alunperin lasinpesunestettä (92 % etanoli, ei sisällä metanolia). Tynnyreissä on merkintänä mm. kolmion sisällä oleva kakkonen ja HDPE, sekä "kellotaulu". Voinko käyttää kyseisiä tynnyreitä halkaistuna monivuotisten hyötykasvien, mm yrttien, viljelyyn? Tarkoituksenna porata pohjaan reikiä jotta vesi pääsee pois. Kasvit siis siinä ympärivuotisesti.

Toinen kysymys: voiko aumamuovia käyttää turvallisesti kasvimaan päällä tukahduttamaan rikkaruohoja? Kiitos!

Vastaus 30.05.2021:
Aloitetaan lopusta, helpommasta. Ainakin itse käytän aumamuovia rikkaruohojen tukahduttamiseen. Helppo, myrkytön ja turvallinen tapa. Tuo toinen on minun mahdoton vastata. Se ei oikein ole perimmältään edes muovikysymys, enkä mitenkään voi tietää, miten joku kemikaali vaikuttaa johonkin kasviin tai edes varmuudella, mitä kemikaaleja siinä astialssa sitten on ollut vaikka joku etiketti jäljellä onkin. Sen osan jätän vastaamatta, en osaa.

Rikkinäiset pulkat tms.

Kysymys 08.01.2021:
Nyt talvella näkee paljon rikkinäisiä pulkkia, liukureita tms. laskuvälineitä. Tuntuu karulta laittaa ne vaan sekajätteisiin. Onko tiedossa mitään kierrätyspaikkaa noille kovamuovisille tavaroille?

Vastaus 12.01.2021:
Totta pulkatkim särkyvät ja pitää toimittaa käsittelyyn. HSY:n ja Uudenmaan jätehuoltojen alueella niitä otetaan kierrätykseen maksua vastaan joillain jäteasemilla. Päässäntöisesti kuuluvat sekajätteeseen, jossa niistä tehdään sitten puhdasta energiaa jätevoimalassa ja energiaa on risassakin pulkassa varsin paljon.

Muoviastiat astianpesukoneessa

Kysymys 17.06.2020:
Hei! Olemme ajattelemattomina pesseet astianpesukoneessa myös sellaisia lastemme muovimukeja ja muovisia eväsrasioita, joissa on merkintä etteivät sovellu astianpesukoneeseen. Astiat ovat pysyneet hyvinä, mutta mieleen tuli nyt, että onko niistä irronnut jotain haitallista muihin astioihin tai onko niistä ollut ylipäänsä enää turvallista juoda/syödä? Useimmat ovat tainneet olla PP:stä valmistettuja. Pikaista vastausta toivoen!

Vastaus 18.06.2020:
Hei,
En tiedä, mitä kiinteästä PP:stä voisi pestessä irrota tai miksi ne olisi merkitty ei astianpesukoneeseen soveltuviksi etenkin jos tehty mukeiksi ja eväsrasioiksi. Kuulostaa ihmeelliseltä ainakin kotimaisen valmistuksen tuntevana.

Muovipullon valmistus

Kysymys 07.05.2020:
Miten ja missä muovipulloja valmistetaan? Millaisia ympäristövaikutuksia sen valmistuksesta syntyy?

Vastaus 07.05.2020:
Käytännössä kaikissa maissa voidaan valmistaa muovipulloja, Suomessakin useassa tehtaassa. Ehkä isoin ympäristövaikutus on säästö, kun särkymätön, turvallinen ja kevyt muovipullo suojelee pakattua kallisarvoista tuotetta, juomaa, lääkettä, kemikaalia. Valmitusaineeksi tarvitaan vain muutama kymmenen grammaa jotain sopivaa muovia ja pullon valmistuslaitteet (puhallusmuovauslinja).Muovi voi olla biopohjaista ja muovipullot voidaan käytön jälkeen lähes poikkeuksetta kierrättää. Muovipullo on mainio pakkaus.

Hautakynttilöiden päälliset

Kysymys 12.04.2020:
Minne kannattaisi sijoittaa hautakynttilöiden päälliset, jotka ovat muovia ja niissä on merkintä 07? Niistä on otettu kynttiläaines pois, ainoastaan on pinnassa joitain steariinijäämiä. Oletan, että paikka olisi sekajäte, koska ei ole kyse varsinaisesta pakkauksesta, vai miten on asian laita?

Vastaus 14.04.2020:
Kyllä ne kuuluvat sekajätteeseen tuottamaan vielä hieman energiaa jätevoimalassa eli oletuksesi oli oikea.

Hautakynttilöiden päälliset

Kysymys 12.04.2020:
Minne kannattaisi sijoittaa hautakynttilöiden päälliset, jotka ovat muovia ja niissä on merkintä 07? Niistä on otettu kynttiläaines pois, ainoastaan on pinnassa joitain steariinijäämiä. Oletan, että paikka olisi sekajäte, koska ei ole kyse varsinaisesta pakkauksesta, vai miten on asian laita?

Vastaus 15.04.2020:
Kyllä, oletuksesi on oikea. Nuo eivät ole pakkauksia ja kuuluvat sekajätteeseen energiaa tuottamaan.

TPE muovinen munakenno

Kysymys 08.04.2020:
Hei, uuden kotini jääkaapin varusteena on tummanharmaa munakenno, jossa on merkintä TPE. Onko muovi elintarvikemuovia ja astianpesukoneen kestävää?

Vastaus 12.04.2020:
Merkintä tarkoittaa termoplastista elastomeeria. Se on oikeastaan kumia eikä tuo yksilöi mitä kumia. Suosittelen käyttämään vain munakennona ja puhdistamaan käsin pesuna.

Tuttipullon kierrätys

Kysymys 08.03.2020:
Moikka! Meille on kertynyt läjä tuttipulloja, joista haluaisin päästä eroon, mutta en tiedä minne ne voisi viedä. Pohjassa on kierrätyskolmio (sisällä numero 5) ja tieto PP. Mikä on oikea tapa "hävittää" tuttipullo?

Vastaus 09.03.2020:
Hei Katri. Tuttipullo on muovituote, joten sen oikea loppusijoituspaikka on sekajäte. Suomessa on toistaiseksi muovipakkauksille järjestetty kierrätysmahdollisuus. 5.6.2020 järjestetään Suomessa Ämpäristöteko, jossa kerätään kovamuovisia tuotteita kierrätykseen. mm. HSY:llä on maksullinen kovamuovisten tuotteiden vastaanotto Sortti-asemilla.

Kiitos, että kierrätät.

Valkomustamuovi

Kysymys 14.09.2019:
Hei kuinka kierrätetään muovipussi/säkit joissa on musta sisäpuoli.

Vastaus 15.09.2019:
Tyhjinä, ei sisäkkäin ja muu kuin musta puoli ulospäin muovipakkauskeräykseen. Se tuottaa parhaan lopputuloksen.

polyeteenivaahtomuovi

Kysymys 06.09.2019:
Olen ostanut Ikeasta polyeteenivaahtomuovista valmistettua liukuestettä mattojen alle. Voiko syntyneet hukkapalat kierrättää muovinkierrätyksessä?

Vastaus 07.09.2019:
Hei. Vain jos asut Orivedellä, jossa myös muut kuin muovipakkaukset nyt kokeeksi kerätään. Muualla nämä hukkapalat tulee laittaa sekajätteeseen, jossa ne toimivat loistavana polttoaineena jätevoimalassa.

puutarhan muovit

Kysymys 28.08.2019:
Mitä tehdään kevytkasvihuoneiden katteille. PE-muovit tai EVA-muovi. Entä mustat maan pinnan muovikatteet?

Vastaus 28.08.2019:
Kyllä suosittelen, että tilaa noudon joltain asianmukaiselta toimijalta (L&T, Remeo tms). Energiantuotantoon asianmukaiseen laitokseen nuo sitten melkeinpä päätyvät, luulen. EVA varsinkin on aika hankala regranuloida,

Muovien tunnistamisen parantaminen

Kysymys 08.07.2019:
Hei! Tutkimme Suomen Muotoilusäätiössä muovien kierrättämisen kehittämistä. Olisiko käytännössä mahdollista että eri valtamuovit värjättäisin tietyllä sävyllä lajittelua selkeyttämään? Mitä haasteita muovien värjäys toisi? - Enna Eloranta

Vastaus 09.07.2019:
Hei,
Ihan looginen ajatus. Nyt vain on niin että muovit oikeastaan ovat jo "värjättyjä" polymeeriensa ja lisäaineidenkin mukaan. Värejä eli käytännössä spektriyhdistemiä, ei vaan aina näe ihmissilmin. UV ja IR alueella kun muoveja valaisee, ne paljastavat tarkoinkin koostumuksensa. Lisäksi tunnistukseen voidaan käyttää NMR -laitetta (mm kannettava Raman) , joka tavallaan "kuuntelee" molekyylien välisiä sähkömagneettisia helinöitä ja sitten tietty on mm. gamma -säteilyyn perustuvia nopeita tunnistimia, joita kylläkään ei enää oikein voi käyttää kuin teollisissa laitoksissa. Värjäys sinällään kyllä onnistuu, mutta se iso kysymys siinä on, etta onko se ratkaisu. Pakkauksissa mm sisältöjäämä voi olla paljon isompi juttu kuin itse muovi. Tarrat, pinnoitteet, kerrosrakenteet yms olisi jotenkin ratkaistava. Värien sään ja muiden vaikutusten kesto ja muut ominaisuudet vaihtelevat paljonkin. Hyvin puhtaissa tuotteissa, kuten lääkkeissä ei yksinkertaisesti haluta pakkaukseen tai annostimeen mitään värejä tai muutakaan ylimääräistä ainetta. Tietysti väritys on myös tuotebrändeissä niin iso asia, että käytännössä kaiken standardisointi globaalisti olisi... niin ainakin se olisi todella pitkä standardisointihanke. Itse näen, että värejä tulee jatkossakin olemaan muovituoteissa iso kirjo, se on muovien yksi hieno tuoteominaisuus ja vahvuus. Kierrätys kehittyy kemiallisen ja super clean -tyyppisten värit poistavien tekniikoiden kautta sekä automaattilajittelulla. Mutta ideanne on hyvä noteerata ja painaa mieleen, jos maailma taas jotenkin päätäisikin muuttua tässä mielessä.

musta muovi

Kysymys 14.05.2019:
Saako mustaa muovia laittaa muovinkeräykseen? Mitä tapahtuu muoveille, jotka eivät kuulu muoviastiaan, kuten säilytyskorit ja laatikot, pakasterasiat jne.

Vastaus 14.05.2019:
Ensimmäiseen kysymykseen vastaus: Saa. Toiseen kysymykseen vastaus: Ne kuuluvat sekajätteeseen, josta niistä tehdään energiaa, 5.6.2019 nuo kaikki mainitut kylläkin voi tuoda myös Ämpäristöteko-pisteeseen www.muovikuuluukiertoon.fi

PET-pullot

Kysymys 15.04.2019:
Missä tuotannon vaiheessa PET-virvoitusjuomapulloja työstetään Suomessa? Alusta asti? PET-rakeista? Aihioista? Jos PET-muovi valmistetaan alusta saakka Suomessa, missä valmistetaan/mistä tuodaan tereftaalihappoa ja etyleeniglykolia?

Vastaus 28.05.2019:
PET-muovia ei valmisteta Suomessa, mutta siitä valmistetaan pulloja alkaen muovigranulasta. Myös kierrätettyjä PET-pulloja käytetään uusien pullojen valmistamiseen.

Muovinkeräys ja kukkaruukut

Kysymys 26.02.2019:
Voiko laittaa muoviset kukkapurkit muovinkeräykseen?

Vastaus 26.02.2019:
Kukkakaupasta, taimitarhasta jne. ostetun kasvin myyntipakkaus kelpaa hyvin muovinkeräykseen. Samoin esim. ruukkuyrittien ja -salaattien ruukut ja kääreet. Kuluttajien keräykseen tuomista muovipakkauksista valmistetaan mm. uusiomuoviruukkuja kukille ja viherkasveille.

Muoviset, erikseen kukkien ja viherkasvien ruukuiksi ostetut muoviset kukkaruukut eivät kuulu pakkausmuovien keräysastioihin.

5.6.2019 järjestetään Suomessa #Ämpäristöteko, jolloin tällaisetkin muovituotteet saa tuoda keräykseen. www.muovikuuluukiertoon.fi sivuille päivitetään keräyspaikat maaliskuun 2019 aikana.
Jos ei ole tilaa säilyttää kotona kesäkuun alkuun, niin paikallisen jäteyhtiön ohjeistuksen mukaisesti, pääkaupunkiseudulla ainakin sekajätteeseen, jolloin tuottaa sähköä ja lämpöä.

Kiitos kun kierrätät ja muovi kuuluu aina kiertoon.

polyeteeni

Kysymys 12.01.2019:
rainbow jätekassi 30l polyeteeni (LLDPE) voiko käyttää biojätepussina

Vastaus 14.01.2019:
Hei, Tuohon pitää kysyä vastaus asianomaiselta biojätteen keräilijältä. Osassa laitoksia on hyvätkin erottimet muoveille ynnä muille, osassa tavara menee enemmän tai vähemmän suoraan aumaan eikä sitä seulota niinkään hyvin. Kysy siis siltä, joka biojätettä kerää.

PET-muovi

Kysymys 03.12.2018:
Minulla on PET-muovia oleva tyhjä ketsuppipullo. Voiko sen palauttaa palautusautomaattiin vai sylkäiseekö se sen pois?

Vastaus 03.12.2018:
Ei taida automaatti ottaa pantti-tunnisteettomia pulloja vastaan, mutta muovipakkauskeräilyyn ilman panttia ne toki käy

Karkkikääreet

Kysymys 27.11.2018:
Miten karkkikääreitä pitäisi kierrättää? Nyt talven tultua on kertynyt karkkirasioita ja varsinkin karkkien omia kääreitä. Fazermintin rasian sivussa lukee että kääreen voi kompostoida, mutta se epäilyttää. Kääreet näyttävät nimittäin täsmälleen samanlaisilta kuin muut Fazerin tekemät, eikä niissä lue että niitä voi kompostoida.

Vastaus 28.11.2018:
Hei - kyllä Fazermintin kääreet voi laittaa bioroskiin.

Tässä vielä linkki listaan kaikista Fazer Makeiset -tuotteiden hyötykäytöstä varsinaisen käytön jälkeen.
www.fazergroup.com/siteassets/responsibility/fm-pakkausmateriaalien-hyotykaytto.pdf

Muovin hiilijalanjälki

Kysymys 22.11.2018:
Haen tietoa muovin hiilijalanjäljestä. Se arvo kg CO2/m3. Kyseessä olisi PE100 muovilevyt venekäyttöön.

Vastaus 23.11.2018:
Hei,
Jos lukemaa ei levyn valmistajalta saa, se pitänee sitten itse yrittää laskea. LCI-dataa saa täältä

www.plasticseurope.org/en/resources/eco-profiles

Ja yksi ilmainen Carbon Footprint-laskin, josta tosin ei ole kokemusta löytyy SYKEstä

www.syke.fi/en-US/Research__Development/Consumption_and_production/Calculators/Juhilas

Muovien kierrätys

Kysymys 13.11.2018:
Voitko kertoa muovien kierrättämisestä?

Kiitos!

Vastaus 13.11.2018:
Hei Luukas, kiitos kysymyksestäsi. Se on melko laaja, joten tässä yleistä tietoa sekä muutamia linkkejä lähinnä kuluttajien muovipakkausten kierrättämisestä. Kierrättämistä kehitetään koko ajan.

www.plastics.fi/fin/muovitieto/muovit_ja_ymparisto/muovien_kierratys/
Lisää tietoja löydät myös uusiomuovi.fi sivuilta
www.uusiomuovi.fi/fin/kuluttajalle/miksi_kierratan/
Ja oppaassa muovipakkausten suunnittelusta kierrätyskelpoiseksi on hyvä kuvaus muovipakkauksen kierrätysmatkasta Fortumilla
www.uusiomuovi.fi/packdesign
Katso video muovin kierrätyksestä www.youtube.com/watch?v=ljKsA5DX4hc&list=PLLQdmm68pe68tMo7p8v70hIgtaC94qtIA&index=5
Katso, miten Ekokemin Muovijalostamo toimii www.youtube.com/watch?v=wgAD4fKmvu4&list=PLLQdmm68pe68tMo7p8v70hIgtaC94qtIA&index=9

Kiitos kun kierrätät!

PET/OPP ja luku 90

Kysymys 05.09.2018:
Lidlin kahvipakkauspussin kyljessä on merkintä PET/OPP ja kierrätysmerkin sisällä luku 90. Rypistystesti antaisi kyseessä olevan muovin. Onko kierrätettävä muovi?

Vastaus 05.09.2018:
Tuon voi laittaa muovipakkauskeräykseen.

Minne muovijäte kulkeutuu

Kysymys 04.07.2018:
Minne keräysastioihin toimitetut muovit kulkeutuvat, mitä niille tapahtuu? Menevätkö Kiinaan ja joutuvat meriin ja ties minne?

Vastaus 04.07.2018:
Hei Maria

Suomessa kuluttajilta kerättävät muovipakkaukset menevät kaikki kaikki Fortumin Muovijalostamon Riihimäellä, joka lajittelee, puhdistaa ja prosessoi muovin uudelleen käytettäväksi raaka-aineeksi. Mitään ei mene Kiinaan tai meriin.

Kiitos kun kierrätät

Pakastuksen kestävyys

Kysymys 24.06.2018:
Hei, näin lämpimänä kesänä tulee ainakin meidän perheessä uudelleen käytettyä PET 1 merkinnällä olevia juomapulloja. Jostain olen kuitenkin lukenut että näitä ei pitäisi pitkään uudelleen käyttää. Onko näin? Miksi? Mikä on tuo "kovin pitkään" aika?
Pullot tulee myös usein laitettua hetkeksi pakkaseen jotta sinne jäätyy pieni määrä vettä joka sitten viilentää koko pullon. Onko pullojen pakastaminen -16 asteessa turvallista? Pullot itse ovat kestäneet, mutta aiheuttaako tämä valmistusaineiden liukenemista juomiin?

Vastaus 24.06.2018:
Sitten kun vanha rispaantunut pakkaus haiskahtaa nenään tai muutoin normaalit aistit alkavat olla sitä mieltä ettei tuosta enää ole käyttöön, suosittelemme vaihtoa. Ei joku normaali lämpötilavaihtelu tai pakastaminen sinänsä mitään muoveista vapauta.

Muovin kierrätys

Kysymys 25.05.2018:
Kuulin keskustelun, ettei jauhelihapakkauksen päälikalvoa saisi kierrättää. Myös
muoviset läpinäkyvät kannet, muovilusikat ja muutkin kertakäyttöastiat taipuisivat enemmän sekajätteen puolelle, onko näin?

Vastaus 26.05.2018:
Ihan kaikki muovipakkaukset ja niiden osat, paitsi PVC, käyvät erilliskeräykseen. Kertakäyttöastiat eivät ole pakkauksia joten tosiaan energiantuotantoon sekajätteen kautta, kiitos ja hyvää kesää.

max lämpötila

Kysymys 22.05.2018:
Mitkä elintarvikkeiden muovit kestävät 120-130 celsiusasteen lämmön?

Vastaus 23.05.2018:
Parhaiten varmaan kestävät polyesteriset paistopussit. Eivät muutkaan tuossa vielä ihmeemmin yleensä hajoa, mutta vaikkapa polyolefiinit PE ja PP alkavat pehmitä voimakkaasti noilla alueilla. Orientoidut ja muotoonsa venytetyt muovituotteet vetäytyvät lähtömuotoonsa, esim PET-pullot kutistuvat kohti preformia.

Laastilaatikon muovi

Kysymys 22.05.2018:
Ostin Tokmannilta viljelytarkoitukseen kaksi 60 litran laastilaatikkoa, joissa pohjassa on nuolikolmio ja lukee LD PE. Luin, että tämän pitäisi käydä kasviksille, mutta sen pitäisi olla myös hajuton. Nämä laatikot haisevat tosi pahalta. Uskallanko istuttaa niihin esim. maissin?

Vastaus 22.05.2018:
Hei,
Luulen että tuo on tehty jostain kierrätetystä muovista ja siitä käry. Jos Tokmanni antaa vakuutuksen soveltuvuudesta viljelyyn, se on sitten heidän vastuullaan. Me emme pysty tätä takaamaan.

Noissa aiemmin vastatuissa kysymyksissä on paljon vastaavia, joissa rakennuspaljuja yms haluttaisiin käyttää johonkin muuhun, kuin mihin tuote on tehty (Siis haluttaisin lausunto turvallisuudesta kylpy- &viljelyastioiksi etc)

On aika mahdotonta tutkimatta suositella jotain vierasta rakennuspaljua uuteen herkkään käyttökohteeseen, joka on totaalisesti erilainen kuin laastin sekoitus. Sen sijaan suosittelisin hommaamaan puhtaan ja turvallisen ammeen tai ison laatikon vaikkapa jäsenfirmaltamme Orthexilta. Niissä on käytetty elintarvikekontakikelpoista muovia, on merkit ja ohjeet saatavilla:

www.orthexgroup.fi

PS, Polystyreeni, 06

Kysymys 10.05.2018:
iPadin pakkauslaatikko; muovin kierrätykseenkö vai sekajätteeseen (ei ole erikseen energiajätelaatikkoa)

Vastaus 11.05.2018:
Molempaan käy hyvin ja molemmista on hyötyä. Kumpi vaan on sinulle itsellesi mukavampi. Muovipakkausten hyötykäytössä on jo valinnan vapaus. Vain luontoon viskaaminen ja muu holtittomuus on kielletty. Älä myöskään polta kotona takassa tms. PS savuttaa ja nokeaa erityisen pahasti.

07 muovi

Kysymys 02.05.2018:
Hei, voiko 07-merkillä merkattuja muoveja laittaa muovinkeräyksiin? Entä 06-merkattuja? Esim. sipsipusseissa on alumiinipinnoite sekä eräissä jogurttipurkin kansissa niin käykö se silti muovinkeräykseen? Joskus kuulin että ei saisi laittaa mutta monet kyllä sanoo että se käy.

Vastaus 03.05.2018:
Voi laittaa, jos ovat muovipakkauksia.

Millaista muovia viljelylaatikkoon

Kysymys 23.04.2018:
Pitääköhän seuraava puutarha-keskustelupalstoilla esitettävä väite paikkansa? Väitetään että ns. mustista laastinsekoituspaljuista (yleensä pvc-muovia) liukenee multaan ja sitä kautta kasveihin haitallisia aineita kuten kovetinaineita? Keskusteluissa taas suositellaan ravintokasvien viljelyyn PP-muovista tehtyjä kierrätettäviä astioita. Pitääkö viljelylaatikoiden tms. olla jotain elintarvikemuovia?

Vastaus 24.04.2018:
Nyt taitaa olla urbaania legendaa aika sakeasti ilmassa. Ne laastipaljut, joita itse olen rautakaupoissa tavannut ovat kyllä olleet ruiskuvalettuja polyolefiinituotteita (PE,PP, yleensä kierrätettyä). Yhtään tällaista PVC-tuotetta ei ole Suomessa silmiini osunut. Kovetinainetta noissa missään ei kyllä käytetä ja koko käsite on tässä vähän outo. PVC:ssä voisi olla pehmittimiä, mutta ei siitä oikein silloin edes laatikkoa saa tehtyä, ennemmin siitä tulisi säkki tai kassi. Viljelyyn käytettävien laatikoiden ei edellytetä olevan elintarvikekontaktiin hyväksyttyja, joskin tosiaan moni niitä vaatii ja hankkii - varmuuden vuoksi kait lähinnä. Laastipaljua kun ei ole valmistettu viljelylaatikoksi ja puhtaassa, joskin paljon kalliimmassa, elintarvikekontaktimuovilaatikossa voi kuljettaa myös valmista satoa huolettomammin.

Yleistä kierrätyksestä

Kysymys 06.04.2018:
Perheessämme kerätään muovia ja asuinpaikkamme lähellä on muovinkeräyspiste, mihin viemme keräämämme muovin. Meitä hämmensi jokin aikaa sitten televisiossa esitetty juttu, minkä mukaan vain minimaalinen osa kierrätykseen kerättävästä muovista on soveltuvaa kierrätykseen. Ohjelman mukaan ainoastaan puolikas jostain muovipullosta soveltui kierrätykseen. Onko tämä totta? Olemme lajitelleet muovin tälläkin sivulla olevan ohjeistuksen mukaan. Keräämme siis 01, 02, 04, 05, 06 ja 07 muovit erikseen. puhdistamme pakkaukset ja erottelemme korkit erikseen. Pantilliset pullot viemme kauppojen automaatteihin.
Jotenkin turhauttaa näkemämme vaiva, jos todellakaan ei hyötykäyttöön mene kuin murto-osa.
Pyydän vastausta sähköpostiini. Kannattaako perheemme jatkaa muovin keräystä?
Ytävällisin terveisin ja vastausta odottaen
Eija Kurki

Vastaus 06.04.2018:
Kaikki nuo keräykseen toimittamanne muovipakkaukset matkaavat Riihimäellä sijaitsevaan Muovijalostamoon, joka on tehokkuudeltaan ihan huippua. Puhdistuksen ja lajittelun päätteeksi 65 -70 % sisäänsyötöstä saadaan kierrätykseen. Kyllä se ihan hyvää ja kannatettavaa toimintaa on ja hyvä että kaikki osallistuisivat. Ilmeisesti tuossa kuvauksessa oli kyse YLEn Pohjois-Suomen toimituksen jutusta, jossa haluttiin kuvata lähinnä sitä, etteivät pohjoisen Suomen ihmiset tarpeeksi osallistu muovien erilliskeräykseen.

uudelleenkäytön ja polttamisen suhde kerätystä muovista

Kysymys 11.03.2018:
Otsikko jo kertoi : Kuinka paljon Suomessa käytetään kerätystä muovista uuden tekoon ja kuinka paljon poltetaan energiantuotantoon ?

Vastaus 11.03.2018:
Uudelleen käytettäviä muovituotteita on aika paljon korvaamassa kertakäyttöisiä vaihoehtoja esim laatikoissa ja vastaavissa kohteissa, mutta niitä ei erikseen oikein tilastoida. Estävät kuitenkin yli 100 000 tonnia jätettä syntymästä. Kierrätykseen vuonna 2016 saatiin jätemuoveja ohjattua yli 30 000 tonnia sellaisenaan ja muiden materiaalien sekä tuotteiden kuten akkujen muovikuorina joitain tonneja lisää. Loput, arviolta 100...120 000 t, erilaista patjaa, likaista kalvoa yms yms jäi käytännössä energiatuotantoon. Nämä ovat arvioita. Pakkausten osalta viralliset luvut Suomesta kerää Pirkanmaan ELY. Myös SYKE on koonnut tarkemmin muovien ainevirtoja myös sellaisten tuotteiden osalta, joissa muovi on vain pienempi osuus painosta.

Asuinkiinteistöjen muovipakkauskeräys

Kysymys 05.02.2018:
Kuinka kerrostalokiinteistön muovin keräys voidaan järjestää? Kustannukset? Mahdollisuudet Tampereella?

Vastaus 05.02.2018:
Hei Saila ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrostalokiinteistön muovipakkauskeräyksesta voisit kysellä ensimmäiseksi Pirkanmaan Jätehuollolta onko heillä tarjota ja mihin hintaan teidän taloyhtiölle kierrätystä.
pjhoy.fi/Yhteystiedot/asiakaspalvelunumerot.

Jos kuntayhtiö ei palvelua tarjoa, ota yhteyttä Suomen Uusiomuovi Oy:n Vesa Soiniin vesa.soini a uusiomuovi.fi, niin hän voi auttaa selvittämään josko teidän taloyhtiölle löytyisi yksityinen palveluntarjoaja.

Oikein mukavaa viikkoa

lena jenytin

Haitallisten muovien kierrätettävyys

Kysymys 02.02.2018:
Hei, joka paikassa lukee että maailma on täynnä muovijätettä ja vedessä on kohta enemmän muovia kuin kaloja. Onko mahdollista tätä muovia kierrättää ja kuinka vaikeaa se on kun sitä on niin paljon?
Entäs PVC ja muut haitalliset muovit. Onko niiden kierrätettävyys mahdollista ja onko turvallisia keinoja niitä kierrättää?
Tulevaisuudessa yritetään valmistaa tuoteitta missä ei käytetä muovia ollenkaan, mutta entäs tämän yli miljardin kilon muovien kohtalo. Jäävätkö ne lojumaan maahan. Eikö siis ole hyvä käyttää niitä uudestaan ellei saa hävitettyä kokonaan?

Ystävällisin terveisin ja Kiitos ennakkoon!
Ivo Mukkulainen

Vastaus 03.02.2018:
Hei,
Kyllä kaikki muovit on mahdollista kerätä talteen, kierrättää tai hyödyntää jätteenä muutoin. Suomi on aika hyvä malli maasta, joka on muuttanut itsensä suhteellisen lyhyessä ajassa kaatopaikkamaasta lähes kaiken jätteen hyödyntäväksi maaksi. Osin muovisten jätevesijärjestelmien ansiosta vesistöjemme ja kalakantojemme tila on vain parantunut verrattuna aiempaan. Ihmisestä ja hänen halustaan huolehtia jätteistään kaikki on kiinni. Muoveilla on sellainen kirjo ylivoimaisen hyviä ominaisuuksia, ettei niistä luopuminen ole mielekästä. Pitää käyttää muovia oikein eikä mikään roska kuulu luontoon. Toivotaan, että muutkin maat saavat jätehuoltonsa kuntoon ja keräävät kaikki jätteet pois omasta ympäristöstään lojumasta, kierrätykseen tai muuhun hyötykäyttöön. Tavalliset muovitkin kyllä hajoavat pitkän ajan saatossa auringon valon ja hapen vaikutuksesta mikrobien ravinnoksi, mutta se ei ole oikea tapa huolehtia jätteistä.

Uusiokäyttö

Kysymys 09.04.2017:
Hei, teemme jätepeliä ja tarvitsisimme siihen useita tavaroita, joita on valmistettu kierrätetystä muovista. Voisitteko kertoa meille esimerkkejä?

Vastaus 09.04.2017:
ESSI-muovikassi, Orthexin kukkaruukut, Plastexin- kastelukannut ihan vain muutamina esimerkkeinä.

Biomuovi

Kysymys 23.02.2017:
Hei,

Teen kouluprojektia biotalouden mahdollisuudet-nimiselle kurssille ja olisin kiinnostunut kuulemaan lisää biomuovista: Valmistetaanko sitä suomessa? mistä raaka-aineista sitä olisi käytännössä mahdollista valmistaa? Biomuovin ominaisuudet verrattuna tavalliseen muoviin, hinta? Voitaisiinko biomuoveilla korvata kaikki fossiilimuovit?

Vastaus 23.02.2017:
Yhtä vähän kuin on olemassa yhtä muovia, on olemassa jokin yksi biomuovi. Voisit ensin selvittää, mitä kaikkea biomuovit ovat vaikkapa sivuiltamme www.plastics.fi. Suomessa tehdään sekä bionaftaa muovien valmistukseen että erilaisia metsäteollisuuden tuotteita sekoitetaan muoviin. Siis periaatteessa kaikkien muovien valmistus onnistuu lähes kaikista hiilivedyistä, joissa on ne alkuaineet, joita sitten kyseisessä muovissa tarvitaan. Pääasiassa H,C,O, Cl, F ja N. Silikonimuoveissa C:kin on korvattu Si:llä eli sinänsä kemianteknisesti rajoja eri raaka-ainelähteille ei juuri ole: Muovien raaka-ainelähteenä voi olla ja paikoin onkin, jätevesilaitoksen biokaasu, merisuola, maakaasu, maaperän orgaaniset ja epäorgaaniset aineet, kasvien kemikaalit, jopa suoraan ilmakehästä saadaan napattua muovien raaka-aineet tosin todella suurella energian kulutuksella. Öljynjalostuksesta vaan tulee aina paljon laadukkaita ja sopivia hiilivetyvirtoja, joista on helppo, taloudellista ja järkevää valmistaa muoveja, lääkkeitä, maaleja sekä paljon paljon muuta tarpeelllista materiaalia. Sanoisin, että periaatteessa ihmiskunta voisi taitavien kemistien myötävaikutuksella tuottaa kaikki käyttämänsä fossiliset materiaalit erilaisilla biotuotteilla, mutta se voisi olla hyvin tuhoisaa ekosysteemille, ruoantuotannolle, maan käytölle sekä energian, veden ym resurssien kulutukselle.

muovin lämmönkesto

Kysymys 20.12.2016:
löytyykö muovilaatua joka kestäisi n. 500-600C lämpötilan? saako esimerkiksi teflonin lämmönkestoa nostettua seostamalla?

Vastaus 20.12.2016:
Tuo lämpötila-alue on jo sovinnolla keraamien ja metallien valtakuntaa. Muoveissa on aina kemiallisesti se hiilien tai piin välinen keskinäinen kovalenttinen sidos, joka ei vaan millään kestä noin korkeaa lämpöä. Jokin hyvin erikoinen grafeeniseosteinen bismaleimidi (BMI) antaa vielä lujuutta yli 350 C:ssä, mutta sekin luovuttaa pelin 400 C:ssa. Kyllä ne vain luonnonlait nyt rajoittavat tämän markkina-alueen näin.

kierrätettävää?

Kysymys 21.11.2016:
kääre PA/PE kierrätykseen?

Vastaus 22.11.2016:
Jos kyseessä on kuluttajapakkaus, sen voi viedä Ekopisteen muovipakkauskeräykseen. PA/PE -yhdistelmä on kestomuovikomposiitti ja se voidaan lämmön ja paineen avulla muokata uudelleen esim. muoviprofiiliksi oikeassa seossuhteessa. Käy kyllä myös hyvin energiantuotantoon,

Kuinka puhdasta kierrätysmuovin pitää olla?

Kysymys 07.10.2016:
Kuinka puhtaita kierrätykseen laitettavien muovipakkausten pitää olla? Voinko esimerkiksi laittaa kierrätykseen juustopaketin, jota ei voi pestä putipuhtaaksi ja siinä vääjäämättä on juustojäänteitä? Tai vaikkapa margariinirasia: kuinka antaumuksella sitä täytyy puhdistaa ennen kierrätystä? Riittääkö huuhtelu?

Entä osaatteko sanoa muiden kierrätettävien, kuten lasipurkkien ja tölkkien puhtaudesta: miten puhdasta jälkeä vaaditaan?

Vastaus 07.10.2016:
Muovipakkausten suhteen puhtausmäärittelyn nyrkkisääntönä on sellainen puhtaus, että pakkausta voi säilyttää kotona parikin viikkoa. Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi ympäristön kannalta olla parempi, että pakkaus laitetaan sekajätteeseen. Sekajätteeseen laitetut pakkaukset menevät Suomessa energiahyötykäyttöön.

Pakkaukseen mahdollisesti jäänyt biojäte (juusto, rasva) tai muu kosteus purkaantuu, kun pakkauksia puristetaan kokoon. Tämä voi siten pilata samassa erässä olevia muita pakkauksia. Talvella nesteet ja kosteus jäätyvät keräysastiassa.

Lisää vastauksia usein kysyttyyn muovipakkausten kierrättämisestä löydät Suomen Uusiomuovi Oy:n sivuilta www.uusiomuovi.fi/fin/kuluttajalle/usein_kysyttya_kierratyksesta/

Muiden jakeiden osalta vastauksia pitäisi löytyä RINKIn sivuilta: rinkiin.fi/kotitalouksille/lajitteluohjeet/

Neitseellisestä raaka-aineesta valmistettu muovi vs. uusiomuovi

Kysymys 23.09.2016:
Heippa!

Osaatteko kertoa, säästääkö uusiomateriaalista valmistettu muovi energiaa neitseelliseen verrattuna? Ja jos säästää, niin onko teillä arviota siitä, kuinka paljon säästö on verrattuna neitseellisestä raaka-aineesta valmistettuun muoviin?

Vastaus 23.09.2016:
Hei,

Kukaan ei voi antaa tuohon tyhjentävää vastausta. Jos tosiaan tarkastellaan vain muovia ja energiaa, niin koko ajan valmistettaessa polttoaineita tai lipeää syntyy ohessa väistämättä hiilivetyjä ja lipeän tapauksessa klooria, joita voidaan käyttää muovien tuotantoon. Tuo em. jalostus vaikkakaan, ei tähtää muovien tekoon sinänsä, kuluttaa energiaa niin, että noin suuruusluokkana 1 kg tavallista syntynyttä muovia tarvitsee puoli kiloa hiilivetyjä energian tuotantoon. Sitten (kesto)muovi pitää vielä lämmittää ja puristaa muotoonsa tuotevalmistuksessa energian avulla, joka aika paljon vaihtelee linja- ja tuotekohtaisesti mutta sanotaan vaikka että siihen menee sellaiset 200 g maakaasua vastaava määrä lisää energiaa. Nyt meillä sitten on 1 kg:n muovituote, vaikkapa iso 12 l:n kuvitteellinen ”sankopakkaus”, jonka valmistukseen on tarvittu 1,7 kg petrokemian hiilivetyjä. No päätämme kierrättää sen. Pesuvettä menee ehkä 10 litraa ja iso kysymys nyt on, laskemmeko jäteveden puhdistuksen uudelleen puhtaaksi mukaan energiakulutukseen. Rouhiminen ja uudelleen sulatus vievät hieman enemmän kuin tuon 200 g maakaasua, pistetään 300 g kaikkiaan ja pitää muistaa, että kierrätysmateriaali ei ihan korvaa 1:1 muovia. Tuote vaatii yleensä hieman neitseellistä muovia joukkoon ja/tai on paksumpiseinämäinen. Aina yksi sulatus- tai pesukerta ei riitä. No nyt energiasäästö sitten olisi ideaalina se 400...500g maakaasuekvivalenttia. Mutta mitään pesua tai muuta ei tässä huomioitu eikä sitä, että se petrokemian polttoainetuotantoposessi edelleen tuottaa sen 1,5 kg hiilivetyjä bensan valmistuksen sivussa. Se 1,5 kg "pitää" laittaa joko suoraan polttosoihtuun kuten ennen tehtiin tai ympätä johonkin nestekaasujakeeseen eli polttoon.

Entä jos päätämme polttaa 1 kg painavan likaisenkin sangon heti jätevoimalassa? Ei tarvita pesua. Sanko palaa ja vastaa/korvaa painonsa verran maakaasua ja tuottaa normaalihyötysuhteella jopa tuplasti sen verran sähköä, mitä kuluu uuden sangon valmistukseen kilosta muovia. Siis tämä voi olla joskus kaikkein vähiten kuluttava jätehuoltotapa, plus siinä on muutakin hyötyä: Hygieenisyys, huonojen materiaalien poisto kierrosta jne.

Yhteenvetona: Kyllä voimme muovia kierrättämällä ehkä säästää jonkin verran energiaa, mutta se on hyvin tapaus- ja rajauskohtaista, jopa tulkinnanvaraista. Lopputulos riippuu tuotteesta, pesusta ja muusta prosessoinnista. Huom! Näitä voi laskea paljon paljon tarkemmin esim GaBi -ympäristölaskentaohjelmalla. Ja niin oikeastaan tulisikin tehdä.

kierrätysmuovin hinta

Kysymys 25.08.2016:
Lukiessani etusivuanne huomasin, että nykyään "Muovi on arvokas ja hyödyllinen raaka-aine ...". Olemme taloyhtiössä keskustelleet muovijätteen keräyksestä ja haluaisin tietää, millaiset mahdollisuudet kuluttajalla on myydä jätettä ja paljonko teollisuus maksaa muovijätteestä tästä arvokaasta raaka-aineesta. Mikä on lähin muovia ostava paikka Turussa?

Terveisin L. Pelliniemi

Vastaus 25.08.2016:
Loistava ajatus tuo muovipakkausten toimittaminen kierrätykseen. Siihen rohkaisen vahvasti, Tyhjien pakkausten veloitukseton vastaanotto Turussa toimii ohjeiden mukaan Ekopisteissä, joiden koordinaatit löytyvät www.rinkiin.fi. Lisäksi tietojeni mukaan L&T voi järjestää tilauksesta kiinteiskohtaisenkin keruun kaupungissanne ainakin paikoin. Sen sijaan kaupankäyntiin tai hinnoitteluun Muoviteollisuus ry ei edes voi ottaa kantaa. Sen nyt pystyn kertomaan yleisen ammattikokemuksen perusteella, ettei käyttökelpoiseksikaan jalostetun uusiomuovigranulaatin myynnillä yleensä kateta välttämättömiä jätteen pesu- lajitteku- ja prosessointikuluja,. Tavallisesta kuluttajapakkauksesta on pitkä ja kallis prosessi vielä käyttökelpoiseksi raaka-aineeksi. Jos jotain mittasuhdetta hakee, niin eurooppalainen käyttää noin 20 kg pakkausmuovia vuodessa. Neitseellisenä muovina sen määrän hinta lienee luokkaa 30 euroa. Valmiista käyttökelpoisesta uusiogranulaatista ei saa enää samaa, jos saisi puolet, niin se olisi huikeat 15 bruttoeuroa vuodessa SEN JÄLKEEN , kun pakkaukset on lajiteltu laaduittain, pesty, sulatettu ja siinä lisä-aineistettu uutta elämää varten sekä löydetty ostava asiakas. Käytännössä tuohon vaaditaan tarkka teollinen prosessi, kuten Riihimäen Ekokemin Muovijalostamossa on, ja hekin ottavat tietääkseni vastaan vain tuhansien tonnien vuosisopimuksella vastaan. Linkedinissä on muutamia ryhmiä kuten Plastics Recycling, joissa käydään kansainvälistä uusiomuovikauppaa. Yksittäisiä kuluttajia ja taloyhtiöitä en sielläkään ole nähnyt. Täällä meillä Vantaan Energialla muovijätteellä tuotettu kaukolämpö on hitusen huokeampaa, joten siinä kotitaloudet saavat jonkinasteisen suoran taloudellisen hyödyn. Hyvää jatkoa kehittelyynne sinne kauniiseen Turkuun.

Muovikierrätykseen soda streamer pulloja?

Kysymys 02.07.2016:
Voiko laittaa muovin keräykseen soda streamer pullot, joissa pohjassa merkintä PP 05?

Vastaus 02.07.2016:
Jos tarkoitat muovipakkauskierrätystä, niin oikeastaan se ei ole luvallista, koska kyseessä ei ole pakkaus. Sodastreamin sivuilla kierrätyksen osalta kehoitetaan ottamaan suoraan yhteyttä heidän asiakaspalveluunsa.

Missä lähin muovinkeräysastia?

Kysymys 11.04.2016:
En ole saanut selville mikä on lähin muovinkeräysastia seuraaviin osoitteisiin: 00250 Helsinki ja mökkiosoite; 08800 Lohja (Kirkniemi).
Minulla on jätesäkillinen muovijätettä, vienen ne sekajätteeseen jos ei piakkoin löydy muovinkeräysastiaa.

Vastaus 11.04.2016:
Hei,

Käytettyjen muovipakkausten keräyspisteet löytyvät nettiosoitteesta rinkiin.fi/kotitalouksille/rinki-ekopisteet/
Niitä kyllä näyttää olevan sekä Lohjalla että Helsingissä.

Mutta jos jäte-erässä on muitakin muovituotteita kuin pakkauksia, niin pääkaupunkiseudulla oikea ja paras toimituspaikka onkin sitten normaali jäteastia, josta kaikki päätyy asianmukaiseen jätevoimalaan Vantaalle tuottamaan tarvittavaa energiaa alueen asukkaille.

Siistiä kevättä toivotellen.

muovin rasitus ympäristöön

Kysymys 06.04.2016:
Miten muovin elinkaari rasittaa ympäristöä ja ihmisiä?

Vastaus 06.04.2016:
Kysymys pikemminkin on siitä, miten huonosti ympäristön ja ihmisten kävisi jos muoveja ei olisi. Kuvittele ettei olisi muoviputkia, ei sähköeristeitä, ruoka ja lääkkeet pilaantuisivat pakkaamatta ja kemikaalit valuisivat astioistaan, ei tietoliikennettä, terveydenhuolto toimisi 1800-luvun menetelmillä ja välineillä ja niin edelleen. Muovit yleistyivät käyttöön aluksi norsunluun korvikkeena ja ne säästävät vieläkin valtavasti tarvettamme käyttää luonnonvaroja, eläinten nahkoja, kasveja, kasteluvettä, jopa viljelysmaata. Muovien runsaan sadan vuoden käytössäolon aikana ihmisten elinikä on noussut kymmeniä vuosia ja elintaso on noussut kaikkialla. Ihminen rasittaa aina jollain tavoin ympäristöään. Ilman muoveja rasitus olisi paljon nykyistä suurempi. Muovien suurimpina heikkouksina pidetään öljysidonnasuutta vaikka vain 4 % öljystä käytetään muoveihin ja niitä voidaan valmistaa myös muista raaka-aineista. Roskaavuus on noussut myös esille viime aikoina. Tämä on seurausta ihmisten välinpitämättömyydestä ja muutaman maan heikosta jätehuollosta. Roskaantuminenkaan ei ole muovin vika ja muovit ovat siinäkin osa parempaa ratkaisua, jäteastioat ovat muovia, jätevesijärjestelmät samoin.

Muoviastioiden tms. kierrätys

Kysymys 27.02.2016:
Eikö ole mitään kierrätyskanavaa esim. rikkoutuneelle muoviämpärille tai kukkapurkille? Onko polttojäte ainoa hävityskeino?

Vastaus 28.02.2016:
Hei,
Niin se pääosin on. Vain muovipakkauksia on alettu valtakunnallisesti kerätä erikseen eikä sekään ole joka paikassa. Mutta ainakaan Itse en mitenkään koe, että poltto energiaksi olisi jotenkin vähempiarvoinen hyödyntämistapa, päinvastoin. Oma 6 henkinen + koira -perheemme laittaa korjaamiskelvottomat muoviset rojut aina ihan hyvillä mielin energiahyötykäyttöön. Uusi jätevoimala on tuossa 15 km päässä. Muovi siellä korvaa kivihiilltä, ollen vaikkapa juuri tuollaisen ämpärin tai purkin tapauksessa usein hiiltä tai puutakin puhtaampi ja parempi polttoaine. Kaukolämmön hinta on täällä laskenut 10 % jätteen ansiosta. Muovien energiahyödyntäminen ei ole oikeastaan hävityskeino, se on hyödyllinen keino vähentää ympäristörasitusta ja tehdä jätteestä resurssi.

PET -pullojen jäteet?

Kysymys 27.10.2015:
Haluaisin kysyä PET-pullojen aiheuttamista jätteistä kun pullon jättää kierrättämättä?

Vastaus 27.10.2015:
Älä nyt ainakaan luontoon sitä hylkää vaan laita asialliseen roskikseen jos et viitsi panttia takaisin hakea tai siinä pullossa ei sellaista ole. PET on hiiltä, vetyä ja happea. Esim. täällä Helsingissä kaikki kierrätykseen päätymätön kotitalousjäte menee Vantaan Energian voimalaan, jossa PET-pullo tuottaa puhdasta energiaa eikä siitä jää kiinteää jätettä eli tuhkaa lainkaan.

Uusiomuovituotteet ja kielletyt palonestoaineet

Kysymys 01.06.2015:
Hei,

Luin jokin aika sitten, että uusiomuovista tehdyissä tuotteissa saattaa olla pieniä määriä nykyään kiellettyjä palonestoaineita. Itselläni on vuonna 2011 ostettu tunnetun kodinkonemerkin valmistama pölynimuri, jonka muoviosista 55 % on tehty uusiomuovista. Ymmärtääkseni tutkimusten mukaan tuotteiden käytössä, etenkin tuotteiden lämmetessä, palonestoaineita saattaa vapautua sisäilmaan. Miten suurista palonestoainemääristä tällaisten uusiomuovituotteiden yhteydessä keskimäärin puhutaan ja voiko uusiomuovituotteiden käytöstä aiheutua haittaa? Olen esittänyt tuotteen valmistajalle myös kysymyksen heidän uusiomateriaalien laadusta yms., mutta en ole saanut heiltä siihen vastausta.

Vastaus 01.06.2015:
Hei,

Olet esittänyt kysymyksesi tuotteen valmistajalle. Valmistaja on ehdottomasti oikea taho vastaamaan esittämääsi kysymykseen.

Kotioloissa pölynimurin normaalikäytössä palonestoaineiden vapautuminen uusiomuovisesta materiaalista on epätodennäköistä. Sen sijaan huonepöly kerää itseensä paljon kaikenlaista ympäristöstä ja sen huolellinen imurointi varmasti edistää terveellistä asumista.

Pölytöntä kesää toivottaen Minna Annala

lääkepakkausten muovi

Kysymys 29.01.2015:
Olen käyttänyt suuria pilleripurkkeja pakastepurkkeina, esim. valko- ja punaviiniä, liha- tai kalalientä yms. pientä erää. En löytänyt vanhemmista purkeista selkeitä merkintöjä, mutta nyt apteekissa jonkun pohjassa oli nro 2 eli onko elintarvikemuovia, ja voiko käyttää tällaisiin aineisiin?

Vastaus 30.01.2015:
Hei,
Numero kaksi purkissa kertoo että se on HD-polyeteeniä. Tämä ei sinänsä kerro elintarvikekontaktikelpoisuudesta. Ihmislääkkeet käytännössä pakataan vähintään elintarvikekontaktivaatimukset täyttävään muovipakkaukseen. Mutta muovi on huokoista ja siihen voi jäädä pieniä määriä sisältöjäämiä. Ei tuon perusteella oikein pysty lausumaan muuta, kuin että purkin valmistaja tai lääketehdas eivät todennäköisesti ole ajatelleet tuotetta tuohon käyttöön. Jos purkissa ei ole vaarallisen aineen jäämiä, itse muovista tuskin koituu kuluttajalle tuossa haittaa. Kaupoissa on myös varmuudella puhtaita muovisia pakasterasioita, jotka on valmistettu juuri tuollaiseen käyttöön.

Muovipakkaukset

Kysymys 11.10.2014:
Mitä on valmistettu pvc muovista

Vastaus 11.10.2014:
Hei,
PVC on vanhin ja ehkä monikäyttöisin muovi. Sitä on käytetty ja käytetään hyvin monissa tuoteryhmissä, kuten suojapeitteissä, nesteytysletkuissa, lattianpäällysteissä, kaapeleissa ja niin edelleen. Jos kysyt vain pakkauksia, niin siellä ehkä harvemmin. Jonkin verran näkee PVC-teippejä, lääkepakkauksia sekä erilaisten tuontituotteiden suojina leluissa, työkaluissa, jopa ilotulitteissa. PVC:n etu on monipuolisuuden ohella kirkkaus, lujuus, (hapen) huono läpäisevyys eli säilytyskyky. Lisäksi PVC on lipeän tuotannon sivutuote eli sen saatavuus on erittäin turvattu. Lisäinfoa PVC:n käyttökohteista Euroopassa täältä ; www.pvc.org/en/p/how-is-pvc-used

Muovin kierrätys

Kysymys 02.09.2014:
Hei,
kerääkö joku muovia pääkaupunkiseudulla raaka-aineena käytettäväksi?

Vastaus 02.09.2014:
Hei,
Pääkaupunkiseudulla ei ole kierrätysmuovia raaka-aineenaan käyttäviä laitoksia. Teollisuuden ja kaupan puhtaita kalvoja ja vastaavia keräävät Paperinkeräys Oy, Sita Finland Oy ja L&T asiakkailtaan. Loppu jätemuoveista käytetään täällä Vantaan Energian uudessa laitoksessa kaukolämmöksi ja sähköksi.

Muovin ekologisuus

Kysymys 16.04.2014:
Haluaisin tietää kuinka ekologista muovi pullojen kierrätys on.

Vastaus 16.04.2014:
Ekologia ei oikein helposti ole kvantitoitavissa. Ehkä ajat takaa sitä, säästääkö muovipullon kierrätys aina luonnonvaroja ja siihen voin vastata seuraavasti: Muovipulloja eikä muutakaan käytettyä materiaalia saa koskaan jättää heitteille ympäristöön. Vähintäänkin pullot on toimitettava asianmukaiseen jätehuoltoon. Virvoitusjuomapulloille on Suomessa pantillinen ja monessa maassa pantiton keräys kierrätykseen. Kierrätyksellä korvataan neitseellisen muovin tarvetta, joten sitä kautta kierrättäminen säästää luonnonvaroja ja pitää roskan poissa luonnosta. Mutta myös kierrätykseen tarvitaan panoksia: Kuljetusta, mahdollista puhdistusta, kemikaaleja, lämmintä vettä jne. Kierrätäyksessäkin siis syntyy päästöjä, likavesiä sekä hävikkiä. Ei aina ole mahdollista sanoa ennakkoon, että juuri tämän muovipakkauksen kierrättäminen on parempi vaihtoehto kuin sen polttaminen energiaksi tai joskus jopa "lainatun öljyn" palauttaminen maaperään eli sijoitus asianmukaiselle kaatopaikalle. Ihmiset kuitenkin mieltävät kierrätyksen ensisijaiseksi halukseen ja sitä yritetään mahdollisimman laajasti heille tarjota tulevaisuudessa.

PVC muovi

Kysymys 16.03.2014:
Mistä pvc-muovi tarkalleen valmistetaan? (tarvitsen vastausta ympäristöhuoltopalvelut näyttötehtäväää varten)

Vastaus 16.03.2014:
Hei,
PVC tehdään tavallisesta suolasta (NaCl) ja eteenikaasusta 2HC=CH2, jota saadaan öljystä, maakaasusta tai biokaasusta. Suola hajotetaan sähköllä, jotta saadaan lipeää ihan muuhun tarkoitukseen kuin PVC:hen. Prosessista jää yli kloori, joka voidaan liittää eteeniin, jolloin saadaan vinyylikloridimonomeeri ClHC=CH2. Tämä voidaan polymeroida PVC-muoviksi, Puhdas PVC-polymeeri on aika heikosti käyttökelpoinen. Siihen pitää sekoittaa erilaisia lisä- ja täyteaineita, jotka antavat sille halutut ominaisuudet. Pehmitettyyn PVC:hen käytetään pehmittimiä, joita voi olla jopa puolet masssasta. PVC on monen kemian tuotantohaaran sivutuote, jota ilman olisi vaikeaa tuottaa muun muassa hyvin tärkeää lipeää, NaOH.

onko vaarallista?

Kysymys 16.01.2014:
olen askarrellut erilaisista "talousmuoveista",vessapaperirullien pakkausmuoveista,leipäpusseista ym.lähinnä kaikesta mitä on pakkauksien ympärillä + kaupasta hakenut pakkauslavojen ympärysmuovia-silitysraudalla "hitsaamalla" leivinpaperien välissä. aiheutuuko valmistuksesta tai valmiista "tuotteesta" terveyshaittaa tai vaaraa?

Vastaus 16.01.2014:
Hmh! Erilaisten kotioloissa tapahtuvien harrastusten lausunnointi on aina minusta vähän epämiellyttävää ja riskaabelia, kun ei voi lopulta kaikkea tietää, miten siellä sitten oikein toimitaan. Tehtäköön tässäkin selväksi, että noiden tuotteiden markkinoille laskijat (muovin, silitysraudan ja leivinpaperinkaan) eivät varmasti ole tarkoittaneet tuotteitaan tuollaiseen käyttöön eli toimit tuossa tämänkin jälkeen kyllä omalla vastuullasi.

Kuvauksestasi päätellen ilmeisesti olet käyttänyt polyeteeni (PE)- ja tai polypropeenikalvoja (PP) askarteluun. Nämä ovat kemiallisesti hyvin lähellä paraffiinia ja vaikkapa Hama-helmiä. Varovaisuutta noudattaen voi niitä silittää littanaksi ja saumata yhteen. Ne sulavat nopeasti noin 140 C:n alkaen, jolloin on palovaara. En minä noita uusiotuotteita itse enää esim ruokien kanssa suoraan kontaktiin laittaisi, korkeintaan pöytäliinaksi tms. Polyeteeni hajoaa termisesti siellä yli 200 C:n lämmöissa erilaisiksi lähinnä ärsyttäviksi aldehydeiksi ja vastaaviksi. Sen haistaa kyllä ja alemmassa lämmössä tuoksuu lähinnä kynttilältä. Youtubessa olen nähnyt ihan toimivan näköisiä vastaavia askarteluklippejä kalvoita ja vastaavista. Toivotan turvallisia puhdetöitä !

Muovien lämpökestävyys

Kysymys 10.01.2014:
Terve,

Mikä ero on muovipussien lämmönkestävyyden ero jos materiaali on pe-ld, pe-lld tai pe-hd. Kestääkö esim. pakastepussiksi tarkoitettu pe-lld pussi lämpimän ruoan lämpötilaa?

Vastaus 11.01.2014:
Yleisesti ottaen polyeteenikalvot alkavat pehmetä voimakkaasti (plastisoitua) lämpötila-alueella 120..160 C. Polypropeenien PP pehmenemisalue on hieman korkeampi (10..20 C) kuin polyeteeneillä. Suosittelisin kaikille noille muoveille sisään pakattavan aineen lämpötilan jäähtymisen odottamista reilusti alle 100 C-asteen, jonnekin välille 65..80 C ,ennen täyttöä ellei tuotetiedoista muuta ilmene. Pitkäaikaista kuumaa kestävät ainakin paistopussit, jotka eivät ole PE tai PP:tä.

Biohajoavat kalvot

Kysymys 04.10.2013:
Tiedustelen biohajoavien, esim. mansikan katekankaaksi sopivien muovikalvojen valmistajia. Miten pitkään pisimmillään kyseiseiset kalvot kestävät maanpinnan katteena?

Vastaus 04.10.2013:
Suomessa ainoa biohajoavien mansikkakalvojen valmistaja on Plastiroll Oy. Nämä kalvot ovat vain yhden satokauden käytössä, jonka jälkeen ne kynnetään maahan.

mitä saa käyttää ??

Kysymys 02.10.2013:
Käytän paljon "karkkirasisoita" pakastimessa ja säilytyksessä. Kestääkö laatikko, liukeneeko jotain kun laittaa kuumaa tuotetta tai rasvaista tuotetta laatikkooon. Rasiassa on lasi ja haarukka-kuva. Ja merkintä 05 PP. KIITOS

Vastaus 02.10.2013:
Hei,
Tuskin noista elintarvikekäyttöön tehdyistä polypropeenirasioista mitään vaarallista pakkasessa liukenee, mutta suositeltavaa on kyllä antaa elintarvikkeen jäähtyä ennen täyttöä jo ihan siitäkin syystä että PP pehmenee ja voi menettää mittansa lähellä 100 C:tä. Karkkivalmistaja tuskin on ottanut kuumatäyttöä huomioon rakenteessa. Varsinkin rasvaisen ruoan osalta huomautan, että puhdas PP on loppujen lopuksi aika huokoinen, se voi siksi imeä makuja ja seinämä läpäistä happea. Moneen kertaan käytettäessä ja pitkään säilyttäessä voi tulla makuvirheitä mm. rasvan härskiintymisen johdosta.

Maitopussit

Kysymys 01.10.2013:
Äitini jäämistöstä löytyi 60-70-luvuilla käytettyjä maitopusseja huolellisesti puhdistettuina. Niissä ei ole merkintöjä muovin laadusta. Äitini käytti niitä marjojen pakastepusseina. Voinko turvallisin mielin käyttää niitä edelleen marjojen pakastukseen?

Vastaus 01.10.2013:
Hei,
Maitopussit olivat laadukasta low density polyeteeniä, elintarvikekontaktiin kelvollista ja ne voivat toimia hyvinä pakastepusseina varmasti vieläkin, jos olivat hyvin varastoituja eli lähinnä auringolta ja lialta suojassa. Aikanaan nekin kyllä sitten kovassa käytössä ja pesuissa rispaantuvat, kenties murenevatkin, joten kannattaa tarkkailla ja esim pyyhkäistä talouspaperilla ja katsoa jääkö siihen muovista muruja tai likaa. Silloin heittäisin vanhan pussin jo pois tai tekisin siitä räsymaton. Uudet puhtaat pakastepussit tai rasiat ei kuitenkaan niin paljon maksa että kannattaisi säästää hygieniassa.
Hyvää syksyn jatkoa !

Mihin roskikseen laitan vanhat kävelysauvat?

Kysymys 19.09.2013:
Hei,
Kumpaan jätteeseen laitan komposiiitti lasikuitu/ hiilikuitu kävelysauvat? Polttokelpoiseen vai kaatopaikkajätteesen?
Eija

Vastaus 20.09.2013:
Vanhat kävelysauvat voi laittaa energiajakeeseen. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin hiilikuitu -lujitettu palaa puhtaammin olemattomiin, mutta lasikuidusta jää tuhkaa. Kuitenkaan esim. päästöjen kannalta asialla ei ole merkitystä ja useimmat vähänkään tasokkaat kävely- ja hiihtosauvat ovat enimmäkseen hiilikuitua ja epoksihartsia, siis käytännössä hiiltä, vetyä ja happea. Hyviä kestäviä kukkakeppejäkin tai vastaavia voi niistä askarrella.

Kysymys Cd-koteloista

Kysymys 18.09.2013:
Mistä muovista kovat cd-kotelot on tehty? Onko ne PVC:stä, PS:stä vai jostain muusta? Jätehuolto-ohjeissa monesti sanotaan, että ne olisi PVC:tä eikä niitä siksi saisi laittaa energiajätteeseen. Jos on PVC:tä niin onkohan niissä käytetty pehmittimiä kuten ftalaatteja? Eikös kova PVC ole ftalaatitonta?

Vastaus 18.09.2013:
Hei,
Ne kovat cd-kotelot, joita ainakin minä kohdannut markkinoilla ovat olleet PS:ää eli polystyreeniä tai osa PP:tä eli polypropeenia. Epäilen kovasti väitettä, että joku tekisi niitä PVC:stä. Sen sijaan vanhoissa VHS-koteloissa ja vastaavissa oli joskus semmosia PVC-kansipäällysteitä. Olisko muisto niistä jäänyt elämään ? Kovat CD ja DVD kotelot voi mielestäni laittaa energiajakeeseen. Ensi vuonna 2014 Vantaalla käynnistyy suuri moderni jätevoimala, jossa myöskään itse levyjen alumiini tai muut pikku epäpuhtaudet eivät aiheuta teknisiä ongelmia.

Olet oikeassa, kovaan PVC:hen ei ole laitettu pehmittimiä, kuten ftalaatteja.

Muovien totaalinen kierrätys kotikonstein?

Kysymys 16.05.2013:
Hei! Olen varmuuden vuoksi ja tutkimuksen takia lajitellut jokaikisen jätemuovilaadun omaan pussukkaansa, ja vielä silpunnut kaiken aivan silpuksi. Voisiko tuota silppua (laadusta riippuen) kuumentaa, ja jotenkin valaa tai prässätä muottiin, valmistaen koriste- tai käyttöesineitä? Väri ei minua haittaa, maalia päälle vaan tarvittaessa.

Vastaus 16.05.2013:
Hei,

Tuloksena saat luultavasti jokaisesta muovista (jos ovat kestomuoveja) sulaneen muoviklöntin. Jöötin muotista irroittaminen kotikonstein voi olla vaikeaa, samoin täytyy varoittaa ylikuumenemisriskistä, johon sisältyy sulan muovin palovamma, tulipalo tai käryhaitta. Sitten vaan myymään tuotetta kiinnostuneilla. Kaikki tuotteet, joissa on jokin turvallisuusnormi (lelut, elintarvike- tai juomavesikontakti, sähkölaitteet etc.) ovat melko lailla poissuljettuja, mutta johonkin ei-normitettuihin käyttökohteisiin saattaisi ajatella. Ei muuta kuin lykkyä tykö - Muovit ovat mahdollisuuksien materiaali. Itse tykkään toimittaa kaiken oman kotitalouteni jätemuovin jätevoimalaan, joka jauhaa meille siitä kaukolämpöä.