Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Kauhujen vuosi 2022 jää taakse - Mitä odottaa edessä?

Kauhujen vuosi 2022 jää taakse - Mitä odottaa edessä?

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 13.12.2022

Vuodesta 2022 piti tulla maailmassa koronasta toipumisen vuosi. Sen sijaan siitä tuli monille syvenevästi ikävä vuosi. Muoviteollisuuskin sai ikävyyksistä osansa, mutta ennen kaikkea se pehmensi muiden kurjuutta.

Muovit auttavat ihmisiä selviytymään lähes kaikissa tilanteissa. Ne ovat kriittinen materiaaliryhmä ja erottamaton osa ruoka-, vesi- ja energia- ja terveydenhuoltoa. Suuresta positiivisesta merkityksestä huolimatta vuonna 2022 muovien käyttöä myös kyseenalaistettiin. Paljolti arvostelun kärki on muovien yleisyydessä sekä siinä, että sitä koetaan joutuvan ympäristöön kontrolloimattomasti.

Muovien kysynnän Euroopassa arvellaan käytännössä laskevan vain vähän eli 0,4 % vuodesta 2021 vuoteen 2022. Muovien valmistusta ja jalostusta täällä ovat rasittaneet ensin raaka-aineiden ja sitten vuoden loppua kohden sähkön hintojen nousu. Nämä ovat normaalin muovituotevalmistuksen kaksi suurinta kustannustekijää. Ne myös työn hinnan ohella ruokkivat inflaatiota.

Suomessa muovituotevalmistus kohtaa paljon samoja haasteita kuin muuallakin. Omat selviytymisvahvuutemme liittyvät luotettavuuteen, innovatiivisuuteen sekä kykyyn vastata ketterästi asiakastarpeisiin. Suomessa muovien käyttö on keskimääräistä vastuullisempaa ja hallittua.

Muoviteollisuus on valmis Ukrainan jälleenrakentamiseen ja humanitaariseen apuun. Suomesta olemme osallistuneet useisiin eri avustus- ja jälleenrakennustilaisuuksiin.

Kiinan kehitys on tällä hetkellä varsin huolestuttava. Kysyntä laskee ja koronaalto nousee. Kiina kuitenkin on ja pysynee muovialan vahvana kehitysalueena. Markkinan mittakaava siellä ylittää jo muut talousalueet.

Muoviteollisuus Suomessa katsoo, että nyt jos koskaan, meidän tulee suunnata hankintoja kotimaahan tai muutoin lähialueille. Muovialan koulutukseen ja muovien oikeaan käyttöön on panostettava. Silloin olemme kriiseissä ja normaaliasioissa vahvempia.

Takaisin