Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Suomen muoviteollisuus toimii maailmanlaajuisesti

Suomen muoviteollisuus toimii maailmanlaajuisesti

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 31.7.2023

Miltä vaikuttaa vuoden 2023 jälkipuolisko muovituotevalmistuksessa? Yleinen maailmantalouden alavire ja asiakassektoreiden tila eivät voi olla kokonaan näkymättä Suomen muoviteollisuudessa. Odotusta on ilmassa.

Tunnelmat ovat odottavia ja kaikki tuntuvat jopa ylivarovaisilta. Varovaisuus näkyy muun muassa tuotannon turvaavan tilauskannan nopealla putoamisella vuoden takaisesta yli 3 kuukaudesta hyvin ohueen nykyiseen 1,44 kuukauteen. Muutama yrityslopettaminen on tapahtunut, mutta moni muoviyritys on myös noussut parhaaseen luottoluokkaan ja tehnyt olosuhteet huomioiden jopa hyvää tulosta. Erityisenä valopilkkuna on vienti. Se kannattelee paljolti nyt muoviteollisuuttamme ja siellä on paljon patoutunutta tilaustarvetta, kunhan Euroopan lomakausi päättyy. Isoimmat huolet kysynnän vaimeuden lisäksi liittyvät heikkoon kannattavuuteen.

Alkuvuoden 2023 aikana muoviteollisuudessa on tapahtunut suhteellisen paljon yrityskauppoja ja muita -järjestelyjä Suomessa sekä maailmalla. Muoviraaka-ainepuolella odotellaan vielä hyvin isoja globaaleja fuusioita, uusjakoja, jotka toteutuessaan loisivat uusia jättimäisiä toimittajia. Nämä ovat kansallisiin vaatimuksiin ja markkinasirpaloitumiseen nähden immuuneja, pystyvät vastaamaan parhaiten valtavaan säätelyyn ja ovat niin sanotusti ”liian isoja tapettaviksi”. Sellaisten uusien megayritysten kautta harveneva toimittajajoukko tuo PK-valtaiselle tuotevalmistukselle omat haasteensa. Moni regulaattori ei edes ymmärrä tällaista arvoketjun rakennetta. Lähes kaikki säätelypaine kohdistuu vain kotimaan valmistukseen ja kulutukseen.

Takaisin