Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuuden alkuvuosi 2023

Muoviteollisuuden alkuvuosi 2023

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 16.2.2023

Hieman ristikkäistä viestiä muoviteollisuuden nykyvedosta tulee eri puolelta maailmaa.

Aasiassa muovien kysyntä jatkunut alkuvuonna 2023 vaimenevana. Odotuksia nousuun loppuvuotta kohti on, ellei jotain uutta ikävää yllätystä ilmaannu.

USAssa sen sijaan raportoidaan koko ajan paranevasta kysynnästä ja sen mukana myös muovien hintanousuista. Eurooppa ja Suomi sen osana lienevät tässäkin jossain välimaastossa. Tuotesektoreiden ja yritysten väliset erot ovat isoja.

Akuutti energiakriisi näyttää maassamme toistaiseksi ohitetulta.

Fyysistä työtä muovituotevalmistuksessa edelleen tarvitaan suhteessa merkittävästi ja sen hinta tunnetusti nousee nyt 2023-24 useita prosentteja TES-ratkaisun myötä.

AKT:n lakot ovat kustannusnousun lisäksi heikentämässä luottamusta Suomeen ja toimitusvarmuuksia sekä asiakkaiden suuntaan että raaka-ainesaatavuuden kannalta. Lisäksi joihinkin muovituotteisiin Suomessa on tulossa kansallisia ns SUP-maksuja ensi vuonna 2024. Nämä siis aika puhtaasti kotimaisia vahingollisia toimintoja.

Yleensä vuoden 1. neljännes muoviteollisuudessa on suuntaa hakeva ja edellisen vuoden tilaukset ulottuvat sille. Todellinen vuosisuhdanne paljastuu vasta myöhemmin keväällä,jos ja kun vaikkapa rakentaminen pääsee vauhtiin.

Tänä vuonna Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen ja inflaatio varmasti omaavat ison merkityksen koko talouskehitykseen.

Turkin ja Syyrian järkyttävä maanjäristys ei aiheuttanut suoraa mainittavaa muovituotannon tuhoutumista, mutta kaupunkien jälleenrakennus kyllä nostaa tarvetta moniin muovisiin rakennustuotteisiin kuten putkiin ja vastaaviin. Toivottavasti myös Ukrainassa päästäisiin pian jälleenrakentamaan ihmisille toimivaa infrastruktuuria.

Takaisin