Kuva: Medisize OyInsuliinikynät

Sanasto

Jäikö jokin sana askarruttamaan? Hae sitä sanastosta!

Muovisanastoa

Oheen olemme koonneet keskeisiä muovialan termejä ja niiden selitykset. Muoviteollisuus ry:n sivuston hakutoiminnon avulla voit löytää nopeasti hakemasi tiedon. Jos jokin sana puuttuu, voit vinkata siitä Yhteydenottolomake-osiossa.

Muovialan keskeisimmästä termistä "muovi" tämä sanasto esittää kansainvälisen määritelmän suomennoksen. Termin laajempi selitys löytyy tietosivulta Muovin määrittely.

Tutustu myös Sanastokeskus TSK:n julkaiseman TEPA-termipankin lähteen ”Muovitermit” määritelmiin: termipankki.fi/tepa/fi/

 • Tekninen muovi
  Tekniset muovit ovat valtamuoveja kalliimpia materiaaleja, mutta niillä on myös paremmat tekniset ominaisuudet. Niitä käytetään usein vaativimmissa tuotteissa ja osissa.
 • Termoelasti
  Elasteihin lukeutuva materiaali, jonka elastomeeri- ja polymeerifaasien (olomuotoalueiden) makromolekyylien sidosrakenne mahdollistaa termoelastin muovauksen uudelleen lämmön avulla. (katso materiaaliesimerkkejä Muoviyhdistyksen MuoviPlast-lehden artikkelista: https://www.muoviyhdistys.fi/2016/07/19/osa-11-termoplastiset-elastomeerit/) (termoelastin ja kumin kansainväliset määritelmät löytyvät standardista ISO 1382)
 • TOE
  Ton of oil equivalent. 418,7 GJ. Ekvivalentti öljytonni. Mittaluku, jolla öljytonnin eri energialähteet muunnetaan yhteismitallisiksi. Yksi toe vastaa lämpöarvoltaan yhtä tonnia raskasta polttoöljyä.
 • TPE
  Termoelastit ovat kumimaisia kestomuoveja tai muovin ja kumin seoksia. Niitä seostetaan usein muihin muoveihin iskulujuuden lisäämiseksi jolloin saadaan iskumodifioituja muoveja ja niitä käytetään kaksikomponenttiruiskuvalussa. Termoplastiset elastomeerit ovat hyvin laaja materiaaliryhmä.
 • TPU
  Termoplastinen polyuretaanielastomeeri on blokkikopolymeeri. Se on kovempaa ja jäykempää kuin muut TPE:t sekä kestää kulutusta erittäin hyvin. Sillä on hyvä repimislujuus sekä hyvä hapen, otsonin ja säänkesto. Jatkuvaan ulkokäyttöön se on UV-stabiloitava. TPU:ta käytetään kännykkäkoteloissa, laskettelumonoissa, kengän koroissa, sykemittareissa sekä kaapelinkuorissa.
 • Tyhjiömuovaus
  Tyhjiömuovauksessa lämmitetty kestomuovinen levyaihio imetään tyhjiöllä muotin pintaan, jolloin muotin muodot kopioituvat levyyn tarkasti. Levyaihio lämmitetään tyhjiömuovauskoneen sähkövastuksilla pehmeäksi, jonka jälkeen lämmennyt levy puhalletaan paineilmalla kuplaksi. Samanaikaisesti koneen työkalupöytä missä on muotti nostetaan ylös kuplan sisään. Tämän jälkeen kuplasta imetään ilma pois alipaineen avulla. Kappale jäähdytetään ja aihio irrotetaan muotista.