Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Tuulisia vuosia edessä ja takana

Tuulisia vuosia edessä ja takana

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 22.1.2023

Muovien ja niistä kotimaassa tuotteita jalostavien yritysten avulla tulemme selviämään monesta kiperästä tilanteesta. Muovi turvaa tulevaisuuden. Turvataan me kannattava ja osaava tekeminen täällä..

Vuosi sitten tähän aikaan eli tammikuun 22. päivä vuonna 2022 meillä oli Suomen muovituoteteollisuudessa saatu juuri 1 vuoden työrauhan takaava TES. Optiona oli vielä toinenkin vuosi 2023, jossa emme kuitenkaan onnistuneet saamaan jatkoa. Työvoimakustannukset alallemme nousivat vuosi silloin sen 2 % plus sivukulut. Edessä olevan vuoden piti olla hyvä tasainen, koronasta ulostulon vuosi, mutta toisinpa kävi. Heti alkuun leimahti sota, pakolaisuus, pelko ja raaka-aine- ja energiahintahurlumheit. Eikä koronakaan luotamme poistunut. Nyt, vuotta myöhemmin, olemme etenemässä kohti taantumaa. Taantuman onneksi ennustetaan olevan lyhyt. Oikein hoidettuna se voi ohittaa ainakin osan markkinoista kokonaan.

Euroopan muovituoteteollisuus auttoi ihmisiä selvitymään vuoden 2022 läpi. Onnistuimme pitämään kurjuutta lieventävien muovituotteiden valmistuksen pääosin käynnissä. Venäjästä irtauduttiin pakotteiden mukaisesti ja Ukrainaa avustettiiin. EU:n muovituotannon arvioidaan laskeneen volyymeissä vain noin 0,4 %. Kohonneiden kustannusten myötä Suomenkin tuotevalmistajat olivat pienenevien katteiden kurimuksessa, kun isoilla muovitoimittajilla ei ole ollut sen suhteen niin kiperä tilanne. Toki kaasun ja sähkön hinta vaikutti heihinkin eikä EU säästynyt muovien tai niiden valmistusainelinjojen sulkemiselta. Eniten Euroopan epävakaisuuteen heilauttanut tilanne näkyi siinä, että lähes kaikki uudet isot muovi-investoinnit tehdään nyt muualle, etenkin USAan ja Aasiaan.

Jos jokin tuotanto EU:ssa on kriisivuosina kiihtynyt, niin se on säädösten tuotanto. Muoveihinkin kohdistuu niin paljon uusia yksityiskohtaisia regulaatioita, ettei oikeastaan kellekään ole enää helppoa niitä kaikkia noudattaa. Jäsenvaltiot eivät niitä valvo tai noudata enää harmonisesti. Valvonta ei vaan ole oikein mahdollista laajuus ja osin ristiriitaisuus huomioiden. Parhaiten tuntuvat pärjäävän ne valmistajat, ketjut ja alueet, jotka osaavat noudattaa tuotevaatimuksia juuri riittävän kevyellä otteella, eivät liian pedantisti. Tämä on aikamoinen vahinko. Yhtenäismarkkinat ja pan-eurooppalaisuus jopa lainkuuliaisuus alkavat olla enää onttoja vakiolauseita EU-säädöksissä. Pienen ja keskisuuren toimijan asema suhteellisesti jätteihin tällöin heikkenee.

Tuulivoiman muovit hyötykäyttöön

Vihreä siirtymä ja sen osana tuulivoimaloiden rakentaminen lisää mm komposiiittien ja ristisilloitettujen muovikaapeleiden tarvetta - myös niden käytön jälkeistä hyöydyntämistarvetta.

Muoviteollisuus ry:n ja sen komposiittijaosto haluavat olla edelläkävijä ja olimme mukana ympäristöministeriön rahoittamassa komposiittituotevalmistuksen tuotantohylyn hyötykäyttöhankkeessa nimeltään Kimura. Saimme siinä mukavasti auki uusia malleja aiemmin kaatopaikalle tai polttoon menneen hartsin ja lujitteen seoksille. Kimurassa ne kerätään nyt ympäri Suomen yhteen, rouhitaan ja homogenisoidaan sementtiteollisuuden syöteaineeksi, missä hartsi tuottaa energiaa ja lujite sekä täytteet jäävät sementin raaka-aineiksi. Tästä on hyvä kasvattaa sekä volyymeja, että tutkia vaikka uusia kaupallisia kierrätysmuotoja. Tulevaisuudessa tuulivoimaloiden lavat, ajoneuvot ja monet muut muovituotteet sitten elinkaarensa päässä tarvitsevat näitä jäteratkaisuja.

Olemme todella paljon Muoviteollisuus ry:ssa pohtineet viime vuodet Suomen muoviteollisuuden tulevaisuutta. On kohdattu ja ihmetelty yhteiskunnan, jopa muutaman elinkeinoelämän sektorin itsensä, aika penseää asennetta koko kotimaiseen kappaletavaravalmistukseen, muovipakkauksiin ja yritystoimintaan yleensä. Negatiivinen asenne vaikkapa menestyvässä Tanskassa vallitsevaan verrattuna on meillä sangen iso ja ilmeinen. Edelleen Suomessakin kuitenkin on satoja hienoja kehittyviä firmoja sekä hyvin monipuolista ja mittavaa muovien jalostustoimintaa. On rohkeita investoivia yrittäjiä firmoineen. Muoviyrityksiä on yli 500 ja niissä runsaat 10 000 ihmistä töissä.

Takaisin