Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovituotevalmistuksen suhdanne ei vielä murheellinen

Muovituotevalmistuksen suhdanne ei vielä murheellinen

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 11.8.2022

Suhdannebarometri kesäkuussa 2022 kertoi alamme yrityskentän työtilanteen olevan vielä varsin kohtuullinen

Muutamia miinusmerkkisiä mittarilukemia oli sitten viime maalis/huhti -suhdannekyselyn ilmaantunut, mutta esimerkiksi tilauskannan pituus ja ennestäänkin korkea käyttöaste pysyttelivät yhä huippulukemissa.

Kestovaivaksi yleensä ilmoitettu ”riittämätön kysyntä” oli alhaalla. Siis kysyntää muovituotteille olisi, jopa enemmän kuin normaalisti. Tilannetta voisi kuvata edellisen perusteella nousun tasaantumiseksi.

Työntekijäpulasta kärsii yhä enemmän, nyt jo 2/3, alamme yrityksistä liikevaihdolla mitattuna. Tämä ongelma siis vain pahenee. Suomessa palkkaaminen on kuitenkin suhteellisen hankalaa ja työllistämisen työnantajasivukuluja uhataan täällä jopa lisätä, mikä heikentäisi jo nyt ohentunutta kotimaisen tuotevalmistajan kannattavuutta. Se olisi omiaan vähentämään mahdollisuuksia tarjota työtä täällä sekä kilpailla muiden valmistusmaiden kanssa.

On selvää, että Suomen muoviteollisuus seuraaasiakassektoreidensa, kuten elintarviketeollisuuden ja rakentamisen, liikkeitä ylös sekä alas.

Aikamme todellakin on epävarmaa, täynnä riskejä ja kummallisuuksia. Kesän alussa 2022 kuitenkin yrityksemme kokonaisuutena tuntuivat vielä pärjäävän paremmin kuin moni muu yhteiskunnan lohko. Toiveena on tasainen ennakoitavuus hankalan heittelevässä ympäristössä.

Takaisin