Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovi tuottaa ällistyttävän paljon pelivaraa budjettiin

Muovi tuottaa ällistyttävän paljon pelivaraa budjettiin

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 19.9.2023

Muovituotteet tuovat suoraa tuloa ja isosti välillistä hyötyä valtion kassaan. Eniten saamme hyötyä, mikäli muovi jalostetaan Suomessa.

Näin budjettilaadinnan alla tulee mieleen kysymys, miten Suomen valtion taloustilanne, varainkäyttö ja -hankinta vaikuttavat täällä toimivaan yli 500 muovituoteyritykseen, joissa on yli 10 000 ihmistä töissä. Kun katsoo maita, joissa muovituotevalmistus erityisesti kukoistaa, ei menestyksen avain ehkä niinkään ole tulonjako tai valtionavustukset vaan yleensä tuottavan yrittäjyyden laaja kannustaminen ja erilaisten kitkatekijöiden, kuten ylettömän byrokratian ja holhousmentaliteetin poisto.

Toki Suomen taloustilanne monin tavoin vaikuttaa täällä tuottamisen mielekkyyteen. Muovituotteita sinänsä voidaan valmistaa käytännössä kaikkialla maailmassa eikä niillä ole sillä tavoin omaa suosikkikotimaata. Meidän on tehtävä päätöksiä ja toimia, joiden myötä mahdollisimman moni tarvittava muovituote on suomalainen.

Valtio eli me rahoittamme yhteiskunnan infrastruktuuria, joka mahdollistaa ylipäätään sen, että täällä on ihmisiä järjestäytyneenä populaationa harjoittamassa elinkeinojaan. Muovituotevalmistuksen tarpeet eivät infran suhteessa ole suuren suuret: Yhteiskuntarauhaa, turvattua sähkönsaantia, toimivat liikenneyhteydet ja riittävä koulutus mahdollistamaan valmistusosaamisen.

Suomessa valmistetut muovit ja muovituotteet tuottavat suoraan valtion ja kuntien kassoihin paljon veroja. Välillisesti työnä ja tuotteina tuotto on varmasti enemmän, mitä on alamme noin 4 miljardin euron liikevaihto. Lisäksi muovipakkauksista tilitetään jopa jätteenä 70 M€ EU-jäsenmaksua ja ensi vuodesta kunnat aikovat kerätä muovisista SUP-tuotteista tuloja elinkeinoelämältä 10…25 M€/a. Mikäli paikallisverot kohdistuvat voimalla vain paikalliseen valmistajaan, win win -yhtälö ei enää toimi. Tällöin paikallisen on pakko lopettaa toimintansa eikä se voi tarjota työtä tai tuottaa veronmaksukykyä maahan. Tämä on huomattu naapurimaa Ruotsissa, joka lopettaa eniten heidän omia yrityksiään rangaisseen muovikassiveron.

Suurin muovien vaikutus valtion taloudelliseen suorituskykyyn kuitenkin on kokonaisedullisuus ja sen myötä saavutettava taloudellinen liikkumatila pitkälläkin tähtäimellä: Hyvinvointijalanjälki. Muovit suojaavat, säästävät ja mahdollistavat tuotteina yhteiskunnan kriittiset toiminnot niin, että kaikkea muuta resurssia säästyy.

Ilman oikeita muoveja täällä ei teknisesti toimisi nykyaikainen terveydenhoito, vesihuolto, energia- tai elintarvikejakelu, tietoliikenne eikä paljon mikään muukaan. Vaikkapa paljon esillä ollut alemman tieverkon kunnostus edellyttää hyviä muoviputkijärjestelmiä tien oheen, jotta kunnostuksesta on vastaava pidempiaikainen hyöty.

Takaisin