Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Liikevaihto muovituotteiden valmistuksessa laskee

Liikevaihto muovituotteiden valmistuksessa laskee

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 9.9.2023

Muovituotevalmistus seuraa yleistä talouskehitystä. Huippuvuodet 2021-22 ovat enää muisto vain. Tuleeko uutta nousua, edes lievää sellaista?

Muovituotevalmistuksen (TOL 222) liikevaihto luisunut alas lähes koko alkuvuoden 2023. Ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihto oli 9,2 % alemmalla tasolla kuin vuoden 2022 sama jakso.

Tammikuussa 2023 mitattiin vielä jopa lievää kasvua, mutta siitä eteenpäin on tultu alas. Ei romahdusmaisesti, mutta esim vuoden 2023 toinen neljännes oli 14 % vuoden 2022 vastaavaa alemmalla tasolla.

Kun vuoden 2022 alku oli liikevaihdollisesti tämän vuosituhannen huippua, pudotaan nyt todennäköisesti vuonna 2023 merkittävästi matalammalle tasolle. Liikevaihtoakin enemmän yrityksiä huolettaa uusien tilausten ja kysynnän vähyys sekä vähyyden alas vetämä kannattavuus.

Asiakasalueiden ja yritysten väliset erot alkavat suhdannekäänteen syventyessä erottua voimakkaasti.

Muoveista ainakin PS ja PVC maailmalla ovat jo kallistumassa. Pörssisähkö sahaa vieläkin vinhasti ylös ja alas.

Syksyn 2023 aikana kysyntää saattaa piristää asiakkaiden varastojen hupeneminen sekä inflaation ja korkojen nousun hidastuminen. Aasia ja etenkin Kiina on painoarvoltaan yhä valtava, mutta kehitykseltään myös yhä arvoituksellisempi.

Takaisin