Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuus hallituksen budjettiriihestä

Muoviteollisuus hallituksen budjettiriihestä

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 1.9.2022

Muovit ovat laaja ja resurssitehokas materiaaliryhmä, joita ilman terveyden- tai energiahuolto tai moni muu kriittinen yhteiskunnan toiminto ei ole mahdollista. Muovit antavat jossain määrin myös taloudellista liikkumatilaa jyrkissäkin kustannusnousuissa. Valtiokaan ei käytännössä toimisi lainkaan ilman oikeita muoveja oikeassa käytössä.

Hallituksen viimeinen budjettiriihi on samalla kriisiajan ja vaalien alusajan budjetti. Siksi merkittäviä ja välttämättömiä menoleikkaus- tai säästötoimia ei ehkä oikein ollut realistista odottaa.

Muutoin sangen kohtuullisesta paketista muoviteollisuus jäi kaipaamaan sähköä käyttävän pk-valtaisen valmistavan teollisuuden suuntaan suoria toimia kannattavuuden ja häiriöttömyyden turvaamisen näkökulmasta.

Kotitalouksien energiakustannusten leikkaaminen saattaa vain lievän välillisesti auttaa osan henkilöstömme ahdinkoa ja yleistä toimeentuloa.

Valtion velkaantuminen jatkuu kyllä kestämättömällä uralla. Velka lisääntyi budjettiriihessä jopa 1,7 miljardia euroa aiemmasta valtiovarainministeriön budjettiesityksestä. Sitä olisi voitu ainakin hieman lieventää kannustamalla energiasäästöremontteihin ja vastaaviin pitkävaikutteisiin tekoihin. Rakentaminen on suuntaamassa jo laskusuhdanteeseen ja piristävät toimet sikälikin tarpeen.

Sähkölatauspisteiden perustamisen tuki auttaa alaamme sikäli kun niihin käytetään kotimaisia muovikomponentteja.

Muoviteollisuus kaipaa ja voi palkata yhä satoja uusia osaavia työntekijöitä, vaikka talouden kasvu veto on heikentymässä. Työnteon kannustavuuteen odotimme enemmän painoarvoa, ei pelkästään pieniä porkkanoita ikääntyville vaan linjassa ja suuremmin kaikille ikä- ja henkilöryhmille.

Alamme koulutuspanokset ja yleensäkin moderni materiaaliosaaminen ovat inflatoituneet jo vuosia. Sikäli Suomi on menettänyt markkinaa ja osaamistaan muille maille.

Takaisin