Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Tulossa isosti uutta muovikapasiteettia

Tulossa isosti uutta muovikapasiteettia

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 3.3.2015

Jubailin jättihanke Arabian niemimaalla etenee aikataulussaan ja availee tuotantohanojaan jo tämän vuoden lopulla.

Hanke tulee tuottamaan yli miljoona tonnia uutta polyeteeniä sekä muiden muovien syöttövirtoja markkinoille 2015 alkaen.

Vuonna 2017 valmistuvat lisäyksiköt tuottavat myös 400 000 t polypropeenituotantoon soveltuvaa syöttöainetta.

Aivan uutta tässä konseptissa on se, että laitos toimii sekä naftalla että raskaammilla petrokemian jakeilla, kun aiemmin Lähi-Idässä polymerointiin on käytetty vain kevyitä jalostuksesta tulevia hiilivetyjä.

Hankkeeseen kuuluu myös kunnianhimoiset suunnitelmat jatkojalostaa vuosittain jopa 3 miljoonaa tonnia muoveja tuotteiksi Jubailin teollisuuspuistossa. Se olisi mittakaavaltaan 1/10 koko Euroopan muovien käytöstä yhdellä ainoalla paikkakunnalla.

Hanke on saudien strateginen teollistamishanke, mutta sille on ominaista myös laajapohjainen yhteisyritysten verkosto, mukaan lukien paljon eurooppalaisia toimijoita.

Hankkeen taustatahot ilmoittavat tässä olevan globaalin muoviteollisuuden ”uusi pelinrakentaja”. Volyymit ovat kyllä niin isot, että varmuudella ainakin valtamuovien saatavuus ja tuottajien välinen kilpailu tulee Euroopassakin lisääntymään aivan lähitulevaisuudessa.

Takaisin