Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuuden talous-, ympäristö- ja turvallisuusasiat jiirissä 22.2.2022

Muoviteollisuuden talous-,  ympäristö- ja turvallisuusasiat jiirissä 22.2.2022

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 22.2.2022

Tuotekysyntä hyvä. Toimitusvarmuus ja kannattavuus voisivat olla parempia. Maailman muoviroskaantumista kuriin sopimuksin. Kemikaaliturvallisuudessa tarkennusta.

Muoviteollisuuden tuotteiden kysyntä maailmalla jatkuu edelleen hyvänä. Niin tosin jatkuu myös kustannusten nousu.

Komponenttien saatavuusongelmia esiintyy yhä asiakasketjuissa kuten autoteollisuudessa. Toimitusmyöhästymiset ketjussa alkavat olla jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Nämä johtuvat yhä logistiikan, etenkin satamien solmuista, sillä isoja muovien tuotantolaitosten alasajoja ei ole ilmoitettu, vaikka sääolot ja epidemiatilanne periaatteessa voisivat sellaisiakin nyt tuottaa.

Kiinalainen uusi vuosi ja olympialaiset ovat takana ilman pelättyjä vaikutuksia markkinoihin, mutta Venäjää kohtaavia pakotteita harkitaan. Jälkimmäisen toimen merkitys Euroopan muoviteollisuuden suuntaan jää nähtäväksi.

Meriroskataistelu edellyttää globaalia sitoutumista

Muovien ympäristöalueella kiertotalouden kehittyminen jatkuu melko tasaisena. Juuri nyt korkea muovien hintataso sekä asiakasimu vetävät myös kierrätystä ylös. Uusia laitoksia valmistuu maailmalla sekä perinteiseen että uusiin muovien kierrätystekniikoihin perustuen.

YK:n ympäristöjärjestö UNEP on nyt helmikuussa mahdollisesti saamassa aikaan kaivatun, pitkään neuvotellun globaalin meriroskaamista vastaan suunnatun valtiosopimuksen.

Muovien kemikaaliturvallisuusvaatimukset kiristyvät

Terveys- ja turvallisuusalueella merkittävä muutos saattaa olla eräiden muovien monomeerina ja osin myös lisäaineena sekä väreissä käytetyn bisfenoli-A:n (BPA) altistuksen raja-arvojen merkittävä kiristys muun muassa elintarvikekontaktisäädösten alueella. On vielä hieman epäselvää, miten esitetyn tasoisiin arvoihin etenkin epokseissa ja polykarbonaatissa voidaan päästä. EU:n kemikaalilainsäädäntö kehittyy jatkuvasti myös muovien osalta.

Takaisin