Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovien hinnat hyökkäävät taas ylös

Muovien hinnat hyökkäävät taas ylös

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 6.1.2016

Monien muovien hinnat Euroopassa ovat kivunneet viime lokakuusta lähtien ylös. Varsinkin yleisimpien polyeteenien markkinoilla on uudestaan ilmennyt niukkuutta. Siitä on seurannut vahvaa myyjien ota tai jätä -sanelua sekä uusi muovien hintojen nousutrendi. Nousupaineet tuntuvat seuranneen markkinoilla vuoden vaihteen yli leviten myös muihin valtamuoveihin enemmän tai vähemmän.

Edelleenkään EU:n petrokemian kyky palvella ja toimittaa asiakasketjuunsa riittävästi muoveja ei ole kohdallaan. Muovituotevalmistajat ovat tässä tilanteessa pakotettuja olemaan erittäin harkitsevia hankinnoissaan ja omissa tuotetarjouksissaan. Tämä on osin johtanut turhaan jarrutteluun ja heikentyneeseen globaaliin kilpailuasetelmaan eurooppalaisten muovituotteiden osalta.

On erittäin vaikea saada muovien hinnannousuja läpi tuotteisiin tässä yleisessä tilanteessa, jossa monet muut raaka-aineet halpenevat eikä kysyntäkään ole huikean vahva useimmilla tuotealueilla.

EU:n tulee avata muovien tuontia paikallisen teollisuuden käyttöön laajemmin. Tai sitten on muutoin selvitettävä perinpohjaisesti, miten tempoileva raaka-ainehuolto alueen muovituotevalmistajille saataisiin tasoitettua kilpailijamaita paremmalle, ei huonommalle, tasolle. Ovatko ongelmana todella alueen vanhojen tuotantolaitosten kuihtuminen ja laiterikot? Vai onko syy toimittajien liiallinen keskittyminen ja tarjoajien niukkuus? Muodostavatko erilaiset tullit, tuotannon byrokratiarasitteet ja vaikkapa materiaalien vaatimuksenmukaisuusvaatimukset jo liian pahoja pullonkauloja EU-jalostajille?

Hintahuolet kaikkien murhe


Nykyinen hintavuoristorata on joka tapauksessa pitkän päälle kaikille kestämätön toimintaympäristö. Suomessa hintahyppyjen negatiivisuus vielä jossain määrin korostuu rahtien ja muiden tuotantokustannusten korkean lähtötason myötä. Tosin jopa Saksan ostovoimaltaan vahvan muovipakkausalan edusjärjestö IK ennustaa tuoreessa tiedotteessaan muutoin lupaavan vuoden 2016 alkavan suurella todennäköisyydellä nousevien muovihintojen merkeissä myös siellä.

Takaisin
Avainsanat Hinnat, Muoviala, Muoviteollisuus, Petrokemia