Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Odotettavissa kireä kevät - Ilman muovia katastrofikevät

Odotettavissa kireä kevät - Ilman muovia katastrofikevät

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 23.3.2022

Suomessa sinnitellään ja suunnitellaan nyt kiivaasti saadaksemme pidettyä kriittisten muovituotteiden valmistuksen täällä ajossa. Kaikkea ravistellaan nyt. Maamme muoviteollisuus pärjää keskimääräistä paremmin ja voi jopa tukea muita, mutta tarkkuutta ja malttia se kaikilta vaatii.

Euroopan muoviteollisuus kohtaa muun maailman kanssa nyt kriisien sävyttämän kovan ajanjakson.

Huhtikuun alusta 2022 Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen sekä uudelleen nousevan covidin heijastusvaikutukset alkavat tuntua rankemmin. Suomessa on vielä tasaisempaa ja tilanne hallinnassa, mutta maailmalla on jouduttu jo ajamaan mm PVC ja epoksituotantolaitoksia sekä kierrätysohjelmia alas. Energian, rahtien sekä nyt myös monien syöttöaineiden hankintahinnat ovat alkaneet nousta tasolle, jossa muovien tuotanto tai jalostus eivät ole enää mahdollisia. Ison petrokemian ja vahvojen asiakkaiden välissä olevat muovituotevalmistajat joutuvat todella pahaan puristukseen. Sopimusten tarkistuspykälät eivät aina ole heikomman puolella näissä, jos niitä nyt sodan ja epidemian ollessa taustalla edes saadaankaan pätemään.

Muoviyrityksissä kuluu nyt todella paljon työaikaa ja resursseja erilaisten poikkeustilanneasioiden selvittämiseen: Saako maailmalta tätä tai tuota komponenttia, voiko tämän toimijan kanssa enää olla liikesuhteessa, onko työvuoroissa tarpeeksi terveitä ihmisiä? Tullivalvonta ja reititykset muuttuvat sanktioiden kautta. Yllättäviä ongelmia-asioita nousee eteen, kuten teräs-, puulava- tai säkkitehtaiden tuhoutumiset Ukrainassa. ”Kun saa yhden asian selvitettyä, avautuu 14 muuta avointa kysymystä,” kuvasi erään muoviyrityksen kaupallinen johtaja tällä viikolla. Emme ole suinkaan sekasorrossa tai edes lähellä, mutta hieman rajoja koetellaan monissa yrityksissä.

Muoviteollisuus ry vetoaa kuntiin, koulutuksen tarjoajiin ja viranomaisiin, että Suomeen saapuvat sotapakolaiset perheineen saadaan asianmukaisesti otettua vastaan ja pian mukaan yhteiskunnan toimintaan, työhön sekä elämän syrjään kiinni. Muoviyrityksemme saattavat useilla paikoin olla tässä apuna, mutta yksin emme juuri kukaan pysty toimimaan tehokkaan järkevästi. Välitetään tietoja ja välitetään ihmisistä. Autetaan kaikin tavoin ja toimitaan aktiivisesti yhteisen hyvän ja yhteiskuntarauhan takaamiseksi! Parempi aika vielä koittaa.

Takaisin