Kuva: Medisize OyInsuliinikynät

Sanasto

Jäikö jokin sana askarruttamaan? Hae sitä sanastosta!

Muovisanastoa

Oheen olemme koonneet keskeisiä muovialan termejä ja niiden selitykset. Muoviteollisuus ry:n sivuston hakutoiminnon avulla voit löytää nopeasti hakemasi tiedon. Jos jokin sana puuttuu, voit vinkata siitä Yhteydenottolomake-osiossa.

Muovialan keskeisimmästä termistä "muovi" tämä sanasto esittää kansainvälisen määritelmän suomennoksen. Termin laajempi selitys löytyy tietosivulta Muovin määrittely.

Tutustu myös Sanastokeskus TSK:n julkaiseman TEPA-termipankin lähteen ”Muovitermit” määritelmiin: termipankki.fi/tepa/fi/

 • PA
  Polyamidi luetaan teknisiin muoveihin. Polyamideista valmistetaan muun muassa vaatteita, mattoja, köysiä ja erilaisia koneenosia, kuten pieniä hammaspyöriä. Vaatteissa polyamideja käytetään sellaisenaan tai sekoitteina. Polyamidivaatteet ovat kevyitä ja kestäviä mutta helposti sähköistyviä. Polyamidia saa monena eri versiona jotka eroavat ominaisuuksiltaan. Esim. PA 11 ja PA 12
 • PAI
  Polyamidi-imidi on erinomainen mekaanisilta ominaisuuksiltaan. Hyvä mittapitävyys ja lämmönkestävyys antaa mahdollisuuksia käyttää materiaalia hyvinkin vaativissa käyttökohteissa.
 • PBT
  Polybutyleenitereftalaatti (PBT) on polyesteri, joka alun perin kehitettiin tekstiilimateriaaliksi, mutta josta tuli tärkeämpi teknisenä muovina ja runsaasti kiteytyvänä ruiskuvalupolymeerinä. Kokolattiamattoja valmistetaan PBT:stä.
 • PC
  Polykarbonaatti-muovien merkittävin ominaisuus on niiden iskunkestävyys. Polykarbonaateista valmistetaan muun muassa CD-levyjä, kypäriä, iskunkestävää läpinäkyvää muovia, matkapuhelinten näyttöjä, suojalasien linssejä ja aikaisemmin myös armeijan muovisia lautasia.
 • PE
  Polyeteeni (lyhenne PE) on yksinkertaisimpia muovien polymeereja. Polyeteenimuovi on eniten käytetty muovilaji ympäri maailman. Polyeteenilajit jaotellaan mm. tiheyden ja molekyylirakenteen mukaan: PE-LD (Pienitiheyksinen) PE-LLD (Lineaarinen pienitiheyksinen), PE-MD (Keskitiheyksinen) PE-HD (Suuritiheyksinen) PE-HMW (Suurimolekyylinen) PE-UHMW (Ultrasuurimolekyylinen) ja PE-X (ristisilloitettu).
 • PE-HD
  PE-HD (suurtiheyspolyeteeni) on kova ja kestävä, mutta samalla myös joustava polyeteenilaji. Hajuton, mauton ja kylmässäkin iskunkestävä muovi soveltuu hyvin mm. elintarvikepakkauksiin. PE-HD on lisäksi kemiallisesti kestävää, mikä osaltaan on mahdollistanut sen laajan käytön myös teknisissä muovituotteissa mm. muoviputkissa.
 • PE-LD
  PE-LD (pientiheyspolyeteeni) on maailman yleisin muovilaji. Se on pehmeä ja joustava, mutta samalla myös sitkeän luja polyeteenilaji. Hajuton, mauton, värittömänä läpinäkyvä sekä pinnastaan tiivis ja vahamainen muovi soveltuu hyvin mm. elintarvikepakkauksiin. PE-LD on lisäksi kemiallisesti kestävää, mikä osaltaan on mahdollistanut sen laajan käytön myös teknisissä muovituotteissa mm. rakennuskalvoissa.
 • PEEK
  Polyeetterieetteriketoni on osakiteinen kestomuovi jolla on erinomaiset liuku- ja mekaaniset ominaisuudet. Materiaalilla on erittäin hyvä kemikaalienkesto jopa korkeissakin lämpötiloissakin. Korkea käyttölämpötila kruunaa tämän erikoismuovin ominaisuudet ja mahdollistaa sen käytön erittäin vaativissa kohteissa.
 • Pehmite
  Polymeerin sekoitettava aine, joka laskee muovin pehmenemislämpötilaa. Alempi lämpötila laajentaa tuotteen käyttömahdollisuuksia. Alin käyttölämpötila paranee. Pehmitteet ovat usein nesteitä, ftalaatteja. PVC:ssä käytettävä DOP on dioktyyliftalaattia.
 • PEI
  Eli polyeetteri-imidi on erittäin korkealujuuksinen kiteytymätön polymeeri. Materiaalilla on poikkeuksellisen hyvät lämmönkesto-ominaisuudet. PEI on parhaimmillaan kuumissa käyttökohteissa joissa vaaditaan lämmönkeston lisäksi korkeaa lujuutta.
 • PES
  Polysulfoni on amorfinen, läpinäkyvä erikoismuovi. Sitä käytetään sähköteollisuudessa, kulutustavaroiden osissa (kahvinkeittimet, kamerat, hiustenkuivaimet), sterilisoitavissa läkketieteen tarvikkeissa, autoteollisuudessa ja avaruusteollisuudessa.
 • PET
  Polyeteenitereftalaatti eli PET on kestomuovi, jota käytetään erityisesti pakkausteollisuudessa. Esimerkiksi virvoitusjuomapullot ja uuninkestävät muovivuoat on usein tehty PET:sta. PET:ia saa sekä kiteisenä että amorfisena.
 • Petrokemia
  Teollisuudenala, joka valmistaa kemikaaleja, muovien raaka-aineita ja muoveja öljynjalostusteollisuuden sivuvirroista ja maakaasusta. Petrokemian kemikaalit ovat usein liuottimia.
 • PI
  Polyimidi on erittäin hyvä mekaanisilta ominaisuuksiltaan. Se on hyvin koneistettavissa ja sillä on hyvin korkea käyttölämpötila. Sähköiset ja kemialliset-ominaisuudet ovat erinomaiset laajalla lämpötila-alueella.
 • PIR, polyisosyanuraatti
  Vaahdotettu eriste, joka muistuttaa PURia, mutta jolla on siihen nähden hieman kehittyneempiä ominaisuuksia.
 • PLA
  Polylaktidi on synteettinen biohajoava muovi, joka valmistetaan maitohaposta. Esim. muovipakkauksia ja kertakäyttöruokailuvälineitä voidaan valmistaa PLA:sta
 • Plastisointi
  Muovi saatetaan muovattavaan tilaan sulattamalla
 • PMMA
  Polymetyylimetakrylaatti (PMMA), puhekielessä akryyli tai pleksilasi, on synteettinen polymeeri. Akryyli on hyvin valoa läpäisevä muovi, minkä vuoksi sitä käytetään esimerkiksi valomainoksissa ja akvaarioissa, sekä rakennusmateriaalina erikoisikkunoissa ja -kaiteissa. Akryyliä käytetään myös maaleissa (akrylaattilateksit) ja biomateriaalina, esimerkiksi tekohampaissa sekä dispersiopäällysteisissä pahvipakkauksissa elintarvikekäytössä, pakasteissa ja nestekartongeissa.
 • Polyeetteri
  Joustava polyuretaanipohjainen vaahtomuovi, jonka valmistuksessa käytetään eetterityyppistä polyolia. Vaahdotuksessa ei käytetä freonia. Polyeetterilaatuja on lukuisia erilaisia ja niitä voidaan työstää monin eri tavoin kuten leikkaus, stanssaus, laminointi ja liimaus.
 • Polyesteriharsti, UP
  Polyesteripolymeerin ja styreenimonomeerin seos, joka lujitteen kanssa kovettuu lujetemuoviksi.
 • Polymeeri
  Aine, jonka makromolekyylit muodostuvat monomeerien pienten molekyylien liittyessä yhteen kemiallisten reaktioiden kautta ketjumaisiksi tai verkkomaisiksi rakenteiksi. Polymeeri voi olla täysin synteettinen tai luonnonpolymeeri kuten tärkkelys tai selluloosa tai kemiallisesti muokattu luonnonpolymeeri.
 • Polymeerimateriaali
  Yhden tai useamman polymeerin ja lisäaineen/lisäaineiden seokseen perustuva materiaali, jossa polymeerit ovat yhtenäisenä ja materiaalin luonteen määrittävänä faasina (olomuotoalueena). Tärkeimmät polymeerimateriaalilajit ovat muovit ja elastit (kumit ja termoelastit). Muita merkittäviä polymeerimateriaaleja ovat mm. pinnoitteet (maalit ja lakat), saumausmassat ja liimat. (katso myös Muovitietoa-sivu ”Muovin määrittely”)
 • Polymerointi
  Kemiallinen reaktio, jossa monomeerin, monomeerien tai monomeerin ja polymeerin molekyylit liittyvät toisiinsa.
 • Polyolefiini
  Yhteisnimitys polyeteeni (PE) - ja polypropeenimuoveille (PP).
 • POM
  Polyasetaali on erittäin kiteinen kestomuovi. Polyasetaali on ainoa muovilaji, josta voidaan valmistaa muovinen jousi menestyksellisesti. Polyasetaali on hyvin kimmoista ja palautumiskykyinen materiaali.
 • PP
  Polypropeeni (lyhenne PP) on termoplastinen polymeeri, jota valmistetaan propeenista. Polypropeenia käytetään useissa tarkoituksissa, kuten kalvoissa, kuiduissa, köysissä, levyissä ja putkissa. Polypropeeni on erittäin vastustuskykyinen liuottimille, emäksille ja hapoille.
 • PP-E
  Expanded Polypropylene, paisutettu polypropeeni. Sitkeä ja monikäyttöinen solumuovi, jota käytetään suojana ja rakennemateriaalina monenlaisissa tuotteissa. Suomessa sitä jalostaa mm. Pohjoismainen Solumuovi Oy
 • PPS
  Polyfenyleenisulfidi on osakiteinen kestomuovi joka soveltuu komponentteihin, joille vaaditaan 200 celsius asteen lämpötilankestoa, hyvää mittatarkkuutta, kemikaalien kestoa, sekä laaja-alainen kemikaalienkesto.
 • PPSU
  PPSU pehmenee vasta yli 200 celsius asteen lämmössä. Se on myös amorfinen, joten siitä voidaan valmistaa tarkkamittaisia ja lämmönkestäviä ruiskuvalutuotteita. PPSU-osia voidaan lääketeollisuuden käytössä höyrysteriloida käytännössä rajattoman monta kertaa. Toinen PPSU:n käyttökohde ovat kuumavesi-, sekä höyryputkistojen osat.
 • Prepreg
  Puolivalmiste, joka muodotetaan impregnoimalla lujite matriisimuovilla. Matriisi sisältää kaikki kovettumiseen tarvittavat ainesosat.
 • PS
  Polystyreeni on polymeeri, jota valmistetaan styreenistä ja joka on aromaattinen hiilivety. Polystyreeni voidaan jaotella käyttötarkoituksensa perusteella eri luokkiin: Normaali polystyreeni (PS) Solupolystyreeni (EPS) Iskunkestävä polystyreeni (HIPS) Kopolymeerit; esim. akryylinitriilin ja butadieenin kanssa (ABS) eli akryylinitriilibutadieenistyreeni Käyttökohteita on paljon: pakkaustuet, kertakäyttöastiat, erilaiset säilytyskotelot ja monet muut käyttökohteet. Polystyreenivaahtoa voidaan valmistaa eri lujuuksina kulloisenkin käyttötarkoituksen mukaan.
 • PS-E
  Expanded Polystyrene, paisutettu polystyreeni, kirjoitetaan usein EPS, EPS-eristelevyt ("styrox-levyt") ovat polystyreenistä valmistettuja rakennusmuovituotteita, joita käytetään lämmöneristeinä. EPS-materiaalin hyvä lämmöneristävyys ja suuri puristuskestävyys mahdollistavat sen laajan ja monipuolisen käytön. Styrox on EPS-tuotteille yleisesti vakiintunut kutsumanimi vanhan markkinoilta jo poistuneen tuotemerkin mukaan, eikä sen käyttö virallisissa yhteyksissä ole hyvien rakentamistapojen mukaista.
 • PSU
  Polysulfoni on amorfinen kestomuovi joka on mekaanisesti luja ja sillä on hyvä virumisen kesto laajalla lämpötila alueelle. Lisäksi polysulfoni on läpikuultava sen amorfisen molekyylirakenteen ansiosta. Se kestää erityisen hyvin hydrolyysia, sekä on mittatarkka.
 • PTFE
  Polytetrafluorieteeni (IUPACin lyhenne PTFE) on polymeeri, jossa hiiliketjuun on liittynyt fluoriatomeja. Teflonin kitkakerroin itseään ja terästä vasten on pienin tunnetuista materiaaleista. Muovi on reagoimatonta ja sitä käytetään kemikaalien säilytykseen ja putkistoissa. Kotitalouksissa teflon on tunnettu pannujen pinnoitteena. Sen sulamispiste on 327°C.
 • Puhallusmuovaus
  Puhallusmuovaus on menetelmä, jossa sulasta muovista valmistetaan onttoja muotokappaleita pakottamalla muovattavassa tilassa oleva aihio ulkoisen muotin mukaisiin muotoihin. Puhallusmuovaustekniikka on tarkoitettu erityisesti ohutseinäisten, yleensä suurehkojen tuotteiden tekoon. Kanisterit ja juomapullot tehdään usein tällä menetelmällä.
 • Pultruusio
  Muovautuvaa massaa vedetään suulakkeen läpi. Jatkuvilla kuiduilla lujitettujen putkien ja profiilien valmistustekniikka.
 • PUR
  Polyuretaani keksittiin vuonna 1937. Yksi sen ensimmäisistä sovellutuksista oli Saksan armeijan laivaston pelastusliivi. 1960-luvulla polyuretaani syrjäytti muut eristeet kylmäkalusteissa. 1970-luvulla polyuretaanin käyttö lämmöneristeenä yleistyi kaikkialla maailmassa.
 • PVC
  Polyvinyylikloridi (PVC) on teollisuudessa laajalti käytetty muovi. Liiketaloudellisissa voitoissa mitaten se on yksi kemianteollisuuden arvokkaimmista tuotteista. Yli puolet tuotetusta PVC:stä käytetään rakennusteollisuudessa. Rakennusmateriaalina PVC on halpa ja helppo koota. Vedenpitävyytensä vuoksi PVC:stä valmistetaan putkia, sadetakkeja ja laukkuja. Sitä käytetään myös sähköeristeenä. Varsinkin ennen CD-levyjen yleistymistä PVC:tä käytettiin äänilevyjen, vinyylilevyjen valmistukseen.
 • PVDF
  Polyvinyylidieenifluoridi, eräs halogenoitu muovi. PVDF on luja, sitkeä sekä suhteellisen kova ja jäykkä fluorimuovi. Kemiallisessa kestävyydessä PVDF ei nouse aivan PTFE:n tasolle, mutta on silti muihin muoveihin verrattuna hyvä. PVDF kestää hyvin sääolosuhteita ja UV-säteilyä, eikä se ylläpidä palamista. PVDF:n hitsattavuus ja työstettävyys ovat hyvät ja sen tyypillisimmät käyttökohteet ovat prosessiteollisuuden putkistot ja säiliövuoraukset sekä esim. pesureiden ja pumppujen osat. PVDF:n valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota jännityskorroosiotaipumukseen.