Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Ämpäristöteko saavutti tavoitteensa

Ämpäristöteko saavutti tavoitteensa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 7.3.2024

Vuonna 2024 erillinen kova muovin vastaanotto -päivä eli Ämpäristöteko ei ole enää tarpeen eikä aiemmassa muodossa oikein edes mahdollinen. Kiertotalous edistyy jo muutoinkin. Ihan kaikki keskittyminen ja työpäivät yrityksissä laitettava nyt ydintehtäviin ja normaaliin työhön. Kierrätämme nyt keräysämpärin seuraaviin käsiin. Kiitos kaikille, jotka tähän vuosien varrella osallistuitte. Muovien kierrätys jatkukoon ja kehittyköön yhä. Kaikki vuosien kokemus ja materiaali ovat tallessa ja osa koottu vielä www.muovikuuluukiertoon.fi sivustolle.

Muoviteollisuus ry käynnisti maailman ympäristöpäivänä 5.6.2019 Ämpäristöteko -traditiopäivän, jossa kerättiin kovaa muovia kierrätykseen. Tavoitteena oli saada tämä silloin heikosti hyödynnetty muovivirta kuluttajilta paremmin kierrätykseen, toimia tempauksella muutoksen airuena.

Ämpäristöteko-päivät onnistuivat tavoitteessaan yli odotusten. Niitä järjestettiin vuosittain monilla paikkakunnilla innokkaasti. Saimme hyvää raaka-ainetta kierrätykseen. Ihmiset osallistuivat ja muovialan tekijät saivat osallistua yhdessä tähän hyvään asiaan.

Puoli vuosikymmentä aloituksesta voidaan todeta ämpäristeosta tulleen jo monella paikkakunnalla jatkuvaa palvelua. Kovaa muovia voi viedä alueen kunnallisiin aluekeräyspisteisiin melkein koko Etelä-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja monella muullakin alueella pientä vastaanottomaksua vastaan. Yhtään muovia ei enää ole tarpeen viedä kaatopaikoille, jotka käytännössä ovatkin muoveilta suljetut.

Muovien materiaalikierrätyslaitoksia on tulossa lisää. Muoviteollisuus ry:ssä toivomme, että nekin paikkakunnat, joissa ei tällä hetkellä ole muuta, kuin pakkausmuovien erilliskeräilyä, ryhtyisivät viimeistään uusien laitosten kunnolla startattua suunnittelemaan laitosten tarvitsemien muovien reitittämistä materiaalikiertoon sen sijaan, että muovi palaa energiaksi, mikä toki sekin on tärkeää.

Vuonna 2024 emme enää tempaise erillistä Ämpäristötekoa. Nyt on keskityttävä muuhun päivittäiseen selviytymiseen ja työhön. Kevään lakotkin ovat kiristäneet taantumaa sekä heikentäneet mahdollisuuksia irrottaa teollisuudesta ihmisiä päiväksikään opastamaan kierrätyksessä vastaanottopaikolla.

Kierrätämme nyt keräysämpärin seuraaviin käsiin. Kiitos kaikille, jotka tähän vuosien varrella osallistuitte. Muovien kierrätys jatkukoon ja kehittyköön yhä.

Kaikki vuosien kokemus ja materiaali ovat tallessa ja osa koottu vielä www.muovikuuluukiertoon.fi sivustolle.

Takaisin