Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

MuovitOn? Sortattu? Valinta on sinun!

MuovitOn? Sortattu? Valinta on sinun!

Lena Jenytin (Lena.Jenytin a plastics.fi), 27.8.2014

Roskaaminen ei ole OK. Cheekin konsertissa käytetyt sadetakit eivät itsestään karanneet Stadionin ympäristöön roskaamaan. Kaljakellunnassa ja lukiolaisten kastajaisissa käytetyt ilmapatjat ja kumiveneet eivät nekään karanneet käyttäjiltään Vantaanjokea ja Aurinkorantaa roskaamaan.

Sorttaaja on sankari

HSY järjestää metropolialueen kouluille 1.9.–16.11.2014 videokilpailun lajittelusta. Tänä syksynä kierrätykseen kelpaamaton jäte kuljetetaan Vantaan Energian jätevoimalaan, jossa jätteestä tulee sähköä ja kaukolämpöä. Kilpailuun pääset tästä.

Monipuolisesta muovista saadaan monenlaisia jokapäiväisiä tuotteita kuten kännykät, tietokoneet, insuliinikynät ja tekonivelet. Muovipakkaus puolestaan vähentää ruokahävikkiä merkittävästi matkalla pellolta kotiin. Ruokahävikin ympäristökuorma on moninkertainen oikein lajiteltuun muoviin verrattuna.

Denkstatt -tutkimuslaitoksen selvityksen The impact of plastics on life-cycle energy consumption and greenhouse gas emissions in Europe (6/2010) mukaan muovit voitaisiin esimerkiksi pakkaamisessa korvata 98 %:sti, mutta silloin pelkästään Euroopan kasvihuonepäästöihin tulisi Tanskan kokoinen lisä, koska muut materiaalivaihtoehdot kuluttavat enemmän luonnonvaroja ja energiaa, vaikka kaikki pakkaukset tunnollisesti kierrätettäisiin.

Muovipussi, paperipussi vai kangaskassi?

Suomen ympäristökeskuksen ja Lappeenrannan teknillinen yliopiston OPTI-kassiselvityksessä vuonna 2009 vertailtiin erilaisten kassimateriaalien kasvihuonekaasupäästöjä niiden koko elinkaaren ajalta. Muovikassia verrattiin paperi- ja kangaskasseihin sekä uusiomuovisiin ja biohajoaviin ostoskasseihin. Lappeenrannan tutkimuksessa todettiin - aiemmista poiketen - että puuvillainen kestokassi ei ole paras kauppakassi. Puuvillan valmistuksessa tarvitaan paljon energiaa ja kasteluvettä, ja kassien tuotannosta aiheutuu runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä. Lappeenrannan tutkimuksen mukaan uusiomateriaaleista valmistettu muovikassi vaikuttaa parhaalta vaihtoehdolta kauppakassiksi.
Aika pakkaus -kampanja tarjoaa tietoa pakkaamisen tarpeellisuudesta. Muovipakkauksien merkityksestä ympäristökuorman vähentäjänä voit lukea Luotu suojaksi -esitteestä Muoviteollisuus ry:n julkaisut

Kristiina Wessman Plastep Oy:stä kertoo, että Suomessa alkaa vuonna 2016 kuluttajamuovin kerääminen kierrätykseen. Muovia ei saa sen jälkeen enää lainkaan toimittaa kaatopaikalle. Nytkin muovijätteestä suuri osa kerätään ja poltetaan, jatkossa on tavoitteena saada sitä myös enemmän oikeaan kierrätykseen eli uudelleen käyttöön.

Kaikkien erilaisten materiaalien ja luonnonvarojen huolimaton käsittely on tuhlaamista ja ympäristön hyvinvoinnista piittaamatonta. Sorttaamallakin tekee jo sankariteon.

Takaisin
Avainsanat Kestävä kehitys, Kierrätys, MuovitOn, Ympäristö