Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoveilla päästään vuosi ja toinenkin eteenpäin kohti parempaa

Muoveilla päästään vuosi ja toinenkin eteenpäin kohti parempaa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 5.5.2022

Nostettaessa katse nykyhetkestä vaikkapa vuoden päähän voidaan miettiä, miten muovilla ja muovin jalostajilla Suomessa menee. Mitkä asiat ovat melko varmoja, mitkä puhdasta spekulaatiota?

Vuosi tästä eteenpäin takanamme on ehkä jo tasaantunut hurjien hinnannousujen aika, mikä on leikannut rahan arvoa. Velkaa on otettu ja edessä siintää takaisinmaksun sekä Euroopan jälleenrakennuksen aika ja kenties miljoonien pakolaisten pysyvämpi asuttaminen. Ruokapula, hoitojonojen purku, isot infraremontit?

Oletettavasti ihmisten tarpeet ovat vuodenkin päästä pysyneet melko samoina. Ihmiset haluavat edelleen asioita, hyvinvointia ja tuotteita, joita heille oli tarjolla ennen koronaa. Viimeistään tuolloin halutaan unohtaa jo ankeus, sodat ja epidemiat, jos se vaan on mahdollista. Muovit tämän osaltaan mahdollistavat.

Ovatko kotimaiset yritykset, muoviyritykset, selvinneet vuoden päästä markkinamyllerryksestä, joka nyt toisaalta pitää yllä hyvää tilauskantaa, mutta samalla sulkee ja vaikeuttaa monilla tavoin yritystoimintaa? Varmasti vuoden päästä olemme Suomessa tilanteessa, jossa jokainen terveydenhuollon ja kriittisen infrastruktuurin taloutta vahvistava ratkaisu tarvitaan.

Materiaali- ja tuoteratkaisuissa se merkitsee oikeiden toimivien muovituotteiden hankintabuumia. Ne kannattaa tehdä täällä niin paljon kuin mahdollista. Kotimaasta löytyy yli 500 muovituotevalmistajaa, kaikki työstömenetelmät ja runsaasti osaamista. Kotimainen muovien valmistus on ollut koko ajan häiriötöntä eikä esim Venäjään kohdistuvat sanktiot sitä isommin tule kokonaisuutena heiluttamaan.

Mikäli inflaatio jatkaa laukkaansa, se saattaa ruokkia yksityisen puolen investointihalukkuutta erilaisiin muoviosia sisältäviin kestokulutushyödykkeisiin. Muun muassa laadukkaiden veneiden, sähköautojen, mökki- ja kotoilutuotteiden kasvavassa kysynnässä on tästä jo merkkejä.

Juuri tällä hetkellä maailman muovitoimitusketjut ovat sikäli sekaisin, että ajoittain joitain muoveja tai muita tarpeita ei saa halutussa ajassa tai määrässä. Toisaalta piinanneet logistiikkaongelmat osoittavat jo lievenemisen merkkejä. Globaali talous korjaa itseään koko ajan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Euroopan energiaratkaisun (kaasuriippuvuuden) pitäisi myös vuoden sisällä, komission mukaan jo syksyllä 2022, asettua johonkin kestävään ratkaisuun.

Muoviteollisuus ennakoi, että vuoden päästä Suomen muovituotekysyntä voi olla hyvinkin vahvaa. Tarpeita on – ihan uusia ja patoutuneita entisiä. Ilman laadukkaita muovituotteita emme pääse tulevaisuuden rakentamisessa vaan eteenpäin. Jotta ketään ei todellakaan jätetä kurjuuteen, tarvitsemme oikeat muovit oikeaan käyttöön. Näitä tuottaa Suomen muoviteollisuus.

Takaisin