Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Kohti parempaa merien suojelua

Kohti parempaa merien suojelua

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 9.3.2016

Muovi on ykkösmateriaali vesien ja ympäristön suojeluun.

Maaliskuun 9. päivänä Helsingissä kokoontunut HELCOM-organisaation päiväseminaari kävi läpi Itämeren tilannetta roskaantumisen ja muun likaantumisen estämisen kannalta. Merivesistöjen tilaa voidaan parantaa tehokkaasti kansainvälisellä yhteistyöllä.

Muoviteollisuus on siinä työssä aktiivisesti mukana ja sen puheenvuoron HELCOMissa piti Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä. Hän kuvasi niitä hankkeita ja toimenpiteitä, joilla merien roskaantumista vastaan taistellaan. Asiassa on tehty runsaasti toimia. Onnistumisia ja toimivia tekniikoita pitää nyt laajentaa käyttöön varsinkin sinne missä roskaantuminen on pahinta.

Ihan kaikkialla, myös Suomessa, voidaan edelleen parantaa muun muassa jäte-, sula- ja hulevesien käsittelyä jopa niin, etteivät muun muassa mikropartikkelit karkaa vesiin. Haja-asutusalueet, venesatamat sekä rannikko ja saaristo yleensä ovat tässä suhteessa vielä keskeisiä tarkastelukohtia.

Roskaantuminen ei ole materiaaliominaisuus. Ihminen väärällä toiminnallaan roskaa. Muovit ovat oivallinen materiaaliryhmä valmistaa monia keräyssäiliöitä, putkia ja kiinteiden jätteiden kuljetuspakkauksia, joilla roskien leviämistä saadaan vähenemään ja jätteet ohjattua hyötykäyttöön.

Siistin tulevaisuuden takeeksi tarvitaan yhteinen asenne ja toimivat sopimukset sekä niiden tueksi käyttökelpoinen tekniikka.

Näitä kaikkia käytiin HELCOMin kokouksessa läpi.

Takaisin
Avainsanat Cleantech, Roska, Ympäristö