Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Vaikka alas painuu maa - muoviteollisuus se painaa vaan

Vaikka alas painuu maa - muoviteollisuus se painaa vaan

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 11.8.2020

Viimeisin suhdannetiedustelu vähän yllättää. Siinä mitattiin käytännössä muutosta korona-ajan yli ja toisaalta 3 kk eteenpäin. Lukemat ovat Suomessa muovituotteita valmistavan teollisuuden kantilta jopa yllättäviä.

Yleisen keskustelun perusteella maailma oli liki pysähtynyt, mutta meidän alamme tuntuu toimivan, jos ei nyt suorastaan erinomaisessa, niin melko hyvässä suhdannetilanteessa.

Huomio kiinnittyy erittäin korkeaan ilmoitettuun käyttöasteeseen, normaalia vastaavaan tilauskannan pituuteen, mutta myös ammattityövoiman saantivaikeuksiin sekä melko harvinaiseen ilmoitukseen tarvikkeiden ja laitteiden puutteesta. Nämähän ovat yleensä tyypillisiä ilmiöitä kovalle nousukaudelle, mikä kertonee siitä, että pakkaus- ja terveydenhuoltoalan tuotteet sekä eräät muut asiakasalueet ovat vetäneet tavallista kovempaakin koronakriisissä.

Muoviala on tosin niin monipuolinen, että kaikki yleistäminen on hieman kyseenalaista. Samankin tuoteryhmän sisällä voi ilmetä selviä korona-eroja eri suuntiin: Kirurgian muovituotteet laahaavat alhaalla, hengityshoidon laitteet puolestaan kovassa kysynnässä.

Valtaosin yritystunnelmat ovat nyt muuttumaton -sarakkeessa. Ilmassa kyllä on
lievää pessimismiä 3 kk:n tulevaisuudesta. Etenkin hintatason odotetaan nousevan Suomessa, mikä on loogista verojen ja muiden kustannusten kohotessa.

Takaisin