Kuva: Uponor Suomi OyMuoviputket

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

NPM-uutiskirje: Joulurauhaa Nordic Poly Mark -tuotteilla

Muoviputkien CE-merkintä viipyy - NPM-merkki takaa laadun!

Muoviteollisuus ry:n standardisointiasiantuntija Kari Kuivalainen kertoo, että muoviputkien CE-merkintään tarvittavat harmonisoidut standardit ovat edelleen valmisteilla. CE-merkintää on käytettävä muoviputkituotteissa todennäköisesti aikaisintaan vuonna 2017.

Käytännössä sekä kiinteistöjen että infran rakentamiseen on Suomessa jatkuvasti käytettävissä voimassa olevien eurooppalaisten standardien mukaisia muoviputkia ja niiden osia.

Eurooppalaiset muoviputkijärjestelmien tuotestandardit ovat olleet käytössä yli kymmenen vuotta. Ne ovat voimassa koko Euroopassa eikä alan tuotteilla esiinny rakennustarvikkeille muuten yleisiä kansallisia vaatimuksia.

- Pohjoismaiset rakennusalan asiantuntijat ovat jo vuodesta 2004 alkaen tottuneet luottamaan muoviputkijärjestelmien omaan laatu- ja sertifiointimerkkiin Nordic Poly Mark eli NPM. He myös tietävät, että valmisteilla oleva CE-merkintävaatimus ei edellytä sertifiointimerkin vahvuudeksi koettua kolmannen osapuolen tarkastusta ja testausta, Kuivalainen kertoo.

Neljä Pohjoismaata - Suomi, Norja, Ruotsi ja Tanska - loivat kansallisten sertifiointimerkkien tilalle yhteisen NPM-merkin. Maiden ilmasto-olot ovat samankaltaiset, joten etenkin ulkokäyttöön tarkoitetuilta rakennustuotteilta on loogista edellyttää samoja ominaisuuksia. NPM edellyttääkin pohjoisen käyttökohteiden mukaisia tuoteominaisuuksia. Nordic Poly Mark -merkki takaa vesijohdon soveltumisen juomavesikäyttöön, paineputken kestävän painetta ja viemärin olevan tiivis myös maanpaineen kuormittamana - testatusti!

Nordic Poly Mark on pohjoismainen laatumerkki, mutta sen käyttöoikeutta voi hakea minkä tahansa maan valmistaja. Merkintäoikeuden samisen edellytyksenä on kolmannen osapuolen testien ja tarkastusten läpäiseminen. Noin viidesosa NPM-merkintäoikeuden haltijoista on Pohjoismaiden ulkopuolelta.

- CE-merkintävaatimusta valmistellaan muoviputkituotteille, koska rakennustuoteasetus koskee kaikkia rakennustuotteita. Rakennustuoteasetuksen edellyttämän CE-merkinnän on tarkoitus poistaa viennin esteitä EU-maiden väliltä. Muoviputkialalla nähdään käytännössä kaikkien EU-maiden vahvistamien EN-standardien jo tehneen tämän. Valmistajan EN-standardien mukaiseksi ilmoittama tuote ei kuitenkaan välttämättä täytä kaikkia NPM-sertifioinnin vaatimuksia. Alalla käytetään ympäri Eurooppaa useita laatu- ja sertifiointimerkkejä, jotka eivät välttämättä aseta yhtä kovia vaatimuksia kuin NPM toteaa Kuivalainen.

Uutta ja aiemmin julkaistua tietoa Nordic Poly Markista

Pohjoismaista Nordic Poly Mark -laatu- ja sertifiointimerkkijärjestelmää ylläpitävän INSTA-CERTin logo ja kotisivu ovat uudistuneet.

Tältä näyttää INSTA-CERTin uusi logo: INSTA-CERT logo
Uudistuneelta kotisivulta löytyvät:
-sertifioijien (Dancert, Inspecta, Nemko ja SP) yhteystiedot
-tarkastus- ja testausorganisaatiot
-merkintäoikeuden mahdollistava sertifiointiprosessi ohjeineen ja vaatimuksineen
-tuotteittain laaditut luettelot merkintäoikeuden saaneista valmistajista

Lue lisää INSTA-CERTin uudistetulta kotisivulta www.insta-cert.net/

Aiemmat uutiskirjeet Muoviteollisuus ry:n sivuilla

Muoviteollisuus ry on julkaissut uutiskirjettä Nordic Poly Mark -teemalla vuoden 2013 alusta alkaen.
Lue uutiskirjeet www.muoviteollisuus.fi/fin/ajankohtaista/nordic_poly_mark_uutiskirje/

Muoviteollisuus ry:n tietosivu

Muoviteollisuus ry:n tietosivu kertoo sekä CE-merkinnästä että Nordic Poly Mark -merkistä.
Lue tietosivu www.muoviteollisuus.fi/fin/organisaatio/putkijaosto/ce-merkinta_ja_npm-merkki/

Pohjoismainen NPM-kotisivusto

Nordic Poly Markin oma kotisivusto esittelee laatu- ja sertifiointimerkin viidellä kielellä.
Lue lisää NPM:n pohjoismaisilta kotisivuilta www.nordicpolymark.com/

NPM -video YouTubessa

Nordic Poly Mark -video on katsottavissa Muoviteollisuus ry:n sivuilla ja YouTube-sivustolla. Puoleentoista minuuttiin on tiivistetty olennaiset faktat NPM-merkistä käyttökohteineen.
Katso video www.youtube.com/watch?v=r2S50dRmMIQ.

NPM:stä kertova PowerPoint-esitys SlideShare-palvelussa

SlideShare -palvelussa on julkaistu NPM:stä kertova suomenkielinen esitys. Palvelussa voit jakaa ja kommentoida esitystä.
Katso esitys www.slideshare.net/MuoviteollisuusRyPutkijaosto

Nordic Poly Mark Wikipediassa

Vastaukset yleisimpiin Nordic Poly Mark -kysymyksiin löytyvät Wikipediasta. Artikkelissa mainitaan viitteitä lähteisiin, joiden kautta voi syventää tuntemustaan NPM-laatumerkistä.
Lue artikkeli www.bit.ly/nordicpolymark

21.12.2015