Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovialan koulutus katoaa maastamme: Mihin asettuvat tuotanto ja työpaikat?

Muoviteollisuus ry on toukokuussa 2013 vedonnut opetus- ja kulttuuriministeriin muovialan koulutuksen säilyttämiseksi.

Muoviteollisuus on tyypillisesti lukuisten pienten ja keskisuurten yritysten monipuolinen, moderni toimiala. Se on myös vankan tulevaisuuden ja kasvun toimiala, mikäli osaavan työvoiman saatavuus maassamme turvataan.

Uutta innovatiivisuutta ja erityistä osaamista vaativa muovituotevalmistus on siitä kiitollinen sektori, että siinä usein koulutuksen ohella luodaan myös pohjaa aivan uusille yrittäjille ja heidän menestystuoteideoilleen. Muovia on kaikkialla ja menestyvää muoviteollisuutta myös lähes koko maan laajuudella.

Suomessa tarvitaan selvitysten mukaan lähivuosina uusia muovialan ammattilaisia useita satoja, jopa tuhansia. Toisaalta, mikäli muoveihin liittyvä korkeatasoinen osaaminen ja sitä tuottava opetus päästetään hiipumaan, ei tarvittavia koulutettuja ihmisiä enää ole työllistettäväksi. Jos tuotanto siirtyy muualle, jää Suomi lopulta kokonaan tuontituotteiden varaan.

Ikävä kyllä Suomessa ollaan juuri nyt ajamassa alas muovialan insinöörikoulutusta ja paljon muutakin alallemme välttämätöntä koulutusta. Aikuispuolella Edupoli ja JAKK ovat 2013 lopettamassa muovialan koulutuspalvelut. Vuoden 2014 lopulla Lahden AMK:ssa ollaan materiaalitekniikasta lopettamassa muovitekniikan linja.

Jäljellä on enää muutama tutkintoon johtavan muovialan koulutuksen tarjoaja: Koulutuskeskus Salpaus (ja sen sivupisteenä Valkeakoski), Arcada, Kuopio, JAKK ja Jämsänkoski. Joissain muun alan koulutuksissa muovit ovat mukana pieninä osina tai moduuleina, jotka eivät anna riittävää osaamista suomalaisen muovituoteteollisuuden tarpeisiin.

Olemme vedonneet opetus- ja kulttuuriministeriöön alamme toimintaedellytysten kannalta välttämättömän koulutuksen säilyttämiseksi maassamme. Jonkun on katsottava pidemmällä tähtäimellä ja kokonaisuutena maamme selviytymistä sekä tuettava teollista toipumista. Siksi olemme pyytäneet opetus- ja kulttuuriministeriä toimimaan niin, että edes jäljellä oleva säilyy. Ja jos mahdollista, toivomme saavamme myös suomenkielisen muovi-insinööri koulutuksen takaisin maahamme.