Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Taantuma ei vielä irrota otettaan muoviteollisuudesta

Taantuma ei vielä irrota otettaan muoviteollisuudesta

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 7.5.2024

Alkuvuosi 2024 oli melko alakuloinen monissa muoviteollisuuden yrityksissä Suomessa. Kannattavuus uhkaa kutistua vaikka elpyminen kohta alkaisikin.

Vuoden 2024 huhtikuun lopulla kootut EK:n suhdannebarometrin lukemat eivät vielä osoita maamme muovituotevalmistuksen irronneen laskusuhdanteen pohjakosketuksesta.

Erityisesti tuotannon turvaava tilauskanta oli Suomessa lyhyt. Se oli
vain 1,41 kk eli alle puolet huippuvuoden 2022 lukemista. Ilmoitettu tuotannon käyttöaste raahusti sekin alamaissa, jääden alle 63 %. Optimistisia odotuksia viennin ja sen myötä tuotannon kohoamisesta 3 kk aikajänteellä kuitenkin yrityksistä löytyy.

Barometrin tiedonkeräys on toteutettu aikaan, jossa näkyvät sekä Suomen lakkojen, että kevään sovitun palkankorotuksen rankat ensi vaikutukset, kenties myös sähkön, polttoaineiden ja raaka-aineidenkin hintapaineet. Näistä johtuen muovituotevalmistajat näkevät ennestäänkin rasittuneen kannattavuutensa ohenevan entisestään. Henkilöstöä saatetaan ennemmin joutua alalla lomauttamaan kuin lisäämään.

Epätasapainoisen julkisen talouden korjaamiseksi esitetyt välttämättömät säästöt ja veronkiristykset voivat hieman pidemmällä aikajänteellä latistaa kotimaan kuluttajien halua ja mahdollisuuksia hankkia uusia muovituotteita.

Haasteita riittää. Ratkaiseva kysymys on, lähtevätkö elpyminen ja kulutuskysyntä maailmalla liikkeelle neutraloiden toivottavasti täällä jarruttavat negatiiviset pidäkkeet

Takaisin