Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Taloudellinen toipuminen ei ulotu kunnolla tuotevalmistukseen

Taloudellinen toipuminen ei ulotu kunnolla tuotevalmistukseen

Vesa Kärhä (ves.karha a plastics.fi), 21.6.2021

Tilastokeskuksen kokoama, Q1/2021 asti ulottuvat kaikkien kotimaisten muovituotteiden valmistajien liikevaihdon kehityskuvaajat (TOL 222) indikoivat, että nousu koronasta on ilmeinen, mutta tässä jalostusportaassa se on ollut vaimeampi kuin vaikkapa muoviraaka-ainetuottajien rakettinousu. Emme tosin sukeltaneetkaan niin syvään kuin vaikkapa palvelusektori. Tuotevalmistajilla on ollut vaikeuksia saada raaka-aineita, kuljetuksiin merikontteja, muita kuljetusmuotoja sekä viimeksi nyt laitekomponentteja maailmalta. Asiakastilaukset ovat jonkin verran vahvistuneet 2021, mutta kannattavuudelle on käymässä jopa koko vuotta 2021 ennakoiden päinvastoin. Tietyt koronan aiheuttamat muovituotepiikit kuten kotitaloustarvikkeiden, suojainten tai hygieniatuotteiden kysyntä laskevat kohti normaalitasoa.

Muovituotteiden valmistuksen liikevaihto oli Suomessa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä vain 1,1 prosentin kasvussa vuotta aiemmasta vastaavasta ajanjaksosta. Tammikuussa 2021 liikevaihto laski 12,0 prosenttia vuoden 2020 tammikuusta, mutta nousi helmikuussa +6,6 % ja maaliskuussa +8,1 % vuodentakaisesta. Viime kuukausien liikevaihtonousut selittyvät kuitenkin merkittävältä osin hintojen nousulla ja ovat vain luokkaa puolet vaikkapa petrokemian vastaavista.

Miten vuosi jatkuu nyt muoviteollisuudessa? Kesäkausi oli aiemmin kysynnän vaimentumisen ja seisokkien aikaa. Nyt ehkä päinvastoin odotellaan uutta tuotantokapasiteettia Aasiassa käynnistyvän ja merikontteja valmistuvan maailmalla ilman kaupan hiljenemistä. Globaalilla kysyntä-tarjonnalla on edellytykset saavuttaa vuonna 2021 tasapaino, jos vältymme etenkin uusilta kauppasodilta.

Ääriluonnonilmiöistä on tullut viime vuosina ennakoimattomia markkinatekijöitä muovialalle. Seuraamme, kuivuuko Rhein ja jokiliikenne sillä. Pelkäämme, missä roihuavat teollisuutta uhkaavat metsäpalot ja hirmumyrskyt. Monet nykyisistä saatavuusongelmista alkoivat viime vuoden Texasin pakkasista. Muovivarastoja ei ole ihmeemmin missään.

Monenlaisia tuotteita moneen tarpeeseen valmistava ja kierrättävä muoviteollisuus Suomessa katsoo, että sillä on mahdollisuus auttaa koko yhteiskuntaa avautumaan kohti pandemian jälkeistä toipumista. Tuotantokustannusten näin jyrkkä nousu on yllättänyt kaikki, mutta jos pidämme yritysmyönteisen ja kotimaiseen muovitekemiseen kannustavan ilmapiirin täällä nyt tasaisena yllä, saamme asiat entistä ehompaan järjestykseen.
Muovituotteiden valmistus 1-3 2021

Takaisin