Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Ympäristö ja toimiva vesihuolto jäivät vaalikampanjan jalkoihin

Ympäristö ja toimiva vesihuolto jäivät vaalikampanjan jalkoihin

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 19.12.2014

Jätevesien käsittelylaitteiden valmistajat olivat varautuneet tekemään paljon suunnittelutyötä ja toimittamaan tuhansille asiakkailleen jätevesiasetuksen edellyttämät toimivat jätevesien puhdistusjärjestelmät vuoden 2016 maaliskuuhun mennessä. Käytännössä aikaa oli enää vuosi ja tietojen mukaan yli 100 000 kiinteistöä vailla palvelua. Työtä oli tiedossa paljon Cleantech-Suomessa.

Nyt kaiken varautumisen sekä uuden kapasiteetin investointeineen pelätään valuneen hukkaan. Ympäristöministeri esittää jo annetun hajajätevesiasetuksen siirtymäaikaa jatkettavaksi kahdella vuodella eli maaliskuuhun 2018 asti, minkä lisäksi myös koko kyseinen lainsäädäntö halutaan avata. Lainsäädäntö ei maassamme enää vaikuta olevan ennakoitavissa ja vakaa aiempaan tapaan.

Oletettavissa on, että tämä käänne lukitsee koko lailla tilanteen ja jäädyttää markkinat totaalisesti. Taloudellinen toimeliaisuus vähenee entisestään etenkin maaseudulla, jossa työtilaisuudet olisivat olleet todella tervetulleita. Muodostunut ylimääräinen henkilöstö- ja laitekapasiteetti on purettava heti siirtymä-aika siirroksen vahvistuttua. Se tietänee lopetuksia ja työttömyyttä juuri vaalien alle.

Takaisin
Avainsanat Hajajätevesiasetus, Jätevesijärjestelmä, Ympäristö