Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovialoitteella hyvää tarkoitusta - Kielloilla tai rajoituksilla niitä ei saavuteta

Muovialoitteella hyvää tarkoitusta - Kielloilla tai rajoituksilla niitä ei saavuteta

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 23.2.2017

Muoviteollisuuden piirissä Suomessa on tuettu kautta historian ihmisten oikeutta saada elää puhtaassa, pilaantumattomassa ympäristössä. Muoviset tuotteet tarjoavat lukemattomia ratkaisuja jätehuoltoon niin vesissä kuin kiinteissäkin jätteissä.

Suomen eduskunnassa 21.2.2017 tehdyn aloitteen mukaan tarvitaan toimenpiteitä, joilla teollisuutta kannustetaan uusien tuotanto- ja materiaaliratkaisujen kehittämiseen. Muovien monipuolisuus, saatavuus ja hyvä toimivuus sekä kaikin puoleinen menestys kannustavat varmasti parhaiten uusien resursseja säästävien Cleantech -tekniikoiden kehittämiseen. Ja ennen kaikkea muovit mahdollistavat ne.

Biotalous on tarjonnut muovituotteille paljon uusia markkinoita ja toisin päin: Muoveissa käytetään kasvavassa määrin uusia erilaisia raaka-aineratkaisuja, jotka eivät perustu fossiilisiin hiililähteisiin. Kuitenkaan roskaantumiseen tai vesistöjen vakavaan mikropartikkelikysymykseen biotalous ei ole vastaus. Jätehuolto, vastuullinen toiminta ja kyky panostaa muovitekniikkaan muodostavat kestäviä ratkaisuja.

Eduskunnassa 21.2.2017 tehty, varmasti hyvää tarkoittava aloite niputtaa monta tärkeää asiaa ja globaalia ongelmaa yhteen. Ikävä kyllä kaikilla niputetuilla asioilla ei ole yksinkertaista yhteyttä edes toisiinsa. Aloite myös kuvaa ihan oikein ongelmia selvittäneitä tutkimuksia ja Suomessa jo tehtyjä yhteisiä toimenpiteitä. Nämä, suhteellisuus ja kokonaisuus muutoinkin huomioiden on täysin nurinkurista päätyä aloitteen loppuesitykseen: "Suomessa tulee säädösteitse ohjata kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällisin ostoskassi."

Uusiomuovikassi on moneen otteeseen ja monella tekijällä mitattuna sijoittunut ympäristöystävällisyyden kärkeen ilman lakiohjaustakin eikä sellaista tarvita. Kasseihin saadaan jo sijoitettua Suomessa yli 3000 tonnia kierrätysmuovia, mikä vastaa noin viidennestä maamme muovipakkauskierrätyksestä (ilman PET-panttipulloja). Kaikki tämä on saavutettu ilman erillistä kansallista säädöstä asiakkaiden valinnoilla ja muoviteollisuuden kehitystyöllä. Näin tulee olla jatkossakin.

Suomalainen muovikassi on kuluttajan halutessaan ostama käytännöllinen ja monikäyttöinen ostosten tai muiden tuotteiden kanto- sekä säilytysväline. Itse muovikassin resurssikulutus on yleensä minimaalinen sen suojaamien tuotteiden valmistukseen tai liikuttamiseen nähden.

Muovikasseja valmistaa Suomessa puolenkymmentä yritystä, joissa on satoja ihmisiä töissä. Kaikki nykyiset muovikassit voidaan maassamme kierrättää ja aivan lopuksi niistä voidaan myös saada energiasisältö hyötykäyttöön.

Takaisin
Avainsanat Muovikassi, MuovitOn, Ympäristö