Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Mikä muoveissa maksaa?

Mikä muoveissa maksaa?

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 2.2.2016

Monet tahot ovat hämmästelleet sitä, miksi tavallisten muovien hintataso pysyy kovana Euroopassa vaikka öljyn hinta laskee eikä yleinen kysyntäkään nyt niin vauhdilla missään kasva.

Suomalainen muoveja ostava teollisuus ihmettelee kehitystä niinikään.

Muoveja tuottavien petrokemian yritysten ja laitosten määrä Euroopassa on vähentynyt voimakkaasti 2000-luvulla. Jäljelläkin olevissa tuotantolaitoksissa on ollut luvattoman paljon toimitushäiriöitä. Monia muoveja on täällä jopa hankalaa saada ja hintataso tämän seurauksena on kova.

Euroopan talousalue on suojattu myös liian vahvasti muovien tuontitulleilla ja jäykällä normistolla, jollaisia kilpailija-alueilla ei rasitteenaan ole. Näistä yhteistekijöistä ilmeisesti on jouduttu hyvin vahvaan myyjien markkinaan sekä helposti kohoaviin valtamuovien hintoihin.

Muovien ja öljyn hinta ovat kulkeneet jo vuoden lähes päinvastaisiin suuntiin. Muutamat täällä vielä jäljellä olevat muovien toimittajat tekivät lähes kaikki vuonna 2015 huipputulokset. Sen sijaan jalostusketju siitä eteenpäin ja kuluttajat eivät juurikaan saaneet tilanteesta helpotusta.

Muovien tarjontaa ja saatavuutta pitäisi EU:ssa parantaa voimallisesti, jotta muoveja voisi täällä hankkia kilpailukykyisesti ja vältellä tuotteissa kaikille ikäviä hintapiikkejä.

Takaisin
Avainsanat Hinnat, Muoviala, Petrokemia