Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Puheenjohtaja Sundberg: Mitä tiukempi tilanne, sen tärkeämpiä muovit ja kotimainen muoviteollisuus ovat

Puheenjohtaja Sundberg: Mitä tiukempi tilanne, sen tärkeämpiä muovit ja kotimainen muoviteollisuus ovat

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 21.4.2021

Christian Sundberg, Atolli Oy avasi 60 -vuotiaan Muoviteollisuus ry:n kevätkokouksen. Muovi auttoi koronassa monin tavoin vuonna 2020. Nyt vuonna 2021 on sitten kohdattu uusia, osin yllättäviäkin haasteita.

Hyvät kevätkokouksen osallistujat,

Tämä korona -kausi taitaa lopullisesti olla vahvistanut sen, että mitä tiukempi tilanne, sen tärkeämpiä muovit ja kotimaan muoviteollisuus ovat.

Suomen muoviteollisuus auttoi merkittävästi yhteiskuntaa epidemiassa. Valmistimme kaikkea kriisissä ja kotoilussa tarvittavaa, kuten suojatuotteita, pleksejä, visiirejä, hoitovälineitä, vessapaperin pakkauksia, marjaämpäreitä, käsidesipulloja, kylpypaljuja, pulkkia ja lumilapioita.

Uusia tuotantolinjojakin rohkeasti avattiin. Me osaltamme pidimme rakentamisen käynnissä, pyörät pyörimässä. Muovikehitys myös kehittyi kriisissä. Alamme liikevaihto vuodesta 2019 koronavuoteen 2020 putosi vain muutaman prosentin.

Tuntuu, että takaisku uhkaa alaamme vasta nyt kun pahimmat koronavarjot alkavat jo väistyä. Kaikki tuotanto ja tekeminen ovat käyneet todella arvokkaiksi kautta linjan. Muoveissa on jopa saatavuusongelmia, mikä on hyvin erikoista. Viimeksi vähän vastaavaa esiintyi vuodenvaihteessa 2015/16.

Muoviteollisuus ry:n piirissä todella toivomme, että muovien ja muunkin osalta löytyy nyt hyvin pian niin sanotusti normaali kysyntä/tarjonta -tasapaino. Ja saatavuusongelmat, merikonttipula, satamaliikenteen tulpat, rekrytointiongelmat, asiakastapaamisrajoitteet ynnä muut rytmihäiriöt poistuvat kuvasta.

Toivomme, että kaikkia materiaaleja kohdeltaisiin ja vertailtaisiin samoilla argumenteilla. Emme myöskään tarvitse kansallisia kilpailukyvyn kompastuskiviä. Erilaiset uudet verot ja niiden tapaiset maksut sekä nyt syksyllä aivan uudessa ympäristössä neuvoteltavat työmarkkinaratkaisut tulevat olemaan muoviteollisuuden kohtalonkysymyksiä. Yhtään liioittelematta. Me haluamme, että näissä asioissa maamme muoviteollisuuden ääntä kuullaan suoraan ja, että sitä ääntä käyttää muoviteollisuus itse, me tuotevalmistajat eli 500 alan yritystä ja yli 10 000 työpaikkaa.

Arvoisat kuulijat. Toivotan kaikille menestystä, toivottavasti pikaisesti koittavassa epidemian loppunäytöksessä ja kaikessa elpymisessä. Haluan kiittää vaikeiden aikojen asioiden hoidosta sekä Teitä että sidosryhmiä. Pidetään yllä hyvä henki ja yhteistyö arvossaan myös vuonna 2021. Ja suositaan suomalaista muovialaa.

Näillä sanoilla kevätkokous on avattu.

Takaisin