Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Tie auki kohti hyvää muovista huomista Suomessa

Tie auki kohti hyvää muovista huomista Suomessa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 5.4.2023

Suomen kansalliset eduskuntavaalit takana, NATO-jäsenyys hyväksytty, sähköä riittää taas, työrauha sovittu useimmille aloille. Koittaako talouden kevät nyt? Miltä näyttää maamme muoviteollisuuden, yli 10 000 ihmisen ja 500 yrityksen tulevaisuus tässä uudessa tilanteessa?

On todettava, että vakauden ja ennustettavuuden tekijöitä on nyt todellakin paremmin näkyvissä kuin oli vuoden alussa. Muoviyritysten tilanteet vaihtelevat samojenkin tuoteryhmien sisällä, kuten yleensä markkinataloudessa kuuluukin olla. Isoimmat sopeutukset alalla ovat ajoittuneet vuodenvaihteeseen 2022-23. Nousukausi 2021-22 on jäänyt taakse, mikä tunnelma on läsnä kaikkialla vaikka pidemmän ajan näkymä muutoin tuntuu arvoitukselta.

Yleisesti maailmalla odotukset tuntuvat kohenevan ja asiakkaat varovaisesti taas aktivoituvan. Raaka-ainehinnatkin ovat vahvistuneet. Nyt meidänkin tulee saada talouden ja rakentamisen pyörät pyörimään aidosti ja kitkatta. On reagoitava, juostava nopeammin, toimittava fiksummin kuin kilpailijamme, joilla yhä monilla on ongelmia, moni on jo menossa kohti uusia markkinoita meidän edellä.

Muoviteollisuus toivoo, ettei maan johdon toimin lisätä valmistavalle teollisuudelle lisäkustannuksia, jotka karkottavat yrityksiä Suomesta, kuten väistyvän hallituksen aikana paikoin tehtiin. Tulee mahdollistaa - jopa rohkaista - elinkeinotoimintaan ryhtyminen sekä täällä että vientimarkkinoilla. Tämä ei ole ristiriidassa julkisen talouden tasapainottamisen ja välttämättömän sopeuttamisen kanssa, se on suorastaan niiden ja kestävyyden edellytys.

Muovit ovat hyvinvoinnin parhaiten takaava materiaaliryhmä.

Takaisin