Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Haemme kestävää ja kantavaa muovikumppanuutta – pitkällä tähtäimellä

Haemme kestävää ja kantavaa muovikumppanuutta – pitkällä tähtäimellä

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 21.11.2020

Rokotteita näkyvillä. Pidetään kuitenkin pää kylmänä ja muovikoneet Suomessa lämpiminä.

Muoviteollisuuden tuotteiden kysyntä on heitellyt kovasti koronan aikana joka puolella . Tilannekuva nyt vuosien 2020 lopun ja koko 2021 osalta on todella samea. Yritykset tekevät parhaansa ennakoidakseen tulevaa. Ennakointi vaan on nyt vaikeampaa kuin oikeastaan koskaan. Ennakkotietojen perusteella kotimaisen muoviteollisuuden tämä vuosi 2020 tulee liikevaihdollisesti asettumaan noin 10 % edellisvuotta 2019 alemmalle tasolle, mikä sekin oli jo hieman laskeva huippuvuoteen 2018 verrattuna. Yrityskohtainen hajonta ja haavoittuvuuserot ovat suuria.

Asia jonka lähes kaikki firmat mainitsevat toiveenaan on, että nyt ja seuraavina vuosina tarvitaan pitkäjänteistä ja tasaista, yritystoimintaan kannustavaa toimintaympäristöä. Muoviyritystasolla tarvitaan ketteryyttä ja kykyä vastata esimerkiksi toivottavasti pian palautuviin tilauksiin Suomessa.

Suomalaisen muovituotevalmistuksen asiakaspalvelukyky ja joustavuus on maassamme jäänyt lopulta melko vähälle huomiolle tai se on jopa ymmärretty hieman väärin. Ei mitään muovituotteita tai -tilauksia pysty kuitenkaan aina vaan sormennapautuksella lähteä toimittamaan. Me tarvitsemme tuotannon ylläpitoon ja kehittämiseen pitkäaikaisia tilaus- ja yhteistyösopimuksia. Kaipaamme kotimaista kantavaa muovikumppanuutta niin yksityiselle kuin julkispuolelle. Koulutuksen ja työvoiman saanti ovat myös asioita jotka eivät voi elää pelkästään hetkessä. Samoin tietysti eri puolilla Suomea toimiville muovituotevalmistajille on hyvin keskeistä luotettava järkevän hintaisen teollisuussähkön saanti sekä toimivat liikenneyhteydet jatkuvasti, nyt ja tulevaisuudessa.

Orastava toivo ja kasvu on kovin helppo tukahduttaa yrityksiin tai muoviin kohdistuvin rajoittein, veroin tai muilla virheohjausliikkeillä. Ei tehdä sellaista. Tehdään hyviä suomalaisia muovituotteita ja niillä hyvinvointia.

Takaisin