Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Ilmastosopimus tietää hyvää muovituotteiden kysynnälle

Ilmastosopimus tietää hyvää muovituotteiden kysynnälle

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 12.12.2015

Pariisin ilmastosopimus on tervetullut kaikessa kunnianhimoisuudessaan. Kasvihuonepäästöjen vähentäminen onnistuu vain resurssitehokkailla muovituotteilla.

Muoveissa on 1,5 Celsius-asteen ilmakehän keskilämmön kohoamisen torjunnan mahdollistaja. Jo nykyisellään muovit säästävät ison määrän luonnonvaroja keveydellään kestävyydellään ja vähäisellä materiaalien sekä energian tarpeellaan. Pelkästään elintarvikkeiden pilaantumista estävien muovipakkauksien ansiosta Euroopassa säästyy Kroatiaa vastaava kasvihuonepäästömäärä.

Jatkossa muovien säästäviä ominaisuuksia tarvitaan yhä laajemmin, yhä useammissa kohteissa: Lämpöeristeissä, kulkuneuvoissa, jätehuollossa ja oikeastaan kaikessa. Vaihtoehtoiset CO2-päästöttömät energiamuodotkaan eivät toimisi lainkaan ilman muoviosia. Muovien saatavuus ja hintataso ovat eduksi myös kehittyvien maiden infrastruktuuria rakennettaessa, mikä tehtävä sisältyy tuohon Pariisin sopimukseenkin.

Muovien ominaisuudet kehittyvät edelleen. Tarjolla on aiempaa enemmän biopohjaisia muoveja. Yksi kiinnostava linja on tuottaa muoveja suoraan ilmakehän hiilidioksidista. Se onnistuu, mutta ei ole vielä kovin taloudellista eikä siten voida toistaiseksi valmistaa kuin muutamia, melko erikoisia muovityyppejä.

Takaisin
Avainsanat Kasvihuonekaasu, Kestävä kehitys, Ympäristö