Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

PE-peltosalaojaputkia koskeva SFS-standardi lausuntokierroksella

Kari Kuivalainen (kari.kuivalainen a plastics.fi), 13.10.2022

Muoviteollisuus ry:n putkijaoston johdolla keväästä 2022 alkaen työskennellyt Peltosalaojaputkien standardisointiryhmä on saanut valmiiksi luonnoksen standardiksi ”SFS 7509 Muoviputket. PE-salaojaputkijärjestelmä peltosalaojitukseen”. Tämä aivan uuden standardin luonnos on laadittu toimialan aloitteesta koskemaan polyeteenistä (PE) valmistettuja järjestelmiä. Luonnos on parhaillaan lausuntokierroksella, jonka lausuntoaika päättyy 16.11.2022.

Nyt lausuntokierroksella on luonnos aivan uudeksi standardiksi, joka on tarkoitus ottaa käyttöön polyeteenistä (PE) valmistetuille peltosalaojituksen putkijärjestelmille. Lausuntoja ”SFS 7509 Muoviputket. PE-salaojaputkijärjestelmä peltosalaojitukseen” -standardiluonnoksesta toivotaan saatavan kaikilta aiheesta kiinnostuneilta. Muoviteollisuus ry:n putkijaosto toteuttaa lausuntokierroksen yhteistyössä Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n kanssa. Lausunnon voi antaa SFS:n ylläpitämässä Lausuntopyyntöpalvelussa osoitteessa lausunto.sfs.fi. Lausuntoaika päättyy 16.11.2022.


Luonnos SFS 7509 lausuntokierroksella


Standardiluonnosta koskevat lausunnot käsitellään luonnoksen laatineessa Peltosalaojaputkien standardisointiryhmässä. Muoviteollisuus ry:n putkijaosto on vetänyt toimialan aloitteesta käynnistettyä työryhmän toimintaa keväästä 2022 alkaen. Seuraavaksi ryhmä ensin tutustuu mahdollisiin lausuntoihin ja sitten niitä tarpeen mukaan hyödyntäen viimeistelee luonnoksen julkaisuvalmiiksi. Tämä standardisointihanke valmistuu, kun putkijaosto toteuttaa yhteistyössä SFS:n kanssa valmiin standardin julkaisun.

Toimialalla on jo vuosikymmenien ajan ollut käytössä PVC-peltosalaojaputkijärjestelmiä koskeva standardi ”SFS 5211 Muoviputket. PVC-salaojaputkijärjestelmä peltosalaojitukseen”. Nyt luonnosteltu standardi SFS 7509 ja käytössä oleva standardi SFS 5211 eroavat toisistaan sekä putkimateriaaleja polyeteeni (PE) ja polyvinyylikloridi (PVC) että tuoteominaisuuksia koskevien vaatimustensa osalta.

Toimialan edustajien tavoitteena on saada alalle pian uuden standardin SFS 7509 julkaisun jälkeen tarjolle myös tuotesertifiointipalveluja, joissa käytetään vaatimusdokumenttina standardin vaatimuksia soveltavia sertifiointiperusteita.

Peltosalaojaputkien standardisointiryhmän puheenjohtajana toimii Muoviteollisuus ry:n putkijaoston johtoryhmän jäsen Anders Andtbacka Uponor Suomi Oy:stä ja sihteerinä putkijaoston asiamies Kari Kuivalainen. Työryhmän muut jäsenet ovat Jaakko Valkonen, Meltex Oy Plastics; Petteri Manninen, Rotomon Oy; Annamaija Naula-Iltanen, Inspecta Sertifiointi Oy; Seppo Hihnala, Maveplan Oy; Jouko Nissinen, Salaojaurakoitsijat ry ja Helena Äijö, Salaojayhdistys ry.

Tieto lausuntokierroksesta on julkaistu myös Salaojayhdistyksen uutiskirjeessä osoitteessa www.salaojayhdistys.fi/2022/09/uutiskirje-2022-syyskuu/

Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää osoitteeseen: kari.kuivalainen a plastics.fi tai helena.aijo a salaojayhdistys.fi

Takaisin