Kuva: Uponor Suomi OyMuoviputket

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

NPM uutiskirje 4/2014 Pohjoisiin oloihin

NPM, CE vai molemmat merkit?


Asiantuntijat suosittelevat luottamaan pohjoismaiseen sertifiointimerkkiin valitsemalla Nordic Poly Mark -merkitty tuote

”Käyttäjien keskuudessa on epäselvyyttä, mitä merkkejä jatkossa tulisi vaatia muoviputkiin. Suomessa kuten muissakin Pohjoismaissa on totuttu vaatimaan, että tuotteesta löytyy merkki, joka takaa laadun. Tilanne ei ole muuttunut eikä tule muuttumaankaan. Jos halutaan tae tuotteen toimivuudesta ja pitkäikäisyydestä, on yhä edelleen syytä varmistua, että tuotteessa on laadun takaava merkki. NPM-merkki tuotteessa on tällainen”, toteaa tuoteryhmäpäällikkö Leena Käyhkö Inspecta Sertifiointi Oy:stä.

”CE-merkintävelvollisuus on viimeisimmän tiedon mukaan tulossa muoviputkituotteisiin 2015−2016. CE-merkki lisämerkintänä on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää EU:n rakennustuotedirektiivin vaatimukset ja saa liikkua vapaasti EU:n alueella. Se ei ole tae tuotteen käyttöominaisuuksista. CE -merkin kiinnittämisestä vastaa aina valmistaja”, toteaa asiamies Kari Kuivalainen Muoviteollisuus ry:stä.

NPM-merkin käyttö sen sijaan on luvanvaraista. Luvan voi saada vasta, kun testein ja tarkastuksin on todettu, että tuote ja sen valmistus täyttävät asetetut vaatimukset. Vaatimukset perustuvat EN-standardeihin täydennettynä pohjoisista olosuhteistamme johtuvilla lisävaatimuksilla. Vaatimukset on laadittu yhdessä käyttäjätahojen, valmistajien ja testaajien kesken yhteispohjoismaisiin sertifiointiohjeisiin. Ohjeet kuvaavat myös sen, kuinka jo merkintäluvan saanutta tuotetta seurataan ja valvotaan jatkuvasti. NPM-merkin käyttöoikeutta voi hakea Inspecta Sertifiointi Oy:ltä.

NPM-merkki ja CE-merkki eivät ole vaihtoehtoisia tai toisiaan kumoavia tuotemerkintöjä. ”Tulemme jatkossa näillä tiedoin näkemään siis nämä molemmat merkit muoviputkissa”, toteavat Leena ja Kari.

Nordic Poly Mark logo

NPM-tunnettuuskysely: laatumerkki tai tuttu valmistaja kriteerinä


Syyskuussa lähetetyssä kyselyssä tiedusteltiin rakennusalan ammattilaisilta, miten hyvin he tuntevat Nordic Poly Mark -laatumerkkiä. Suuri osa vastasi valitsevansa tuotteet muoviputkijärjestelmään NPM-laatumerkin perusteella. Noin 25 % vastaajista kertoi tarkastavansa CE-merkinnän. Muoviputkituotteilla ei kuitenkaan voi vielä pääsääntöisesti käyttää CE-merkintää. Vastaajat sanoivat luottavansa myös kotimaiseen, tunnettuun valmistajaan.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin 50 euron arvoinen lahjakortti, joka osui Jouni Heikkilälle Lopelta.

Vuoden 2014 Nordic Poly Mark -uutiskirjeissä on kysytty monivalintakysymys uutiskirjeen sisällöstä. Myös tämän kilpailun palkinto, niin ikään 50 euron lahjakortti, on arvottu. Sen saa Veijo Liukkonen Lahdesta.

Onnittelut voittajille!

NPM -video YouTubessa

Nordic Poly Mark -video on katsottavissa Muoviteollisuus ry:n sivuilla ja YouTube-sivustolla. Puoleentoista minuuttiin on tiivistetty olennaiset faktat NPM-merkistä käyttökohteineen.

Katso video www.youtube.com/watch?v=r2S50dRmMIQ.

Lue aiemmat uutiskirjeet Muoviteollisuus ry:n sivuilta


Muoviteollisuus ry on julkaissut uutiskirjettä Nordic Poly Mark -teemalla vuoden 2013 alusta alkaen neljästi vuodessa. Oheisesta valikosta pääset lukemaan kaikki julkaistut uutiskirjeet.

NPM:stä kertova PowerPoint-esitys on SlideShare-palvelussa


Linkistä pääset tutustumaan Nordic Poly Markista kertovaan esitykseen. SlideShare -palvelussa voit myös jakaa ja kommentoida esitystä.

www.slideshare.net/MuoviteollisuusRyPutkijaosto

Nordic Poly Mark löytyy Wikipediasta


Vastaukset yleisimpiin Nordic Poly Mark -kysymyksiin löytyvät Wikipediasta. Artikkelissa mainitaan viitteitä lähteisiin, joiden kautta voi syventää tuntemustaan NPM-laatumerkistä.

bit.ly/nordicpolymark

Nordic Poly Mark mediassa


Rakennusalan lehdet ovat julkaisseet useita NPM-merkistä kertovia artikkeleita vuosina 2013−2014. Muoviputkituotteiden laatumerkkiä on käsitelty muun muassa Talotekniikka-, Kuntatekniikka- ja Rakennuslehdessä sekä Onnisen asiakaslehdessä. Aiheen käsittelyssä on tuotu esiin muun muassa NPM-merkin ja CE-merkinnän eroja ja laatumerkittyjen putkien luotettavuutta ja turvallisuutta käytössä.

Linkkejä NPM-artikkeleihin:


www.e-julkaisu.fi/onninen/asiakaslehti/2014/3/

ahlsell.tiedottaa.fi/asiakaslehti/14-02-npm-merkki-osoittaa-muoviputken-laadun.html

www.tekniikkauutiset.teknologiaforum.com/?p=281