Kuva: Suominen Joustopakkaukset OyPuhalluskalvoekstruusio

Muoviala

Tervetuloa tutustumaan muovialaan ja tervetuloa töihin mahdollisuuksien muovialalle. Ammattikouluista yliopistoihin, Suomessa on monen eri tasoista koulutusta muovialalle. Uramahdollisuuksia löytyy myös laidasta laitaan. Oppisopimukset ja rekrykoulutus ovat hyviä väyliä muovialan töihin.

Fiksu tapa ostaaJaakko Lipponen
Jaakko Lipponen, Hankintapäällikkö (vuonna 2016)

MSK Plast Oy:n hankintapäällikkö Jaakko Lipponen kiinnostui jo kouluaikanaan osto- ja myyntitehtävistä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun PK-yrityksen liikkeenjohdon linjalla Jaakko erikoistui yrittäjyyteen.

- Yrittäjyyden perusteet ovat kaiken kaupallisen ajattelun lähtökohta.

Jaakon koulutusohjelmaan kuuluneen ulkomaanvaihdon hän suoritti Tallinnassa Audentes Universityssä. Opiskeluaikaa sekä Suomessa että Virossa Jaakko kiittelee antoisaksi.

- Opetusmenetelmät olivat käytännölliset ja esimerkkejä käytettiin älykkäästi opetuksessa. Oppilaitoksesta löytyi joustavuutta. Toimin koulun ohessa huonekalumyyjänä, joten suoritin työharjoittelun kuin vahingossa. Motivaationi opiskella oli hyvä - tradenomin paperit sain kouraani keväällä 2008.

Jaakon työ MSK Plast:illa (silloisella Junkkari Muovilla) alkoi syksyllä 2008 ostoinsinöörinä. Hankintapäälliköksi ja samalla johtoryhmään hänet ylennettiin vuoden 2010 alussa. Jaakko vastaa kokonaisuudessaan Junkkari Muovin vuosiostoista, jotka ovat yrityksen merkittävin kuluerä.

- Pääpaino työssäni on strategisen oston puolella. Suuri osa menee kustannussäästöjen, uusien toimittajien ja raaka-aineiden ja korvaavien komponenttien kartoittamiseen.

MSK Plast:illa organisaatio on rakenteeltaan matala, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin ja ketteryyden.

- Usein tulee osallistuttua myös myynnin, laadun, tuotannon ja tuotekehittelyn asioihin. Yhteydet tavarantoimittajiin ovat tärkeät. Ennusteet ovat myös tärkeitä mitattaessa, miten hankintaketjuista saadaan vieläkin toimintavarmempia ja tehokkaita. Suomi ja englanti ovat varsinaiset työkielet, ja ruotsista on hyötyä.

Hankintapäällikkö lähestyy muoveja nimenomaan niiden ominaisuuksien kautta.

- Uskon, että muovituotteiden maine olisi huomattavasti nykyistä parempi, jos ymmärrettäisiin että muovien kirjo on kovin laaja. Junkkari Muovilla on käytössä yli 100 erilaista teknistä muovilaatua, joiden ominaisuudet ovat uskomattomia. Niitä pitää vain osata käyttää oikein.

Jaakko uskoo, että muoviteollisuus säilyy Suomessa. Osaamisella ja erikoistumisella.

- Suomi on teknologiaosaaja ja muovitietoutta on paljon. Erikoistumalla ja kaupallistamalla tietotaitomme olemme erittäin kilpailukykyinen maa vaativien muovikomponenttien valmistamiseen ja jatkojalostukseen.

Entä se tulevaisuus?

- Luulen että jatkan ostotehtävissä. On hienoa nähdä, miten oikeilla hankintakeinoilla kasvatetaan yrityksen tuottavuutta ja tarjotaan asiakkaille entistäkin kilpailukykyisempiä tuotteita. Muoviala on hyvin kansainvälinen - jossakin vaiheessa voisin kuvitella työskenteleväni ulkomaillakin.

Nykyään Jaakko on MSK Plastin toimitusjohtaja.