Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Katteet kutistava kaksikymmentäyksi

Katteet kutistava kaksikymmentäyksi

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 21.1.2021

Uusi vuosi on lähtenyt käyntiin nousevissa merkeissä. Koronaluvut yhä nousevat ja muutkin hankaluudet.

Vuosi 2021 on lähtenyt liikkeelle aika lailla, kuten joulun 2020 alla eli 18.12.2020 näissäkin uutisissa ennakoitiin. Merkittävät raaka-aineiden toimittajat ovat vuoden aluksi ilmoittaneet kotisivuillaan reippaista muovien hinnantarkistuksista. On myös realisoitunut paljon muita kustannusnousuja: Rahdit sisään ulos kovassa nousussa, kunnallinen käyttövesi jäähdytykseen, työkoneiden polttoaineet ja niin edelleen. Yksi piinaava asia on merikonttipula. Kipeästi tarvittavia kontteja ei välillä saa käyttöön oikein millään hinnalla.

Sähkön hankinta maassamme kallistuu. Siirtohintojen nousun lisäksi sähkössä on juuri nyt ollut pakkashintapiikkejä, joita vastaan tavallinen muoviyritys voi lähinnä yrittää terminoida hankintahinnat. Sekin tietysti on kustannus. Yritysten energiatehokkuustoimet ja oma energiatuotanto toki painavat energian ostoja kokonaisuutena alas, joskaan eivät mm pakkaspiikkeihin kovin hyvin tepsi. Muoviyritykset ovat selvästi aktivoituneet energiarintamalla tehden omia aurinko-, tuuli- ja geo-energiatuotantojaan.

Vahvasti nousevilla tuotannon kustannuksilla on taustallaan erilaisia tekijöitä eikä niille oikein mitään ole tehtävissä.

Pakkausten kierrätysmaksut tulevat Suomessa nousemaan keväällä 2021 kovasti jo ilman valtiovallan erityisverojakin. Pakkauskustannusten kokonaisvaikutus ylittää toimialallemme jo TESsin mukaiset palkankorotukset, jotka nekin on keväällä huomioitava. Pakkauskierrätys- ja palkkakustannuksia ei pysty terminoimaan tai Suomessa ilmeisesti jatkossa oikein kilpailuttamaankaan.

Entiseen ei ole paluuta

Monia tilauksia ja hankkeita siirrettiin pääosin asiakkaiden toiveesta koronan vuoksi ja osaa niistä halutaan nyt käynnistellä uudestaan, mikä on sinänä myönteistä.

Näissä missää n muutoksissa ei vielä ole kysymys koronasta ulos pääsystä ja sellaisesta purkautuneesta paineesta tai hurjasta kysynnän noususta. Ne iskevät vielä sitten myöhemmin, kun ja jos ovat tullakseen. Inflaatiolla ja raha/velka -elvytyksen päätepisteessä, tulee vielä sitten oma, vielä hyvin arvoituksellinen tulevaisuusvaikutuksensa.

Takaisin