Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Varovaisen toiveikas maaliskuu muoviteollisuudessa

Varovaisen toiveikas maaliskuu muoviteollisuudessa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 6.3.2023

Vuoden 2023 ensimmäinen vuosikuudennes on nyt tehty. Muoviteollisuuden tilanne on seurannut yleistä melko alavireistä ja osin sekavaakin talouskehitystä.

Keskitalvi Suomessa on yleensäkin monella muovituotteita tarvitsevilla asiakassektorilla hiljaisinta aikaa. Tuotannoissa tehdään jo kuitenkin täyttä häkää monia kesän ja syksyn tuotteita, kuten maatalous- ja rakennusmuoveja, kotimaisia kotitaloustuotteita marjasadon keräämiseen, pakastamiseen ja niin edelleen.

Suomen satama- ja kuljetuslakkojen aiheuttaman häiriöiden selvittämisen arvioidaan kestävän vielä pitkälle maaliskuuhun vaikka tavara taas kulkee. Yli puolet muovituotteistamme menee täältä vientiin ja samoin yli puolet raaka-aineista ovat tuontia. Muoviteollisuus on hyvin kilpailtu ala maailmalla. Kuukauden päästä valittavaan uuteen eduskuntaan ja siitä muodostettavaan uuteen hallitukseen tietysti kohdistuvat ennakkotoiveet toimintaedellytystemme johdonmukaisesta vahvistamisesta nimenomaan Suomessa.

Nousseiden kustannusten saaminen loppuasiakkaalta on nyt entistä tärkeämpää. Suomi on virallisesti teknisessä taantumassa, mikä ei lainkaan helpota tätä kannattavuuden ja selviytymisemme avaintehtävää.

Muovien saatavuus on ollut nyt maailmalla hyvä. Muutkin komponenttien ja rahtien pullonkaulat ovat helpottuneet. Venäjän sanktioiden ja sodan vaikutuksia on onnistuttu minimoimaan sekä korvaamaan muualla. Muovituotannon suunniteltuja ja ilmoitettuja huoltoseisokkeja on tiedossa vasta kesällä ja loppuvuonna, myös Suomessa.

Globaalit kysyntänäkymät teollisuudessa nähdään loppuvuotta kohti kohenevina, joskin esimerkiksi Saksan muoviteollisuudessa optimismi on muita aloja varovaisempi. Saksassa on 2023 alussa ilmoitettu useiden tuhansien muovejakin sivuavien tuote- ja laitevalmistuksen työpaikkojen vähentämisestä ja siirtämisestä pääosin Aasiaan. Syyt tähän ovat moninaiset: Energian ja työn hinta sekä myös työvoiman saatavuusongelmat.

Hyvää tuoretta tilastotietoa ei vielä tässä vaiheessa ole oikein saatavilla vuodesta 2023. Suomessa Muoviteollisuus ry seuraa alansa kehitystä niin tarkoin kuin mahdollista myös huoltovarmuuden kannalta.

Maassamme toimii edelleen yli 500 muovituoteyritystä ja niissä tekee työtään yli 10 000 ihmistä valmiina reagoimaan kaikkiin asiakastarpeisiin koti- sekä vientimarkkinoilla. Hallitsemme maassamme kaikki muovien työstötekniikat ja olemme monessa niissä vieläpä maailman huippua. Ilman panostusta tekniseen koulutukseen ja muihin alamme perusedellytyksiin, valmistavan teollisuuden terävin suorituskyky häviää Suomessa alle 10 vuodessa eläköitymisen ja näivettymisen myötä.

Takaisin