Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Katapulttimainen nousukehitys ei ole hyväksi

Katapulttimainen nousukehitys ei ole hyväksi

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 7.4.2022

Muovituotteiden valmistus Suomessa jatkuu edelleen vilkkaana. Kaikilla yrityksillä on kuitenkin kasvavassa määrin vaikeutta saada tuotantoon tarvittavia tarpeita: Raaka-aineita, työvälineitä, energiaa ja rahteja, jopa pakkaustarpeita.

Euroopan raaka-ainetoimittajat ovat ilmoittaneet kvartaali 2:ssa ennätyskorkeita hinnantarkistuksia. Monet muovit ja jalostuksessa tarvittu sähkö ovat kalliimpaa kuin koskaan, kohta ilmeisesti tuplaten kalliimpaa kuin ennen koronaa.

Lehtitietojen mukaan jopa 80 % muun muassa Saksan muoviyrityksistä oli jo maaliskuussa 2022 jonkinasteisissa ongelmissa toimittajiensa ja kustannuskehityksensä kanssa. Suomen tilanne ei liene merkittävästi lohdullisempi ja meitä rasittaa vielä etäinen sijaintimme päämarkkinoista. Joka tapauksessa tätä vauhtia ennen kesää hyvin iso osa muovijalostus – ja toimitusketjusta voi kustannuskriisiytyä.

Hamstraaminen ei auta eikä toisaalta oikein mistään voi säästää.

Ainoa mahdollisuus on saada kustannukset kompensoitua reilusti ja riittävästi tuotteita markkinoille myytäessä. Kustannusten jatkuvan ja repivän katapulttinousun tulisi myös tasoittua melko pian tai inflaatio lähtee todella lentoon.

Nykyinen hintalaukka vaikuttaa jarruttavasti muovialan suunniteltuihin investointeihin, kun rakennushinnat ja toimitusajat ovat nousseet niin nopeasti ja paljon yli alkuperäisten laskelmien.

Takaisin