Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

SFS-standardi polyeteenistä valmistetuille peltosalaojaputkille

Kari Kuivalainen (kari.kuivalainen a plastics.fi), 3.3.2022

Peltojen salaojituksessa on jo kauan yleisesti käytetty PVC-salaojaputkijärjestelmiä. Markkinoilla on jonkin aikaa ollut myös polyeteenistä valmistettuja peltosalaojaputkia. Muoviteollisuus ry:n putkijaoston johdolla on nyt käynnistetty työryhmätyö peltosalaojitukseen käytettäviä PE-salaojaputkijärjestelmiä koskevan SFS-standardin laatimiseksi.

Suomessa on käytössä pääosin PVC:stä valmistettuja peltosalaojaputkia. Polyvinyylikloridi (PVC) -putkille on voimassa standardi SFS 5211 ”Muoviputket. PVC-salaojaputkijärjestelmä peltosalaojitukseen”. PVC-peltosalaojaputkille on mahdollista hakea FI-merkistä tunnistettavissa oleva Kiwa Inspectan tuotesertifiointi.

Markkinoilla on jonkin aikaa ollut myös osin kierrätysmateriaalia käyttäen polyeteenistä valmistettuja PE-peltosalaojaputkia. Niille ei ole vielä olemassa standardia eikä niille voi hakea tuotesertifikaattia. Alan edustajat ovat ehdottaneet standardin ja tuotesertifioinnin mahdollistavan sertifiointiperusteen laatimista.

Salaojayhdistys ry, Muoviteollisuus ry ja putkiteollisuuden edustajat ovat 24.2.2022 perustaneet työryhmän, jonka tehtävänä on laatia SFS-standardi PE-peltosalaojaputkille. Standardin työnimi on ”Muoviputket. PE-salaojaputkijärjestelmä peltosalaojitukseen”. Työryhmä toimii nimellä ”Peltosalaojaputkien standardisointiryhmä”.

Standardisointityön vetovastuussa on muoviputkien standardisoinnin toimialayhteisönä yhteistyössä SFS:n kanssa toimiva Muoviteollisuus ry. Työryhmän puheenjohtajana toimii Muoviteollisuus ry:n putkijaoston johtoryhmän jäsen Anders Andtbacka Uponor Suomi Oy:stä ja sihteerinä putkijaoston asiamies Kari Kuivalainen.

Työryhmän muut jäsenet ovat Jaakko Valkonen, Meltex Oy Plastics; Petteri Manninen, Rotomon Oy; Annamaija Naula-Iltanen, Inspecta Sertifiointi Oy; Seppo Hihnala, Maveplan Oy; Jouko Nissinen, Salaojaurakoitsijat ry ja Helena Äijö, Salaojayhdistys ry.

Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää osoitteeseen: kari.kuivalainen a plastics.fi tai helena.aijo a salaojayhdistys.fi

Takaisin