Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Suomen muoviteollisuuden liikevaihto nousi koko viime vuoden

Suomen muoviteollisuuden liikevaihto nousi koko viime vuoden

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 16.3.2022

Hyvää lupaava oli vuoden 2021 Suomen muoviteollisuuden kehitys. Tilastokeskuksen tilastoluvut ovat tulleet ja kertovat vuoden mittaisesta kasvusta.

Suomen muovituotevalmistus ehti käydä ennätyskasvussa vuoden 2021 lopulla.

Tilastokeskuksen liikevaihtotilastot sisältävät kaikki alamme kotimaiset yritykset. Tilasto myös valitettavasti tulee aina muutaman kuukauden myöhässä, mikä erityisesti nyt on harmillista. Joka tapauksessa historiaan jää, että muovialan liikevaihto oli koko 2021 vuoden kiihtyvässä kasvussa. Näin reipasta nousua ei taida muoviteollisuushistoria tuntea. Vuosien 2007-08 lasku kyllä oli saman mittaluokan pudotus.

On kuitenkin muistettava 2021 noususta paljon selittyvän sillä, että kasvaneita tuotantokustannuksia onnistuttiin hetken siirtämään loppuhintoihin. Ja tietysti taustalla oli orastanut koronasta irtautuminen, varastojen täyttö, projektien uudelleen käynnistymiset ja vastaavat rekyylit.

Tällä hetkellä maaliskuussa 2022 tilanne voi olla kovin toisenlainen yrityksissä. Kentällä vallitsee erittäin sekava tilanne, jossa on ollut pakko aloittaa YT- ja muita neuvotteluja, miettiä kuumeisesti selviytymistapoja maailmantalouden hurjissa pyörteissä.

Mikäli sekasorto ei kasva, huhtikuun alussa saattaa muodostua jonkinlainen kovempi pohja arvioida loppuvuotta 2022. Tällöin normaalisti on sovittu toisen kvartaalin päteviä raaka-aine- ja tuotetoimituksia. Tyypillinen suomalaisen muoviteollisuuden tuotannon turvaama tilausnäkymä on ollut keskimäärin vajaa kvartaali. Nyt tuskin tämä lainalaisuus ihan tulee pätemään.

Takaisin