Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovit: saatavuudessa vaikeuksia, hinnat taivaissa

Euroopassa tavallisten muovien saatavuus on lähes katastrofaalisen vaikeassa tilanteessa. Tuotevalmistajilla on yhä vaikeuksia saada kaikkia tarvitsemiaan raaka-aine-eriä. Samalla muovien raaka-aineiden hinnat hipovat taivaita. Halvasta öljystä huolimatta muovien eurohinnat ovat Euroopassa vuonna 2015 ennätyskorkealla tasolla. Pahinta kuitenkin on, että muoveista on huutava pula.

Muovien tuottajat olivat julistaneet tänä vuonna huhtikuun loppuun mennessä peräti 31 ylipääsemätöntä toimitusestettä eli force majeuria. Tällä hetkelläkin ylitsepääsemättömiä toimitusesteitä on kymmeniä ja joka viikko tulee uusia. Tämä on liikaa. Se antaa oudon kuvan koko paikallisen petrokemian teollisuuden luotettavuudesta.

Euroopan noin 57 miljoonan tonnin vuosittaisesta muovituotannosta arvioidaan puuttuvan noin 5 miljoonan tonnin tuotannon. Lisäksi ilmeisesti ainakin 1,4 miljoonaa tonnia muun muassa polyeteenin nettotuotantoa on pysyvästi lopetettu viiden viime vuoden aikana Euroopassa. On selvää, että nyt talouden vauhdin kiihtyessä muovien tuotantokyky ei vastaa niiden kysyntää. Jotkut tahot lupaavat helpotusta kesä- ja huoltoseisokkien jälkeen. Jotkut lataavat toiveensa Iranin mittavan muovituotannon mahdolliseen pääsyyn EU-markkinoille syksyllä. Parasta olisi saada toimitusketju kuntoon juuri Euroopassa.

Euroopan muovituotevalmistajat ovat, pettyneinä raaka-ainehuoltoonsa ja toimittajiinsa, alkaneet vaatia nopeaa tuontitullien poistoa muoviraaka-aineilta. Euroopan ulkopuolella tähän tuotantoon on investoitu ja muoveja on helpommin saatavilla. Lisäksi koko force majeur-menettelyä tulisi Euroopassa tarkastaa sellaiseksi, ettei sitä käytettäisi vastuusta vapauttavana yleisilmoitusmenettelynä poikkeamista, joihin olisi voitu kuitenkin asiallisesti varautua.

Ilman näitä kiusallisia saatavuusongelmia vaikuttaa suomalaisen muovituotevalmistuksen tilanne vuoden 2015 alkuneljänneksen jälkeen EK:n suhdannebarometrin mittaamana varsin lupaavalta. Yritysten tuotanto ja tilaukset ovat selvästi vahvistuneet vuoden 2014 lopusta. Uutta kapasiteettia ollaan hankkimassa ja jopa satoja uusia työntekijöitä rekrytoimassa. Myönteistä käännettä ei Suomessa ole varaa menettää raaka-ainepulaan tai muuhun tekijään.

Lisätietoja Muoviteollisuus ry, toimitusjohtaja Vesa Kärhä, 040 559 7557