Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Kiertotalouspakettia eteenpäin muovien avulla

Kiertotalouspakettia eteenpäin muovien avulla

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 15.3.2017

Paljon hyvää. Isoja haasteita. Muovit mahdollistavat monia kiertotalouden toteutuksia, mutta kestäväkö unionin rahkeet ja yhteisöllisyys. Ovatko painopisteet kohdallaan ?

Muoviteollisuus näkee Euroopan parlamentin 14.3.2017 äänestämissä kiertotaloustavoitteissa paljon hyvää. On todella tervetullutta, että parlamentti haluaa tehokkaammin vähentää unionin alueella ruokahävikkiä, roskaantumista ja resurssien kulutusta kokonaisuudessa. Juuri näissä tehtävissä ei ilman asianmukaisia muovituotteita tulla onnistumaan. Muovi tavallaan takaa kiertotalouden.

Ehkä haasteellisin tavoite parlamentin listoilla osaltamme on saavuttaa 60 %:n muovipakkausten materiaalikierrätys vuoteen 2025 mennessä. Haastetta kasvattaa parlamentin poliitikkojen halu määritellä vielä pakkausten kierrätyksen määrittelypistettä hieman uudella tavalla, ei enää pelkästään laitoksiin toimitettuina määrinä. Olisi varmaankin viisainta pysähtyä katsomaan ja laskemaan, missä unionin jäsenmaat oikeasti tässä hetkellä ovat eri materiaaliensa suhteen ja mitä uusia tekniikoita tai normimuutoksia tarvittaisiin käyttöön. Etteivät tule yllätyksenä, kuten sementtiuunien käyttö Ruotsin kierrätyslaskennassa runsas kuukausi sitten.

Parlamentin vaatimat muovipakkausten erilliskeräysjärjestelmät ja 60 %: kierrätystavoite tulevat olemaan varmasti kaikille jäsenille suuri urakka ja markkinamuutos myös. Noin neljännes nykyisistä EU:n muoveista pitäisi siten joko muuttaa kierrätetyksi tai luoda tuolle määrälle uusiomuovia jotain ihan uutta markkinaa. Muoviteollisuus on tätä Suomessa jo rientänyt kyllä valmistelemaan, mutta tehtävää riittää.

Koko Euroopan unioni on parhaillaan sen perusteita järisyttävien voimien pyörityksessä. Iso-Britannian ero alkaa saada hahmoaan. Monen jäsenmaan heikko talous, kansainvaellukset, ulkoiset sekä kansalliset paineet sekä isojen asioiden yhteisen päätöksenteon vaikeus piinaavat nyt paljon kovemmin kuin idealistisen kiertotalouspaketin alustusvaiheessa 1990-luvulla.

Kiertotalouspaketti on viimeisiä säädösasioita, jotka vielä liikkuvat unionin tukkoisessa poliittisessa putkistossa. Nyt paketin pitäisi sitten pystyä jatkamaan matkaansa parlamentin toiseen käsittelyyn ja neuvostoon, mahdollisesti sovitteluun, kenties Eestin puheenjohtajakaudella syksyllä valmiiksi. Tuskin isoja muutoksia on enää odotettavissa, mutta onko meillä 2030 todellisia toteuttajiakaan sitten enää tälle hienolle paketille olemassa, kun se lopulta on valmis?

Takaisin