Kuva: Suominen Joustopakkaukset OyPuhalluskalvoekstruusio

Muoviala

Tervetuloa tutustumaan muovialaan ja tervetuloa töihin mahdollisuuksien muovialalle. Ammattikouluista yliopistoihin, Suomessa on monen eri tasoista koulutusta muovialalle. Uramahdollisuuksia löytyy myös laidasta laitaan. Oppisopimukset ja rekrykoulutus ovat hyviä väyliä muovialan töihin.

Ei tuotteita ilman muottejaHenrik Lund
Henrik Lund, Tekninen suunnittelija

Teknillisenä suunnittelijana Fiskarsin Billnäsin tehtaalla työskentelevän Henrik Lundin uravalinnassa sattumalla oli osuutensa. Tosin kiinnostus komposiitteihin oli syttynyt jo ilmavoimien teknillisen aliupseerikoulun ajoilta. Opiskeluaikaansa Arcadan ammattikorkeakoulussa muovitekniikan koulutusohjelmassa Henrik muistelee lämmöllä.

- Parasta olivat käytännön harjoitukset, joissa teorian opiskelu kulminoitui osaamiseksi. Vuosikurssimme yhteishenki oli loistava: osallistuimme aktiivisesti koulutuksen sisällön ja muovien imagon kohentamiseen. Opiskelukieli oli englanti, mistä on ollut paljon hyötyä työssä - alan teoria ja termistö kun on varsin kansainvälistä.

Työssään Henrik vastaa ruiskupuristusmuottien suunnittelusta ja kunnossapidosta. Työstään nauttiva Henrik sanoo, että kahta samanlaista päivää ei ole.

- Käytännössä teen yhteistyötä tuotesuunnittelijoiden kanssa, jotta heidän tuotteet saadaan valmistettua. Toimitan omaan koneistamoomme 3d-mallit ja piirustukset ja käyn läpi valmistukseen ja kokoonpanoon liittyviä asioita.

Muovien maineesta Henrikillä on paljonkin sanottavaa.

- Muoveilla on vieläkin huono maine. En ymmärrä: miksi? Ensinnäkin, muoviala on hyvin laaja ja siten täynnä mahdollisuuksia. Muovitko pahimpia luonnon roskaajia - kaikki väärinkäyttö on käyttäjästä kiinni. Usein unohdetaan, että muovit syrjäyttävät jatkuvasti muita materiaaleja, ja hyvästä syystä. Metallit ruostuvat ja puu lahoaa. Muovi kestää.

Muovien huonoon maineeseen on osasyy myös kuluttajissa. Halutaan priimaa, mutta halvalla.
- Ostetaan sekundalaatua halvalla, ja sitten ihmetellään, kun tuote ei kestä. Ei se tietenkään kestä.

Tulevaisuudestaan puhuessaan Henrik viittaa persoonansa kaksijakoisuuteen.

- Toisaalta arvostan turvallista ja vakaata perustaa, toisaalta kaipaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Koska todella pidän työstäni, haluan jatkaa osaamiseni hiomista muoviosien valmistuksen parissa.

Eikä koko elämä pelkkää työtä ole.

- Vapaa-aikanani autan puolisoani hevostiluksien ja kouluratsastuksen ylläpidossa. Moottoriurheilu on lähellä sydäntäni. Niin, ja metallimusiikki: soitan sekä kitaraa että suuta. Tekeillä on ensimmäinen EP-levy. Ja muoviyhdistyksen nuorisojaoston parissa on tarkoitus aktivoitua.