Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Itämeren tila riippuu meistä!

Itämeren tila riippuu meistä!

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 1.2.2021

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhän kommenttipuheenvuoro Merenhoidon toimenpideohjelman kuulemisen käynnistämistilaisuudessa sidosryhmille 1.2.2021

Kiitän annetusta mahdollisuudesta kommentoida ja osallistua tähän keskusteluun sekä samalla Itämeren suojelun kehittämiseen sen kautta. SYKEn johtava tutkija Outi Setälän esitys kuvasi hyvin vesistöön kuulumattomien muovien ongelman monimutkaisen laajuuden. Siinä tiivistetysti käytiin läpi kotimaista uraauurtavaa mikromuovi-tutkimusta, jolla rönsyistä kenttää on saatu aseteltua järjestykseen ja mittasuhteisiinsa: Mittaamalla, tutkimalla, analysoimalla ja yhdessä tekemällä sitten eteenpäin. Olen itse kuluneiden vuosien aikana saanut todistaa, miten tutkimuksella on täällä todennettu paljon erilaisia osa-alueita, mekanismeja, reittejä ja lähteitä, joihin nyt voidaan paremmin kohdistaa erilaisia toivottavasti tepsiviä toimia. Ei ole yhtä ainoaa lääkettä kaikkeen. Eikä tutkimuskaan vielä tyhjentävän valmis ole. On vieläkin paljon avoimia asioita, jotka olisi tieteellisesti arvioiden syytä käydä läpi. Tämän SYKE ja monet muut tiedemaailman vaikuttajat ovat minulle kertoneet. Ja heitä uskon.

Mikä sitten muoveja ja muovituotteita valmistavan teollisuuden rooli on? Outi Setälän esityskalvoissa olimme melko lailla isolla, melko keskiössä ja siellä me olemmekin.

Alamme kannalta tuossa on problematiikassa vaikuttaa olevan ainakin kolmenlaista ongelmatyyppiä.
1. Asiat, joille me voimme tehdä suoraan ja paljon. Tämä on teollisuuden omat mikromuovipäästöt. Pääosin ns karkaavat pelletit on selkein, joissa olemme tehneet ja tulemme jatkamaan kadonneen pellettien metsästystä (Operation Clean Sweep)
2. Asiat, joissa voimme auttaa yhteiskuntaa, käyttäjiä, jätehuoltoa jne vähentämään valmistamiemme tuotteiden mikromuovipäästöjä: Suljetut tuotekierrot, kierrätyksen kehitys, miksei materiaalinkin kehitys jne
3. Asiat, joissa muoviteollisuus ei oikein ole osallinen ja pystyy vain välillisesti tarjoamaan joitain tekniikoita, tuotteita ja osaamistaan, valistusta kenties. Esim merenkulku, jalkapallo, maalit, tekstiilit, autonrenkaat (liikenne)

Arvon kuulijat. Muoviteollisuus ei väistä vastuutaan eikä myöskään piilottele hyvää osaamistaan missään näissä vesistöjen tilan parantamisen tehtävissä. Muistetaan, että Suomen muoviteollisuus ylipäätään on jäteveden- ja myös kiinteiden jätteidenkäsittelylaitteistojen, know how’n ja käytännön ratkaisuiden tarjoaja isolla alueella: Kaupungeista haja-asutusalueille, maataloudesta festarikentille, rakentamisessa ja purkamisessa. Haluamme olla mukana suoraan ratkaisujen tarjoajina.

Haluamme osallistua resurssiemme puitteissa yhteiseen hyvään työhön Suomessa. Muovi ja vesi kohdatkoot tulevaisuudessa vain hallitusti ja hyvää tuottaen.

Takaisin