Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Kuumeinen kevät nostaa epävarmuutta muovialalla

Kuumeinen kevät nostaa epävarmuutta muovialalla

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 30.3.2021

Raaka-aineet, säätely, työmarkkinakenttä : Kaikki kaikkea muuta kuin lempeää kevättuulta.

Muovien saatavuusongelmat eivät tunnu huhtikuuta kohti isommin helpottavan. Viivästykset ja jatkuvat muutokset kaikessa sovitussa raaka-ainetoimituksissa kiristävät nyt kaikkien toimintaedellytyksiä. Turkin muoviteollisuusjärjestö PAGEV jopa ilmoitti maan tuotevalmistajien lopettavan liikesuhteet Euroopan toimittajiin asiattoman kohtelun vuoksi. Tuskin tuollainen voi toteutua, mutta kuvastaa tulehtunutta ilmapiiriä koko muovin arvoketjussa.

Suomessakin tilanne on veitsenterällä. Muoviteollisuus on maamme huoltovarmuusjärjestelmässä nostettu tehostettuun tarkkailuun. Pyrkimys on saada turvattua kriittisimpien tuotteiden valmistus kansainvälistä tavaraliikennetilannetta seuraamalla ja tietyin, varsin rajallisin tukitoimin, auttaa muovin raaka-ainehuollossa, mikäli toimitukset täysin tyssäävät.

Vaikuttaa selvältä, että koko vuosi 2021 tulee muodostumaan hyvin haasteelliseksi muovituotevalmistuksen kannalta. Koronatilanne on yksi tekijä, mutta paljon muutakin epävakautta ja muutosvoimaa on ilmassa.

Maan hallitus ja eduskunta valmistelevat parhaillaan uutta jätelakia, yhteistoimintalain sekä kilpailukieltosopimusten rajoittamista ja laajempaa palkka-avoimuutta. Kaikki nämä enemmän tai vähemmän varsinkin pk-yrityskentän toimintaa rasittavia kustannuksia ja monenmoista kitkaa lisääviä säädöksiä.

Muutaman kuukauden päästä työehtosopimusneuvottelujen aloitus on taas edessä ja muoviteollisuus osana ns kemian pöytää taas aivan uudenlaisessa työmarkkinaympäristössä hakemassa oman alansa yritysten Suomen toiminnan turvaavaa neuvotteluratkaisua lähes 500 firmaan ja niistä elantonsa saavan 10 000 työntekijän työn jatkumiseksi.

Takaisin