Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Putkijaoston tietosivu PE-paineputkimateriaaleista ja -tuotteista

Kari Kuivalainen (kari.kuivalainen a plastics.fi), 18.6.2021

Polyeteeni (PE) on eniten käytetty muovi ja yleisin myös muoviputkituotteiden materiaalina. Muoviputkikäyttöön soveltuvia polyeteenimuoveja ja polyeteeniputkien käyttökohteita on useita. Niistä kertoo putkijaoston uusi tietosivu PE-paineputkimateriaalit ja -tuotteet.

Polyeteenin (PE) hyvät ominaisuudet yhdistettynä materiaalin suhteelliseen edulliseen valmistukseen ja helppoon työstöön ovat tehneet polyeteenistä käytetyimmän muovilajin ja yleisen myös muovisten paineputkien materiaalina.

PE-paineputkituotteet ovat suosittuja useissa infran käyttökohteissa, mutta niiden merkitys korostuu erityisesti vesihuollossa. Vesijohtoverkkojen muovituotteissa polyeteeni on eniten käytetty muovimateriaali. Polyeteenin suosio perustuu mm. materiaalin hygieenisyyteen, joustavuuteen, keveyteen ja taipuisuuteen, tuotteiden kestävyyteen kemiallisesti ja mekaanisesti kuormitettuna sekä tuotepituuksien ja liitosmenetelmien vaihtoehtojen suureen määrään.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) julkaiseman vesihuollon verkkotietojen VEETI-tietojärjestelmän raportin perusteella muoviputkien osuus Suomen vesihuoltoverkkojen kokonaispituudesta oli 88 % vesijohtoverkon ja 84 % viemäriverkon osalta vuonna 2019.

Toivottavasti edellä oleva kuvaus yhteiskunnallisesta merkityksestä innosti lukemaan lisää putkijaoston uudelta tietosivulta PE-paineputkimateriaalit ja -tuotteet.

Lisätietoa putkijaoston asiamieheltä.

PE paineputki sininen suojakuori
Kuvassa on sinisellä suojakuorella varustettuja vesijohtokäyttöön tarkoitettuja PE-paineputkia

Takaisin